ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Written by aeginalight

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το κορυφαίο, το καθοριστικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί το κορυφαίο, το καθοριστικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας αλλά και ένα παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός του 19ου αιώνα.

Η Αίγινα ευτύχησε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επτάχρονη προσπάθεια του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον επαναστατημένο τόπο, προσφέροντας καταφύγιο και προστασία στους πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα. Στην Αίγινα, άλλωστε, κατέφυγε το 1826 η Διοικητική Επιτροπή αλλά και η Αντικυβερνητική Επιτροπή το 1827. Την Αίγινα έκανε έδρα του ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους Ιωάννης Καποδίστριας.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την έναρξή της, τιμούμε την εξέγερση του καταδυναστευόμενου ελληνικού λαού εναντίον της τυραννίας και την επιδίωξη της ελευθερίας του.

Τιμούμε τη λαϊκή, δημοκρατική επανάσταση, που εμπνευσμένη από τη Γαλλική επανάσταση και τα κηρύγματα του Διαφωτισμού, πέτυχε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις  των ευρωπαϊκών απολυταρχιών και της Ιεράς Συμμαχίας.

Θυμόμαστε ότι στους σκοτεινούς εκείνους καιρούς, ο αγώνας των Ελλήνων υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες, για όσους αγωνίζονταν για Ελευθερία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δείχνει ότι στην Ιστορία δεν υπάρχουν μονόδρομοι, κι ότι, αργά ή γρήγορα, η Ελευθερία και το δίκιο επικρατούν, όσο υπέρτερος στρατιωτικά κι αν φαντάζει ο αντίπαλος.

Η φετινή επέτειος του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μάς βρίσκει σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δίνει μια ξεχωριστή μάχη κατά του Covid 19 και των δεινών συνεπειών του.

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια, δεν είναι ώρα για φανταχτερούς εορτασμούς. Ασφαλώς, είναι ώρα τιμής και σεβασμού στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού κράτους. Αλλά είναι και ώρα δράσης, σχεδιασμών και αποφάσεων με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας.

 

                                                        Αίγινα  24-3-2021

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.