ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το μαντήλι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η Hermès τιμά την Ελληνική Επανάσταση

Written by aeginalight

Επετειακό μαντήλι Hermès

Στενή η σχέση της οικογένειας Dumas με την Αίγινα, απογόνων του Thierry Hermes, δημιουργού του γαλλικού οίκου μόδας Hermès που εδρεύει στο Παρίσι. Η οικογένεια  διατηρεί εξοχική κατοικία στην Παχιοράχη και οι γονείς του Pierre Alexis Dumas – ο Jean Luis Dumas και η Ρένα Γρηγοριάδη-Dumas – σύμφωνα με την επιθυμία τους ετάφησαν στο νεκροταφείο της περιοχής. Η αγάπη τους για το νησί έφερε το 2012 τον διάσημο οίκο στον Αρχαίο Ελαιώνα για τη φωτογράφηση της καλοκαιρινής του καμπάνιας. Οι φωτογραφίες τότε, του ολλανδικού μοντέλου Bette Franke στα αιωνόβια ελαιόδεντρα της Αίγινας φορώντας αέρινα φορέματα και μαντήλια Hermès, έκαναν το γύρο του κόσμου.

Θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο γαλλικός οίκος  μεταφέρει τη λέξη «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» σε ένα επετειακό μαντήλι  που παραπέμπει σε σημαία, το οποίο σχεδίασε ο εικαστικός Ηλίας Καφούρος.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, Pierre-Alexis Dumas, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αναφέρει: «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι»

Τα γράμματα της λέξης “ελευθερία” είναι τοποθετημένα σε 90 εκατοστά μεταξωτού υφάσματος ζωγραφισμένο με ελληνικά τοπία, που όπως αναφέρει ο Οίκος, ενώνουν τρεις περιοχές της χώρας μας που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση: την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου.

 Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ένα από τα συλλεκτικά μαντήλια εδώ στην Αίγινα και να περιηγηθούμε φωτογραφικά στο ελληνικό τοπίο του Ηλία Καφούρου, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες. Η ελληνική φύση ολάνθιστη, πεταλούδες και μέλισσες, πέτρινα γεφύρια, ποταμοί, κύματα, οροσειρές, ελληνικά χωριά, σπίτια με καμινάδες να καπνίζουν, καμπαναριά και εκκλησίες…
Βέβαια στις φωτογραφίες δεν αποδίδονται ακριβώς οι αποχρώσεις αυτού του ιδιαίτερου έργου τέχνης.
Το μαντίλι κυκλοφορεί από τις 26 Μαρτίου 2021, είναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του  θα δοθεί στο Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.