ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών

Written by aeginalight

Η 14η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανών.

Η 14η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανών.

Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα ποσά που δαπανώνται για εξοπλισμούς, καθώς και η συνηγορία ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη ανάπτυξη, σύμφωνα με τη ρήση του προέδρου των ΗΠΑ και στρατιωτικού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1953-1961):

“Κάθε όπλο που κατασκευάζεται, κάθε πολεμικό πλοίο που καθελκύεται και κάθε πύραυλος που εκτοξεύεται, σηματοδοτεί, σε τελευταία ανάλυση, μια κλοπή από εκείνους που πεινούν.”

Το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4% στη βάση αυξανόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και της κούρσας για τις νέες τεχνολογίες

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ικανοτήτων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ. Έφθασαν τα 1,830 τρισεκ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, “παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας”, εξήγησε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που θεωρείται αυθεντία στο θέμα.
Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκ. δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκ.).

συρια

 

με πληροφορίες από:  ΑΠΕ-ΜΠΕ,  sansimera.gr,

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.