Το USS Charrette ήταν ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στη μέση του πολέμου και μπήκε σε υπηρεσία το 1943, εκτελώντας επιχειρήσεις αποκλειστικά στο θέατρο του Ειρηνικού, μέχρι το τέλος του πολέμου. Το 1947 τέθηκε εκτός υπηρεσίας και στις 16 Ιουλίου 1959 παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην Καλιφόρνια. Μετονομάστηκε σε “Βέλος” και επέστρεψε στην Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε περιπολίες και επιχειρήσεις, εν μέσω της κρίσης των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία
Το αντιτορπιλικό Βέλος είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, για το περιστατικό της 25ης Μαΐου 1973, με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά όταν κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ, κατευθύνθηκε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία στην Ελλάδα. Αιτία του περιστατικού ήταν οι ραδιοφωνικές ειδήσεις της ημέρας αυτής, που ανέφεραν οτι Έλληνες αξιωματικοί του ναυτικού, συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν από το καθεστώς της χούντας. Ο Παππάς, δημοκρατικός ο ίδιος, συνειδητοποίησε οτι δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα κατά την επιστροφή στη χώρα κι έτσι αποφάσισε να δράσει μόνος του για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη
Έτσι συγκέντρωσε το πλήρωμα στην πρύμνη και ανακοίνωσε την απόφασή του, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ο Παππάς ανέφερε τις προθέσεις του στο διοικητή της μοίρας και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος το καταστατικό της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, το οποίο αναφέρει ότι όλες οι κυβερνήσεις … είναι υποχρεωμένες να διασφαλίσουν την ελευθερία, την κοινή κληρονομιά και τον πολιτισμό των λαών τους, που ιδρύθηκαν στις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου.
Εγκαταλείποντας τον σχηματισμού, κατευθύνθηκε προς την Ιταλία και αγκυροβόλησε περίπου 3,5 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών στο Φιουμιτσίνο. Τρεις αξιωματικοί αποβιβάστηκαν στη ξηρά μέσω μιας βάρκας. Από το αεροδρόμιο Fiumicino, τηλεφώνησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για να τα ενημερώσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα και την παρουσία του αντιτορπιλικού στην Ιταλία. Κανονίστηκε έτσι μια συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιούταν την επόμενη μέρα από τον Αντιπλοίαρχο Παππά. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί ζήτησαν άσυλο και παρέμειναν στην Ιταλία ως πολιτικοί πρόσφυγες. Αρχικά, όλο το πλήρωμα επιθυμούσε να ακολουθήσει τον κυβερνήτη τους, αλλά τους δόθηκαν οδηγίες να παραμείνουν στο πλοίο, λόγω του φόβου αντιποίνων από το καθεστώς εναντίον των οικογενειών τους. Οι άνδρες διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενημερώσουν τους ανθρώπους για το τι είχε συμβεί. Το Βέλος επέστρεψε στην Ελλάδα ένα μήνα αργότερα, ενώ οι αξιωματικοί στην Ιταλία συνέχισαν τον αγώνα κατά της δικτατορίας. Μετά την πτώση της χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, όλοι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί επέστρεψαν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο Νικόλαος Παππάς έφθασε στο βαθμό του αντιναυάρχου και υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το 1982 έως το 1986.
Το 1994 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακήρυξε το αντιτορπιλικό σε μουσείο αγώνα κατά της δικτατορίας. Το πλοίο, στη συνέχεια αγκυροβόλησε στη ναυτική βάση του Πόρου, μεταφέρθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2000 στη βάση του ναυτικού στη Σαλαμίνα για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, ώστε να μετατραπεί σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο. Από τις 26 Ιουνίου 2002 είναι αγκυροβολημένο στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φάληρο κοντά στην Αθήνα.
πηγή: ww2.gr