FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εγκαίνια της έκθεσης στο Κυβερνείο από τον Πρόεδρο της Βουλής Κων/νο Τασούλα

Written by aeginalight

Έκθεση της Βουλής

Την κόκκινη κορδέλα στην πόρτα του Κυβερνείου έκοψαν το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου 2021 ο Προέδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Προέδρος της  Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, εγκαινιάζοντας έτσι την έκθεση​ της ΒουλήςΤο Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια“.
Ένα ιστορικό κτίριο της Αίγινας, ένα από τα Καποδιστριακά κτίρια που η Αίγινα περιμένει εδώ και χρόνια να ανακαινιστεί και να παραδοθεί.
Ο προαύλιος χώρος του Κυβερνείου, που ακόμα έχει εργοταξιακή όψη, με πολλή δουλειά από τον Δήμο Αίγινας, την ΚΕΔΑ και την Επιτροπή Αίγινα 2021, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μια εκδήλωση  για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Επίσημοι προσκεκλημένοι από τον πολιτικό χώρο, αρκετά μέλη της Δημοτικής Αρχής, μέλη της Επιτροπής Αίγινα 2021, Σώματα Ασφαλείας και Πολεμικό Ναυτικό Τούρλου, παρακολούθησαν την άρτια οργανωμένη εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με ομιλίες στο προαύλιο και μετά με ξενάγηση στις δυο αίθουσες της έκθεσης και το γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια σε αναπαράσταση.

Πρώτη στο Κυβερνείο έφτασε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και λίγο αργότερα ο  κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με τον κ. Μ. Κοττάκη και άλλους προσκεκλημένους.


Τον συντονισμό των ομιλιών ανέλαβε η δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής Αίγινα 2021 κ. Σίλα Αλεξίου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και προλόγισε την εκδήλωση.

Τον πρώτο λόγο στο βήμα πήρε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Αίγινα 2021 κ. Μανώλης Κοττάκης ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους​ επίσημους καλεσμένους:​
​Υ​φυπουργό ​ ​Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδο, βουλευτές κ. Ν. Μανωλάκο και κ. Γ. Βαγιωνά, πρόεδρο Επιτροπής 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, Δήμαρχο της Αίγινας κ. Γ. Ζορμπά, Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ κ. Σπ. Σπυρίδωνα, πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη, κύριοι Αντιδήμαρχοι Αίγινας, πρόεδροι Δ.Σ. Αίγινας και Κέρκυρας, πρώην δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων, μέλη της Επιτροπής 2021 και του Δικτύου Πόλεων Καποδίστριας, πρόεδρο του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρ. Βαγενά και εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας Πλοίων Αργοσαρωνικού.
Στη συνέχεια κ. Μανώλης Κοττάκης ανέγνωσε επιστολή που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου​.
Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση και έδωσε ραντεβού για τις εκδηλώσεις τον Ιούνιο.

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς:
” Μικρό νησί σε έκταση αλλά πόσο μεγάλη η ιστορία του. Πόσο μεγάλοι οι άνθρωποι που έζησαν εδώ, που πέρασαν από εδώ, που δημιούργησαν εδώ. Όχι μόνο για τον εαυτό τους, όχι μόνο για το νησί αλλά για όλη την Ελλάδα. Αυτός ο τόπος εδώ υπερηφανεύεται γιατί του έτυχε να είναι η μήτρα του  Νεότερού μας Κράτους, της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων.”
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του με στίχους του Καβάφη:
Αλλά η μέρα ήτανε ζεστή και ποιητική,
ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό,
το Αλεξανδρινό Γυμνάσιον ένα
θριαμβικό κατόρθωμα της τέχνης,
των αυλικών η πολυτέλεια έκτακτη.
Έτσι νιώθω κι εγώ σήμερα, η μέρα είναι λαμπρή και ποιητική, ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό και η ψυχική πολυτέλεια όλων μας έκτακτη. Μια ψυχική πολυτέλεια που τη δίνει η βεβαιότητα ότι δικαιώνουμε 190 χρόνια μετά τη δολοφονία του τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας, εδώ στην Αίγινα που είναι η γη δελφύς της νεοελληνικής εκκίνησης, η μήτρα που γέννησε το νεοελληνικό κράτος.
Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα τιμά τη μνήμη του Καποδίστρια εμπράκτως, με μια έκθεση, με μια στήριξη, με ένα λεύκωμα, με μια ψυχική διάθεση η οποία τιμά μια μνήμη που εγκαινίασε εδώ στην Αίγινα το Νεοελληνικό Κράτος. Το εγκαινίασε με παιδεία, με οικονομία, με θρησκεία, με πρόνοια, με πολιτισμό, με στρατιωτική φροντίδα. Το εγκαινίασε με κάθε τρόπο”.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος : “Εκ μέρους του Προέδρου της Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω και να συγχαρώ τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης που σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή του Καποδίστρια στο μεγάλο νησί της Αίγινας, που επέλεξε να γίνει η Πρώτη Πρωτεύουσα του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους”
Η Προέδρος της  Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου:
” Η έκθεση φωτίζει τη ζωή και το έργο του Κυβερνήτη έχει ιστορική αξία και παράλληλα τονίζει την συνεισφορά της Αίγινας. Εδώ θεμελιώθηκε η πολιτική και πνευματική αναγέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι μια εμβληματική μορφή που σφράγισε και τον αγώνα για την ελευθερία αλλά και τη δημιουργία του Πρώτου Ελληνικού Κράτους. Εμείς λοιπόν, τον τιμούμε διπλά και τυπώσαμε τον Φοίνικα τον οποίο μπορείτε και επιβάλλεται να τον αγοράσετε”.
Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη που όπως είπε, με λύπη του δεν κατάφερε να είναι στην εκδήλωση. Επίσης μετέφερε, τα συγχαρητήρια του για τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Αίγινας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Επιτροπή Ελλάδα 2021 και την Επιτροπή της Αίγινας για την τόσο σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία.
Ξεκίνησε την ομιλία της με τη φράση:” Η Αίγινα η Πρώτη Πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας, σήμερα τιμά τη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια”.
Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κων/νο Τασούλα και στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης και η ξενάγηση στις τρεις αίθουσες του Κυβερνείου.
Η έκθεση θα λειτουργεί από 26/5/2021 έως 30/6/2021, από Τετάρτη έως Κυριακή , 10.00-13.00 & 18.00-21.00
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.