ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υποθαλάσσιος αγωγός έφτασε στην Αίγινα

Written by aeginalight

“Το τέλος μιας αρχής”

Το τέλος μιας αρχής. Το νερό της ΕΥΔΑΠ έφτασε στην Αίγινα, το νερό είναι εδώ“, μας είπε φανερά ενθουσιασμένος ο κ. Αλέξανδρος Πετρόπουλος, υπεύθυνος του εργοταξιού του αγωγού στο Λεόντι Αίγινας, το βράδυ της Κυριακής 30 Μαΐου 2021, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πόντισης.
Από τις 27/5 οι πλωτοί γερανοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα νερά του Λεοντίου ώστε να ολοκληρώσουν την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας, μήκους 14.4 Klm που συνδέει το νησί με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ μέσω Σαλαμίνας. Ένα εμβληματικό έργο που ο σχεδιασμός του ξεκίνησε επί δημαρχίας Παναγιώτη Κουκούλη, υποστηρίχθηκε από τους επόμενους δημάρχους και αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής που με χρηματοδότησή της υλοποιεί σημαντικές υποδομές του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020)  με το ποσό των 21,5 εκ. €.
Το τελευταίο κομμάτι του αγωγού μήκους 460 μέτρων μεταφέρθηκε στο Λεόντι και από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι εργασίες με άριστο συντονισμό, ώστε να διασφαλιστεί  μέχρι το βράδυ η επιτυχής ολοκλήρωσή του έργου πόντισης, παρουσία του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη ιδιοκτήτη της ανάδοχου εταιρείας.
Μετά από κοψίματα που χρειάστηκαν, το τελευταίο κομμάτι βυθίστηκε, αφού έφερε νερό ΕΥΔΑΠ, μπροστά από το τοιχίο που το χωρίζει με την εγκατάσταση σύνδεσης στο σημείο.
Χαμόγελα ικανοποίησης σχηματίστηκαν στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων στις ολοήμερες εργασίες, όταν το νερό της ΕΥΔΑΠ έτρεξε από τη βάνα του αγωγού στις 21.15′. Χαμόγελα ικανοποίησης και αισιοδοξίας και από τα τοπικά ΜΜΕ Aegina Light και  Aegina Portal που παρακολουθούσαμε την ιστορική αυτή στιγμή για την Αίγινα.

Όπως δήλωσε στο Aegina Light ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, τα επόμενα βήματα είναι να πέσει αυτό το πρόχειρο τοιχίο και να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε να συνδεθεί ο αγωγός με την αναμονή στο Λεόντι. Η  διαδρομή του θα καλυφθεί με τα τσιμεντοστρώματα για την προστασία του, μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως δεν αφορά τη σύνδεση. Το νερό είναι ήδη εδώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας η σύνδεση θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Ο κ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το ψάρεμα με ανεμότρατες παρότι κατά μήκος του αγωγού έχει απαγορευτεί για την ασφάλειά του. Η τήρηση αυτής της απαγόρευσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υδροδότηση της Αίγινας μέσω του αγωγού.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Add Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.