Αρχές καλοκαιριού και οι μελιτζάνες κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Μπορεί βέβαια να έχουμε την δυνατότητα να καταναλώνουμε σχεδόν κάθε λαχανικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χάρη στα θερμοκήπια, αλλά όλα έχουν την εποχή τους, για να μας προσφέρουν τα οφέλη τους χωρίς την επιβάρυνση της χρήσης ορμονών, φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.
Ένα καλοκαιρινό φαγητό λοιπόν, “Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυριά” που τρώγεται ευχάριστα και κρύο:
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μελιτζάνες
1/2 κ. φέτα τρίμμα
1/4 τυρί τριμμένο γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Υλικά
για τη σάλτσα
Ντοματίνια
1 ξερό κρεμμύδι
1 χυμό ντομάτας
Μαϊντανό
Ρίγανη φρέσκια, λίγο θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι. πιπέρι
Υλικά για την κρέμα
Creme fraiche (κρεμ φρες)
4 αυγά
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε 4 μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε νερό με αλάτι για να φύγει η πικράδα τους.
Αφού τις στραγγίξουμε για να τις τηγανίζουμε, παίρνουμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά μας και τις βουτάμε μέσα.
Αυτό βοηθάει στο να ρουφάνε λίγο λάδι στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι.
Σε ένα πυρέξ ταψί (γυάλινο πυρίμαχο):
Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες.
Απλώνουμε τα τρίμματα της φέτας.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει.
Προσθέτουμε άλλη μια στρώση μελιτζάνες
Και το τριμμένο κίτρινο τυρί
Χτυπάμε τα αυγά με την κρεμ φρες.
Τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε τη κρέμα στο ταξί μας και το ψήνουμε στο φούρνο για 1/2 ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Καλή όρεξη!
Για το Aegina Light
M.Λ.Γ.