ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Επιστολή αιμοκαθαιρόμενων ασθενών της Αίγινας στον Υπουργό Υγείας

Written by aeginalight

Είμαστε κάτοικοι της Αίγινας , οι πιο πολλοί από εμάς γεννημένοι εδώ και έχοντας ζήσει όλη μας την ζωή στο νησί.

Την παρακάτω επιστολή απέστειλαν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς της Αίγινας (και οι φροντιστές τους: σύζυγος, αδερφός, τέκνα) προς τον Υπουργό Υγείας, χωρίς κάποια απόκριση μέχρι στιγμής.
Η επιστολή έχει ως θέμα το οριστικό κλείσιμο (λουκέτο) της Μονάδας
Αιμοκάθαρσης στην Αίγινα, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κοινωνικής αναλγησίας στελεχών του ΕΟΠΥΥ.

Αίγινα 29-06-2021

ΠΡΟΣ: κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΨΙΝ: κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΨΙΝ: κ. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
ΥΠΟΨΙΝ: κ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ ΙΩΑΝΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΑΜΕΑ

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
ΘΕΜΑ: ‘’Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ’’

Αξιότιμε κ Κικίλια,

Είμαστε κάτοικοι της Αίγινας , οι πιο πολλοί από εμάς γεννημένοι εδώ και έχοντας ζήσει όλη μας την ζωή στο νησί. Η υγεία μας έχει κλονιστεί σοβαρά και είμαστε υποχρεωμένοι να υποβαλλόμαστε σε θεραπεία αιμοκάθαρσης δια βίου.

Για μας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό ότι στο νησί υπάρχει εξειδικευμένη μονάδα θεραπείας που μας παρέχει σταθερά την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Διαφορετικά θα ήμασταν υποχρεωμένοι είτε να μεταβαίνουμε 3 φορές την εβδομάδα στην πρωτεύουσα , είτε να
ξεσπιτωθούμε και να μένουμε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Η μονάδα αιμοκάθαρσης είναι ουσιαστικά η εστία επιβίωσης μας . Είναι χρειαζούμενη στο νησί, διατηρείται σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας, γνωρίζουμε όμως και τις μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει για να μπορέσει να παραμείνει σε λειτουργία προς όφελος της ζωής μας . Πριν 1, 5 χρόνο η μονάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού να διακόψει την λειτουργία της αφού κάποιες καθυστερήσεις σε αποφάσεις των κρατικών υπηρεσιών υποχρέωναν τον ασφαλιστικό μας φορέα (ΕΟΠΥΥ) να διακόψει την πληρωμή των θεραπειών μας έως ότου επανέλθει η σύμβαση θεραπείας (και αφού βεβαίως προηγουμένως είχαν υπερπηδηθεί τα γραφειοκρατικά κωλύματα με την Περιφέρεια).
…Τότε μας ζητήθηκε να μετακινηθούμε στον Πειραιά – και ενώ ο COVID φούσκωνε πανιά.
Οι μεγαλύτεροι από εμάς το αρνήθηκαν , έστω και αν ισοδυναμούσε με τον θάνατο και οι νεότεροι αναρωτιόνταν πως θα τα έβγαζαν πέρα… Μάλλον η επιλογή θα ήταν η μετακίνηση σταθερά στην Αθήνα….

Διαπιστώσαμε ότι η μονάδα μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα , και ότι το γραφειοκρατικό κώλυμα θα ξεπερνιόταν σύντομα . Διαπιστώσαμε επίσης το «πονετικό» και συνάμα «ριψοκίνδυνο» του γιατρού να κρατήσει ανοικτή την μονάδα, απλήρωτη ασφαλώς για ένα διάστημα από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά με την βεβαιότητα ότι θα αναγνωριζόταν μετέπειτα η προσφορά της. Και αποφασίσαμε … να παραμείνουμε στην εστία επιβίωσης μας.

Όταν ξεπεράστηκε το γραφειοκρατικό κώλυμα , τον Ιούλιο του 2020, στον καθένα μας είχε δημιουργηθεί ένα «ονομαστικό» χρέος περίπου στα 22.000 euro προς την ΜΧΑ. Γιατί; Γιατί εν μέσω COVID και προς αποφυγή της εξοντωτικής ταλαιπωρίας μας δεν μεταβαίναμε στον Πειραιά και παραμέναμε στην μονάδα μας εδώ στην Αίγινα για την θεραπεία μας…

ΚΙ όμως δεν αναγνωρίστηκε στην πράξη η κάλυψη του ατομικού μας χρέους προς την θεραπευτική μονάδα. Για λόγους τυπικούς, που αγνοούσαν την αναγκαιότητα και την νησιωτική μοναδικότητα, και παρά την υπηρεσιακή αποδοχή της νόμιμης λειτουργίας της
μονάδας μας, πάρθηκε μια σκληρή και ανελέητη απόφαση από το ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ τον Φεβρουάριο του 2021. <<Καλά κάνατε ,γλυτώσατε , ναι ήταν αναγκαίες οι θεραπείες αιμοκάθαρσης στην Αίγινα … Αλλά δεν θα σας καλύψουμε … ( τιμωρητικά άραγε προς την μονάδα η προς εμάς;)>>

Ας κρίνει ο καθένας την απόφαση. Μια απόφαση καταδικαστική για μας. Ακόμα κι αν στέκει τυπολατρικά στην ουσία της παραμένει μια απροκάλυπτα απάνθρωπη, ανελέητη ατεκμηρίωτη ψυχρή απόφαση.

Ζητάμε από εσάς , τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό να παρέμβετε δυναμικά και υποστηρικτικά στην εκ νέου προσπάθεια μας να αποδεχτεί ο ΕΟΠΥΥ να μας καλύψει αποζημιώνοντας την ΜΧΑ για τις θεραπείες μας από τον Οκτώβρη του 2019 έως τον Ιούλιοτου 2020 (καταθέσαμε τον Μάϊο του 2021 αιτήματα θεραπείας – νομικός όρος – όπου με επιχειρήματα στηριζόμενα στην νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ζητούμε την ανάκληση της απόφασης του ΔΣ ΕΟΠΥΥ μηνός Φεβρουαρίου. Έτσι μόνο θα διατηρηθεί η εστία επιβίωσης μας, εδώ στο σπίτι μας, στο νησί μας. Μπορείτε να συμβάλλετε καθοριστικά υπενθυμίζοντας στους αξιωματούχους του ΕΟΠΥΥ πως η νησιωτική ιδιαιτερότητα και η κρισιμότητα των καιρών ελέω πανδημίας επιβάλλουν να συνυπολογίζουν την ανθρωπιστική στάση απέναντι στον αναγκεμένο, υπέρτερη της τυπολατρίας και της ανελέητης ψυχρής λογικής.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Οι χρόνιοι πάσχoντες και οι φροντιστές αυτών

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.