ΒΡΑΔΥΝΗ ΖΩΗ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Γλυπτική ​του Χρήστου Τσουμπλέκα στον κήπο του IL POSTO

Written by aeginalight

Στην πλατεία της Κυψέλης Αίγινας

Στην πλατεία της Κυψέλης Αίγινας, τα γευστικά ταξίδια του Ιταλικού εστιατορίου IL POSTO συνοδεύει η τέχνη του Χρήστου Τσουμπλέκα.

Ο ιδιαίτερος κήπος του εστιατορίου, διατηρώντας αυστηρά φέτος μεγάλες αποστάσεις στα τραπέζια του, φιλοξενεί και πάλι έναν καλλιτέχνη. Έργα του Χρήστου Τσουμπλέκα, γλυπτά και κολάζ, ήρθαν από το Ηράκλειο Κρήτης όπου ο εικαστικός ζει και έχει οργανώσει εκεί, στο κέντρο της πόλης, το εργαστήριο γλυπτικής και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Materia Prima.

Επισκεφθήκαμε το IL POSTO για να δούμε τη νέα του έκθεση και ζητήσαμε από τον καλλιτέχνη να μας μιλήσει ο ίδιος για τα έργα του:

«Είναι μια σειρά από έργα διαφόρων περιόδων, από το 2005 έως 2010. Τα περισσότερα είναι σε πηλό τερακότας, ένα υλικό που μου αρέσει να δουλεύω λόγω της αμεσότητας που μου δίνει. Μπορώ μέσα σε λίγο χρόνο να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω και το θεωρώ ένα σημαντικό εκφραστικό μέσο το οποίο και ιστορικά έχει να μας δώσει πλαστική. Πρωτίστως έρχεται από προπλάσματα σε πηλό.
Είναι έργα από διάφορες ενότητες, τα περισσότερα ανθρωποκεντρικά και κάποια αφαιρετικά, τα οποία αν κάποιος προσέξει δεν απέχουν πολύ από τον τρόπο που αντιμετωπίζω την ανθρώπινη μορφή. Η ανθρώπινη φιγούρα έχει κάποια αρχιτεκτονική στο στήσιμό της, είναι ευδιάκριτοι όγκοι, παίζουν με το γεμάτο και το κενό, και με μια ιδιαίτερη προσοχή στις υφές σε αυτό που αποκαλούμε τεξτούρα ή ματιέρα.
Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη περίοδο του Μεσαίωνα που διακρίνεται για τη συμπαγή πλαστική της, με μια προσπάθεια οικονομίας στον όγκο και επίσης να οργανώνεις τη μορφή σε πιο εύγλυπτα  σχήματα με απλές σχέσεις μεταξύ τους.
Στο αφαιρετικό κομμάτι, μέσα από τη ματιέρα δημιουργείται μια κάπως λυρική διάθεση, με την έννοια ότι είναι λίγο παιχνιδιάρικα θα τα έλεγα.
Στην ανθρώπινη φιγούρα σε ότι φορά αυτό που λέμε περιεχόμενο, εστιάζω στο θυμικό κομμάτι, δηλαδή έχω ένα πρόσημο συναισθήματος, άλλοτε είναι σε μια στοχαστική κατάσταση, άλλοτε σε παιγνιώδη, άλλοτε σε πιο βαριά.

Το τελευταίο διάστημα δουλεύω μια ενότητα πάνω στη σχέση της  λογοτεχνίας με τις πλαστικές τέχνες- τα εικαστικά. Μου αρέσει η λογοτεχνία, διαβάζω αρκετά και κάποια στιγμή προέκυψε να εμφανίζονται μέσα στη γλυπτική μου και στην τρισδιάστατη εικόνα θέματα της λογοτεχνίας. Στη γλυπτική έχω κάνει κάποια έργα που σχετίζονται με κλασικούς συγγραφείς Ντοστογιέφσκι, Κάφκα κλπ.
Στο κομμάτι του κολάζ ασχολούμαι κυρίως με δυο αγαπημένους μου  διηγηματογράφους, Αμερικανούς, Ρέιμοντ Κάρβερ και Τζον Σίβερ. Και οι δυο  είναι σύγχρονοι με  τις θεματικές τους πάνω στην αποξένωση. Επίσης και με τον ποιητή  Έντγκαρ Λη Μάστερς.
Με το κολάζ περνάω σε μια πιο ελλειπτική απόδοση δεν ενδιαφέρομαι να είναι η ανθρώπινη φιγούρα η αρχή και το τέλος αλλά μπαίνει ο παράγοντας χρώμα, τα σχήματα, το χαρτί σαν υλικό.
Η νέα μου δουλειά θα παρουσιαστεί στο έργαστήριο μου στο Ηράκλειο, το οποίο προσπάθησα να το κάνω πιο ευέλικτο και λειτουργεί και ως  χώρος έκθεσης αλλά και εκδηλώσεων».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως  10 Σεπτεμβρίου 2021.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.