ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

«Αιγιναία»: 12 χρόνια στο Φεστιβάλ Φιστικιού – 20 χρόνια έκδοσης

Written by aeginalight

Τράπεζα δεδομένων για αειφόρο ανάπτυξη

του Αλέξη Κράους

«Αιγιναία» – Τράπεζα δεδομένων για αειφόρο ανάπτυξη.

Το περιοδικό ”Αιγιναία” που γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου τα είκοσι χρόνια έκδοσής του, έχει διανύσει τον χρόνο γράφοντας την δική του ιστορία.
Πράγματι, το περιοδικό καταγράφει και προβάλλει με συστηματικό και πρότυπο τρόπο ένα σημαντικό μέρος του φυσικού μνημειακού και κοινωνικού θησαυρού της Αίγινας.
Γεωμορφολογία και φύση του νησιού, ανθρώπινη επέμβαση με πεζούλες, σουβάλες, στέρνες και υδραγωγικό σύστημα, αμπέλια και οινοπαραγωγοί της Οινόης, ελιά και φυστικιά, ψαρωσύνη και σφουγγαράδικη εποποιία, αρχαιολογικοί χώροι, Κολώνα και Λιμάνια, Παλαιοχώρα, βωμός του Διός, Ελλάνιο, μονοπάτια του πολιτισμού, κοινωνία και ανθρώπινες δεξιότητες, θρησκευτική και εκκλησιαστική ιστορία, Καποδιστριακά κτήρια και ιστορία της Αίγινας , ως πρώτης πρωτεύουσας, ακόμη και νεότερα δεδομένα και εξελίξεις για το νησί και την γύρω θαλάσσια περιοχή, όλος αυτός ο πλούτος πέρασε στα τριάντα τεύχη του περιοδικού.
Όπως θα περίμενε κανείς το 30ο τεύχος είναι αφιερωμένο στα 200χρονα της Ελληνικής Επανάστασης και φέρει και πάλι πολύτιμη συμπληρωματική πληροφόρηση για το συνολικό επαναστατικό γίγνεσθαι και τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις από όπου ξεκίνησε. Εδώ, στα τεύχη της Αιγιναίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πληροφορίες και τα δεδομένα, πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον, μιας βάσης δεδομένων, μιας τράπεζας πληροφοριών για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με βάση τον πολιτισμό, την κληρονομιά και τις ανθρώπινες δεξιότητες, την  καλλιτεχνική δημιουργία.
Το πέρασμα της Αίγινας από την παραδοσιακή αγροτική και θαλάσσια  οικονομία στην αναψυχή και τον τουρισμό, μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί με βάση τα παραπάνω δεδομένα. Ιδίως όταν αξιοποιηθεί κατάλληλα το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.
Ευχόμαστε στην ”Αιγιναία”, τεύχη και χρόνια, πολλά και καλά.
Από το περίπτερο της Αιγιναίας στο 12o Aegina Fisitiki Fest:
Ελένη Σταμπόγλη, Γιώργος Μπόγρης, Προνόη Θεολογίδου
Ελένη Σταμπόγλη, Κώστας Γαβρόγλου, Φωτεινή Γιωτάκη
Ντίνα Χατζίνα, Γιώργος Μπόγρης

Εκδήλωση της “Αιγιναίας” την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.