ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής – Αίγινα 5 -19 Σεπτεμβρίου

Written by aeginalight

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και η Ομάδα Αίγινα και Κεραμική συνεχίζουν σταθερά κι ετούτη τη χρονιά την εθελοντική δράση τους για την προώθηση της Κεραμικής,

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
ΑΙΓΙΝΑ, 5-19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΠΑΝΤΑΝΑΔΕΣ

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας (energoi-aegina.gr) και η Ομάδα Αίγινα και Κεραμική συνεχίζουν σταθερά κι ετούτη τη χρονιά την εθελοντική δράση τους για την προώθηση της Κεραμικής, μιας τέχνης που έχει ξεχωριστή, βιωματική σημασία για το νησί.

Το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής, που διοργανώνουμε φέτος (5-19 Σεπτεμβρίου), εντάσσεται στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest και έχει θέμα τη Βυζαντινή τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφρασή της, διεθνώς γνωστή ως slipware.

Αφετηρία μας: η αγάπη μας για την κεραμική με κόκκινο πηλό και μπαντανάδες, μορφές αραιωμένου λευκού πηλού που διευκολύνουν τη διακόσμηση του κεραμικού. Μια τεχνική, η οποία άνθισε στο Βυζάντιο με πηλούς που μας προσφέρει η γεωλογία της Ελλάδας και αποπνέει αυθορμητισμό, ανεπιτήδευτη φρεσκάδα και τη χαρά της καθημερινής χρήσης.

Επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες προσανατολίζονται σε τεχνικές κατασκευής και ψησίματος δουλεύοντας με εισαγόμενους πηλούς υψηλής θερμοκρασίας, η τεχνοτροπία αυτή σταδιακά χάνεται.

Για να φέρουμε λοιπόν ξανά τη βυζαντινή τεχνοτροπία στο καμίνι, αποφασίσαμε να καλέσουμε τέσσερις αναγνωρισμένους ξένους κεραμίστες (Magdalena Hefetz, Niek Hoogland, Nigel Lambert και Jenny Mendes), που – με σύγχρονη ματιά – δημιουργούν έργα slipware, μαζί με πέντε Έλληνες ομότιμούς τους (Ζωή Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Βαβάτσης, Γιάννης Ζώης, Βασιλική Κυριάκη, Ηλίας Χριστόπουλος), που θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις με τους ξένους. Πιστεύουμε πως αυτός ο διάλογος θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για να ανθίσει ξανά ανανεωμένη αυτή η τεχνική στον τόπο μας.

Εκτός από τα καθημερινά εργαστήρια των καλλιτεχνών ετοιμάζουμε και μια σειρά εκδηλώσεων, που θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Oι θέσεις στα Master class έχουν καλυφθεί.

Τρίτη 7/ 09 στις 20.00, Θέατρο Νεκτάριου Κοντοβράκη, Τζίκηδες

Παρουσίαση δουλειάς των Magdalena Hefetz & Jenny Mendes

Τετάρτη 8 /09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Master Class με τον Niek Hoogland

Πέμπτη 9/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Master Class με τον Nigel Lambert

Παρασκευή 10/ 09 στις 20.00, Αυλή Ναού Σωτήρος

Παρουσίαση δουλειάς των Niek Hoogland & Nigel Lambert

Σάββατο 11/ 09 στις 20.00, Αυλή Λαογαφικού Μουσείου

Ομιλία με τίτλο Προσεγγίζοντας την Κεραμική Κόκκινου Πηλού (1000-1100ºC) με Μπαντανάδες, Από τα Βυζαντινά Χρόνια έως Σήμερα.

Ομιλητές: Στεφανία Σκαρτσή & Niek Hoogland

Δευτέρα 13/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Master Class με την Jenny Mendes

Τετάρτη 15/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Master Class με την Magdalena Hefetz

Πέμπτη 16/ 09 στις 19.30, Πύργος του Μάρκελλου

Εγκαίνια Εκθέσεων: Προσεγγίζοντας την Κεραμική Κόκκινου Πηλού (1000-1100ºC) με Μπαντανάδες, Από τα Βυζαντινά Χρόνια έως Σήμερα.

Ισόγειο: Τεχνικές Διακόσμησης στη Βυζαντινή Κεραμική

1ος όροφος: Προβολή βίντεο της Oliwia Tado καταγραφής του Συμποσίου

2ος όροφος: 9 κεραμίστες – 15 μέρες στο εργαστήριο – συναντήσεις, ανταλλαγές, πειραματισμοί

Ωράριο έκθεσης: 10.00-13.00 & 18.30-21.30, Διάρκεια έκθεσης: έως 10/ 10

Σάββατο 18/ 09 στις 17.00, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Ανοιχτό Εργαστήριο

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΗΛΟΥ (1000-1100) ΜΕ ΜΠΑΝΤΑΝΑΔΕΣ – Από το Βυζάντιο έως Σήμερα

MASTER CLASSES – ‘Ολες οι 25 θέσεις έχουν καλυφθεί.

Διάρκεια: περίπου 3 ώρες

Ωράριο: 17.30 – 20.30

Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο της Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα, Αίγινα

Όριο συμμετεχόντων: 25 άτομα ανά master class.

Για εγγραφές επικοινωνήστε στο: symposium2021@energoi-aegina.gr

Το συμπόσιο ανοίγεται στο ευρύτερο κοινό μέσω εκδηλώσεων στην πόλη της Αίγινας, και μέσω master classes που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο της Θεοδώρας Χωραφά, όπου θα συναντιούνται και θα εργάζονται καθημερινά οι καλεσμένοι μας.

Τι είναι το master class;

Το  master class είναι ένα μάθημα, διάρκειας από μερικές ώρες έως και μέρες, που δίνεται από ειδικευμένους ενός χώρου/ αντικειμένου σε άτομα με έστω μία βασική σχέση με το αντικείμενο. Συνηθώς ο ειδικός μιλάει αλλά και δείχνει πως δουλεύει, πως χρησιμοποίει τα υλικά και εργαλεία του.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα masterclasses από τους: Nigel Lambert, Niek Hoogland, Magdalena, Hefetz και Jenny Mendes. Οι Nigel Lambert και Niek Hoogland ειδικεύονται κυρίως στη χρηστική κεραμική, ενώ τα έργα των Magdalena Hefetz και Jenny Mendes είναι κυρίως γλυπτικά.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου: Niek Hoogland

Στο Master class που μας προτείνει, θα μας μεταφέρει στο εργαστήριό του δείχνοντάς μας :

– Τροχό (μπολ, κανάτια, πιάτα)

– Τριμάρισμα (trimming) και τράβηγμα χερουλιών

– Μπαντάνισμα

– Διάφορες τεχνικές διακόσμησης (με πινέλα, με πουάρ, εγχάρακτα)

– Γυάλωμα των ωμών διακοσμημένων αντικειμένων.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου: Nigel Lambert

Στο Masterclass του θα μας μιλήσει για το πως προσεγγίζει την κατασκευή τον κομματιών του και πως έφτασε στα αντικείμενα που φτιάχνει σήμερα. Θα επιδείξει πως δουλεύει στο τροχό και πως αλλοιώνει στη συνέχεια τις φόρμες του. Εάν το επιτρέπει ο χρόνος, θα συλλέξει από το περιβάλλον χώρο χόρτα, κλαδάκια, φύλλα, οτιδήποτε θα μπορούσε να αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στις επιφάνειες του. Με αυτά θα διακοσμήσει μια σειρά από πλατιές, οβάλ πιατέλες.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου: Jenny Mendes

Για το masterclass, η Jenny Mendes προτείνει την έμπρακτη συμμετοχή των παρευρισκόντων. Θα ξεκινήσει με μία επίδειξη των τεχνικών της και της χρήσης των διαφόρων υλικών: μπαντανάδες, τέρα σιτζιλάτα, πυροχρώματα και underglazes. Στη συνέχεια ο καθένας θα μπορέσει να εξερευνήσει τη μέθοδό της πάνω σε έτοιμα πλακάκια, εμπεδώνοντας έτσι καλύτερα την τεχνική αυτή.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου: Magdalena Hefetz

Στο masterclass η Magdalena θα επιδείξει διαφορετικές τεχνικές διακόσμησης με μπαντανάδες: με πινέλα, σφουγγάρια και σκόνες, με χαράξεις, ξυσίματα, μονοτυπίες, stencils και εφημερίδες. Θα επέμβει στις φόρμες που θα έχει φτιάξει, άλλες στο τροχό και άλλες με φύλλα. Με δύο λόγια θα μας δείξει τους άπειρους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μπαντανάς, Εάν ο χρόνος το επιτρέψει, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να πειραματιστούν με όσα προτάθηκαν.

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.