FEATURED ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εγκαίνια στον μαγικό βυθό της Ψαραγοράς Αίγινας

Aegina Fistiki Fest
Written by aeginalight

12ο Aegina Fistiki Fest

Η Μαριλένα Γιαννούλη μέτρησε αντίστροφα, 3-2-1, και έδωσε το σύνθημα για να ανάψουν τα φώτα που μεταμορφώνουν το χώρο της Ψαραγοράς σε έναν μαγικό βυθό γεμάτο ζωγραφισμένα ψάρια που “πλέουν” αιωρούμενα.
Η Ελίκα Βλαχάκη ανέβηκε στο μαρμάρινο πάγκο, να βρεθεί κοντά στον υπερυψωμένο βυθό των καλλιτεχνών, να γίνει ένα με τους φωτεινούς κυματισμούς, τα χρώματα και τη φαντασία, και να μας ξεναγήσει στην πιο φαντασμαγορική έκθεση του Aegina Fistiki Fest


Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 εγκαινιάστηκε με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών η συλλογική εικαστική εγκατάσταση με τίτλο  “Πιάσε μια Ψαριά Καλή…” στην Ψαραγορά της Αίγινας, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 12ου Aegina Fistiki Fest.
Μια έκθεση που γοήτευσε, μάγεψε και μας σεργιάνισε στον απέραντο βυθό των άπιαστων ονείρων μας .
Η εικαστικός Ελίκα Βλαχάκη, σχεδίασε και κατασκεύασε 94 ξύλινα ψάρια και ένα κορμοράνο, 63 καλλιτέχνες τα ζωγράφισαν και με ειδική κατασκευή κρέμονται από την οροφή και φωτίζονται με ειδικό φωτισμό κάθε βράδυ μετά τις 9.00.
Η ιδέα της Τάνιας Γιαννοπούλου– κόρη της προέδρου Μαριλένας Γιαννούλη -και η επιμέλεια της Ελίκας Βλαχάκη που μέσα από τα έργα της καταφέρνει πάντα να αγγίζει τη ψυχή και το συναίσθημα, ευφάνταστα ως καλλιτέχνης και με σεμνότητα ως άνθρωπος.

H κ. Μαριλένα Γιαννούλη, πρόεδρος της Ο.Ε του 12oυ Aegina Fistiki Fest:
Ένα τεράστιο ευχαριστώ από τη μεριά μου. Για να γίνει αυτή η εκδήλωση δούλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι, με ανιδιοτέλεια με χαρά, με μεράκι και με ταλέντο. Μπορώ να πω ότι αυτή η εκδήλωση είναι το ίδιο το Fistiki Fest, δηλαδή μια γιορτή εθελοντισμού. Συνεργάστηκαν  63 καλλιτέχνες μέσα και 65 παιδιά έξω και δημιούργησαν αυτό τον μαγικό βυθό που είδατε”.
Ευχαρίστησε επίσης ανθρώπους που βοήθησαν και όπως είπε “τα ονόματά τους δεν θα τα δείτε γραμμένα πουθενά”: Οι αδελφοί Ρωπαϊτη έδωσαν τις βάσεις για τους προβολείς, ο ηλεκτρολόγος Δημήτρης Κουκούλης χάρισε υλικά και εργασία, ο  Γιώργος Σκαλτσιώτη την ενοικίαση των προβολέων, οι αδελφοί Χιώτη και ο Σπύρος Νομικός τα δίχτυα, ο Σπυριδάκης μπύρες για κέρασμα“.
Η εικαστικός κ. Ελίκα Βλαχάκη καλωσόρισε τους επισκέπτες και διηγήθηκε την πορεία της εικαστικής εγκατάστασης από την ιδέα έως το αποτέλεσμα, αναφέροντας τους συνεργάτες της. Εν συντομία:
Η Τάνια Γιαννοπούλου πριν ενάμιση χρόνια έδωσε την ιδέα  …μας έστειλε για ψάρεμα. Το πάρε-δώσε με τα ψάρια έγινε στην ταβέρνα της Αγοράς, στου Γελαδάκη. Η Ανθίπη Γελαδάκη δεν κράταγε μόνο τη σκάλα τα μεσημέρια, φρόντισε να “δέσει η μαγιονέζα”. Ο Γιάννης Βλαχάκης έβαλε και αυτός το χέρι του στη μαγιονέζα, κανόνισε συνεργασίες μιλώντας πάντα για τη σημασία της αγοράς στη πόλη, όπου οι άνθρωποι και οι ιδέες συναντιούνται.  Ο  Paul Walker έσωσε την κατάσταση, “έβγαλε το χταπόδι από την τρύπα” και ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας με έναν μαγικό τρόπο φώτισε τη δουλειά όλων μας, πέταξε τα ψαράκια στη θάλασσα”.
” Και εδώ πιο πάνω. στο γραφείο της ΚΕΔΑ η Μάρθα, η Αλίκη, η Λένα, η Σούλα και η Μαριλένα κινούσαν τα νήματα αθόρυβα, ώστε όλα να γίνουν στην ώρα τους”.
Ανέφερε επίσης τα μέλη της Παιδικής Ψυχαγωγίας για τη δράση τους με το δίχτυ των παιδιών στο πλάι της Ψαραγοράς και ευχαρίστησε την πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη.
“Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τους ανθρώπους της Ψαραγοράς που μας φιλοξένησαν, μας στήριξαν και πρακτικά και ηθικά”.

Ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας – κινηματογραφιστής:
Πριν δυο μήνες με βρήκαν η Ελίκα και ο Γιάννης, ο Πολ μας έσωσε, και το όνειρο έγινε πραγματικότητα“.

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς :
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, από την Δημοτική Αρχή, σε όλους τους συντελεστές της εμπνευσμένης αυτής έκθεσης. Περνάει κάποια μηνύματα τόσο στον κόσμο που επισκέπτεται την αγορά και το πρωί, όσο και στον κόσμο που δραστηριοποιείται εδώ και αγκάλιασε αυτή τη πρωτοβουλία. Αισθάνομαι γοητευμένος από το σκηνικό που έχει  δημιουργηθεί εδώ“.
Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη δεν θέλησε να πει κάτι, όπως απάντησε στο κάλεσμα της πρόεδρου: “Ας μιλήσουν τα ψάρια“.
 Ένας σκάρος που βρέθηκε στην σχάρα και τοποθετήθηκε στον τοίχου του ουζερί .
Η εγκατάσταση θα μείνει στη Ψαραγορά έως 22 Σεπτεμβρίου 2021.
Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Add Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.