FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επετειακή εκδήλωση “Ξαναδιαβάζοντας την Αιγιναία”

Written by aeginalight

Τα 20 χρόνια κυκλοφορίας γιόρτασε

Τα 20 χρόνια κυκλοφορίας γιόρτασε το περιοδικό “Αιγιναία” σε μια εκδήλωση με μεγάλη προσέλευση, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας.

Ο Διευθυντής της Αιγιναίας κ. Γιώργος Μπόγρης, καλωσόρισε το κοινό, άνοιξε και συντόνισε την εκδήλωση.
Μίλησε για την πορεία του περιοδικού και τα μέλη του από την ίδρυση έως σήμερα.
Είμαστε εδώ απόψε για να γιορτάσουμε μια διπλή γιορτή, τα 20 χρόνια της “Αιγιναίας” και την κυκλοφορία του επετειακού 30ου τεύχους.
Είναι μια προσπάθεια συλλογική που ξεκίνησε το 1999, σε μια παρέα από μια ιδέα που έδωσαν ο  Κώστας Γαβρόγλου και αείμνηστη Άννη Βρυχέα.
Στα 20 αυτά χρόνια καταφέραμε να  οικοδομήσουμε έναν διάλογο με τους αναγνώστες μας που δεν αποτυπώθηκε μόνο στην κυκλοφορία ή στα κείμενα που έφταναν προς δημοσίευση, αλλά στην αναγνώριση, κριτή και άρρητη, της ποιότητας που διατηρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και στην επιδραστικότητα που είχε η “Αιγιναία” στον δημόσιο διάλογο.
Το επετειακό τεύχος που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι και με την δημοσίευση από τις συλλογές εγγράφων των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αφορούν την Αίγινα και για πρώτη φορά δημοσιεύονται για το ευρύ κοινό, σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την εορταστική αυτή χρονιά.
Υλοποιούμε μια ψηφιακή προβολή με τίτλο Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον Αργοσαρωνικό – δυο πρωταγωνιστές θυμούνται, ένας διάλογος μεταξύ Κανάρη και Λογιοτατίδη, που μετά την Αίγινα θα φιλοξενηθεί στην Ύδρα, στις Σπέτσες και τον Πόρο. Η προβολή χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συντονίζεται από το Δίκτυο Δήμων Αργοσαρωνικού. Την όλη κοπιαστική διεργασία για την παραγωγή αυτή είχε η Ελένη Σταμπόγλη μέλος της συντακτικής επιτροπής“.

Μαίρη Γαλάνη Κρητικού:
Πριν από 20 χρόνια όταν με κάλεσαν και μου μίλησαν για την Αιγιναία αυτό το όνειρο πήρε σάρκα και οστά, μας έδεσε όλη την ομάδα πάρα πολύ, παλέψαμε γι αυτό, το αγαπήσαμε και αυτή τη στιγμή είμαι πάρα πολύ περήφανη που ανήκω σε αυτό το team και αναλογίζω στιγμές που περάσαμε με τον Κώστα και το Γιώργο και εμένα να προσπαθώ να την πουλήσω.”

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου:
Σήμερα είναι μέρα γιορτής για ένα από τα μακροβιότερα περιοδικά πολιτισμού που εκδίδεται εκτός των μητροπολιτικών κέντρων της χώρας. Είναι μια επέτειος που εκφράζει όχι μόνο το πείσμα του Γιώργου Μπόγρη για να συνεχίσει η έκδοση τόσα χρόνια, όχι μόνο το πείσμα των μελών, αλλά και της κοινωνίας της Αίγινας που μας στήριξε τόσο πολύ τα 20 αυτά χρόνια“.
Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε εκτεταμένα για την ψηφιακότητα, την νέα πραγματικότητα της εποχής και ενημέρωσε πως όλα τα τεύχη της “Αιγιναίας” θα ψηφιοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα για ξεφύλλισμα μέσα από τη νέα της ιστοσελίδα.

Ο κ. Μιχάλης Μουτσάτσος κατάθεσε τις αναμνήσεις του από την συμμετοχή του στα πρώτα τεύχη της Αιγιναίας.

Ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης ξεκίνησε με ΄ενα απόσπασμα της Γωγώς Κουλικούρδη. ‘Οπως είπε στο τέλος της ομιλίας του:
Απόψε πρυτανεύουν τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης και της αισιοδοξίας.
Βρισκόμαστε εδώ για να θυμόμαστε εκείνη την πρώτη συνάντηση που μοιραστήκαμε το κοινό όνειρο για τη δημιουργία της “Αιγιναίας” μας“.
Ευχήθηκε να ξανασυναντηθούν τα μέλη μετά από 20 χρόνια, μετά από 60 τεύχη, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: “Αυτή η προσπάθεια προώρισται να ζήσει και θα ζήσει


Στη συνέχεια στο πάνελ ανέβηκαν μέλη της συντακτικής ομάδας, όπου διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα του περιοδικού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έργα της Καλλιόπης Κοπανίτσα από το τεύχος 30.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.