FEATURED ΘΕΑΤΡΟ

«Ομήρου Οδύσσεια» – Νεανικός θεατρικός θρίαμβος

Written by aeginalight

της Νατάσσας Χαρατσή

της Νατάσσας Χαρατσή

 

Κάποτε, έναν στρατιωτικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τον έστειλε η υπηρεσία του να παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σε Πανεπιστήμιο  της Αμερικής, όπου ο καθηγητής του στο μάθημα της Ωκεανογραφίας, τον ρώτησε : Έλληνα, πού γίνεται η πρώτη περιγραφή κύματος στην ιστορία του πλανήτη;
Ο Έλληνας σιωπούσε αμήχανος.” Στην Ομήρου Οδύσσεια ! ανταπαντά ο καθηγητής!

Στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, λοιπόν, η θεατρική παρέα των «Παιδικών Ονείρων», με την σκηνοθεσία του Αντώνη Γκλαβά και την καθοδήγηση πλεύσης του, σαν Οδυσσέας, περήφανος γιος του Λαέρτη, έδωσε την δική του περιγραφή κύματος στα θεατρικά δρώμενα του παιδικού.

Θετικά άναυδη παρακολούθησα να ξετυλίγεται μπροστά μου μία ώριμη θεατρική παράσταση, με ρυθμικά δεμένη ροή γραφής, οικονομία σεναρίου, όπου η ευαισθησία, η δροσιά της ταλαντούχας παιδικότητας έρεε μαζί με το πολύπαθο ταξίδι και την πίστη στο κείμενο του Ομήρου. Οι χαρακτήρες άρτια καθορισμένοι, ξεπρόβαλλαν και  χέρι-χέρι με την έμπνευση του συγγραφέα-σκηνοθέτη, οδήγησαν το έργο δίκαια στην Ιθάκη.
Εκτός από το κείμενο και την σκηνοθεσία, που στοχευμένα κέρδιζε το κοινό, τα κοστούμια ευφάνταστα ανέβαζαν σε υπερθετικό βαθμό το επίπεδο της παράστασης, με την θετικότατη αρωγή του φωτισμού και των οπτικών εφέ.
Η λειτουργία της μουσικής μέσα στην παράσταση δυνατή συνδημιουργία και συμβολή στην επιτυχία της.
Η κινησιολογία γενικά και οι χορογραφίες από αρχαία δραματουργία, έως τη σύγχρονη δροσερή μεταφορά, ήταν πηγαίες και μιλούσαν στην καρδιά του κοινού. Όπως ήταν φανερό, οι μικροί μας ηθοποιοί, με δύναμη τράβηξαν το κουπί της παράστασης τους, πειστικά, με ρυθμό και κέφι, όπως αρμόζει σε μία καλή ομάδα. Ακόμη και τα αντικείμενα που έπαιζαν τον ρόλο τους στην παράσταση , μιλούσαν με τον σωστό τρόπο στις σκηνές και στις εναλλαγές τους. Οι όποιες τυχόν αδυναμίες, αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης, πράγμα που ισχύει τελικά, για όλους μας…, όμως είχες την αίσθηση πάντα, της αφοπλιστικής νεανικής έκφρασης.
Φεύγοντας από αυτήν την παιδική θεατρική παράσταση, η οποία ήταν σαφώς και για ενήλικες, μας σιγομιλάει ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το θεατρικό μέλλον της Αίγινας και όχι μόνο…!
Χίλια μπράβο και συγχαρητήρια στους συντελεστές, στους αρωγούς, στους γονείς των παιδιών, (ξέρουν αυτοί), …στα καλοκαίρια, το καΪμάκι και τις τηγανητές πατάτες του σκηνοθέτη…!

“Ομήρου Οδύσσεια”
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας
Κυριακή 5, Δευτέρα 6 και Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021
Συντελεστές Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Αντώνης Γκλαβάς
Κοστούμια: Ρένα Παππά
Σκηνικά: Παναγιώτης Γκλαβάς
Φώτα/ Ήχος: Νίκος Κωστάκος
Χορογραφίες: Αντώνης Χναράκης, Φλώρα Γκλαβά
Ηχογραφήσεις: Κώστας Σταμάτης
Διδασκαλία τραγουδιών: Γιάννης Βρυζάκης
Κιθάρα: Μαίρη Χαλδαίου

Παίζουν και τραγουδούν: Πέτρος Φλεμετάκης Σπύρος Φλεμετάκης, Όλγα Σταυροπούλου, Χρυσούλα Λαδά, Ρωμανός Ανδρεάδης, Σωζία Ρωπαϊτη, Νάνσυ Γιαννίτση, Ντία Γκάρνερ, Ανθή Γιαννίτση, Αντώνης Γκλαβάς

Φωτογραφίες: Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.