FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τιμής ένεκεν για την ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» από τον Δήμο Αίγινας

Written by aeginalight

Τιμητική εκδήλωση

Τιμητική εκδήλωση για συντελεστές της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Δήμο Αίγινας και την Επιτροπή 2021, στον κινηματογράφο “Άνεσις”, ανάμεσα στις δυο παραστάσεις της ταινίας.
Την εκδήλωσε άνοιξε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής 2021 του Δήμου Αίγινας κ. Μανώλης Κοττάκης.
Ο κ. Μ. Κοττάκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, μίλησε για τον Άγιο Νεκτάριο και πώς είδαμε τον Άγιο και το βίο του μέσα στην ταινία. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Η ταινία δεν χρειάστηκε να δείξει θαύματα γιατί το θαύμα τελικώς ήταν η ίδια η ιστορία του Αγίου. Αυτό που δεν θα καταλάβουν και δεν πρόκειται να καταλάβουν οι ειδικοί».

Απευθυνόμενος προς την σκηνοθέτη Γελένα Πόποβιτς:
«Αυτόν που δείξατε στην ταινία σας, εμείς τον ξέρουμε. Η εικόνα με το πρόσωπό του είναι μέσα στα σπίτια μας, στα γραφεία μας, στα αυτοκίνητά μας. Τον ξέρουμε και τον αναζητούμε. Είναι το καταφύγιο μας, ο κρυφός μας φίλος».


Ευχαρίστησε την σκηνοθέτη και όλους τους συνεργάτες της “«Ευχαριστούμε που τον δείξατε σε ολόκληρο τον κόσμο».
Επίσης, μετέφερε τα λόγια της Ηγουμένης Τιμοθέης, όπως:
«Ο Άγιος εξήλθε του τάφου και δια της ταινίας αγκάλιασε τον κόσμο με το οικουμενικό μήνυμα του. Ας νιώσουμε την ευλογία του και ας ακούσουμε καλά τι μας λέει. Το παρελθόν του συγκλονίζει με την επικαιρότητά του».

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, πήρε το λόγο και απένειμε τους επαίνους  στους τιμώμενους της βραδιάς.
Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Γ. Ζορμπάς:
«Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος, παρακολούθησαμε σήμερα την ταινία και είδαμε τη δύναμη της συγχώρεσης μέσα από τον εσωτερικό κόσμο του Αγίου. Είναι ο εν ζωή Άγιος.  Είναι ο Άγιος μας, ο Άγιος της Αίγινας»

Ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας, προσθέτοντας:
«Παρακολουθήσαμε και από την ταινία, τη ζωή ενός μεγάλου ποιμενάρχη, ενός μεγάλου εκπαιδευτικού, ενός ανθρώπου που πέρασε από το νησί μας και όχι απλά άφησε το στίγμα του αλλά καθημερινά μας προστατεύει και δίνει το παράδειγμά του».

Πρώτη τιμήθηκε η σκηνοθέτης της ταινίας Γελένα Πόποβιτς, αφού μίλησε στο κοινό με τη βοήθεια της μεταφράστριας Αλίκης Σήμαν.
«
Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ απόψε. Είναι σαν όνειρο, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να σας πω για τον Άγιο Νεκτάριο γιατί εσείς γνωρίζετε πολλά περισσότερα από όλους. Σκοπός μου ήταν μέσα από αυτή την ταινία να φέρω τον Άγιο Νεκτάριο μέσα στις καρδιές. Ελπίζω να τα κατάφερα»

Για άλλη μια φορά δεν είχαμε την τιμή να ακούσουμε τον πρωταγωνιστή Άρη Σερβετάλη. Στα γυρίσματα της ταινίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, υποδέχτηκε τα τοπικά ΜΜΕ της Αίγινας με τα μάτια ερμητικά κλειστά, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του Αγίου και δεν μας έκανε την τιμή να μας μιλήσει.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μ. Κοττάκης, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε περιοδεία.
Την τιμητική διάκριση του πρωταγωνιστή παρέλαβε ο γιος της Γ. Πόποβιτς.

Στη συνέχεια τιμήθηκε ο πατέρας Γεννάδιος, ο άνθρωπος που συμβουλευόταν κατά τη διάρκεια της ταινίας η ενδυματολόγος, αλλά και η σκηνοθέτης.
Παρέλαβε επίσης και την τιμητική διάκριση για την ενδυματολόγο Εύα Νάθενα.
Ο π. Γεννάδιος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε για την ταινία:
«Η ταινία δεν είναι θρησκευτική, δεν είναι εκκλησιαστική, δεν λειτουργεί ως κατηχητικό. Είναι κινηματογραφική ταινία που αναδεικνύει όμως τον πολύτιμο θησαυρό  της Ορθοδοξίας».

Στη συνέχεια τιμήθηκε ως εν ζωή μέλος της οικογένειας του Αγίου Νεκταρίου, ο κ. Αναστάσιος Δαναντζόπουλος, το γένος Αναστασίου Κεφαλά.

Η εκδήλωσε έκλεισε με την τιμητική διάκριση στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής κ. Νικόλαος Γκουράρος, μετέφερε τις ευχές του Ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, που σήμερα βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα μετά την νοσηλεία του με κορονοϊό στην εντατική και επίσης ένα σύντομο μήνυμα του.
«Δέχτηκα με πολύ χαρά την πρόταση Γ. Πόποβιτς να βοηθήσουμε στην ταινία της, γιατί πρώτον από τα παιδικά μου χρόνια τρέφω μια αγάπη για τον Άγιο Νεκτάριο, τον Άγιο του αιώνα μας, και δεύτερον γιατί θεωρώ ότι το Ευαγγελικό μήνυμα μπορεί να περάσει με πολύ όμορφο και δυναμικό τρόπο μέσω της εικόνας στο ευρύ κοινό».
Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Αίγινας ο κ. Γκουράρος:
«Τι ευλογία να είσαι δήμαρχος σε ένα αγιοσκέπαστο νησί»
Για τον κ. Μανώλη Κοττάκη:
«Είναι πολύ σημαντικό το 2021 να πει τέτοια λόγια για την ταινία, μια τόσο θερμή εισαγωγή. Είναι λόγια ευλάβειας».

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.