ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Αίγινα & Σαλαμίνα: Πτυχές Διαχρονικής Γειτονίας”

Written by aeginalight

Ομιλητής Παναγιώτης Βελτανισιάν

Ομιλία με θέμα “Αίγινα & Σαλαμίνα: Πτυχές Διαχρονικής Γειτονίας” διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας στην αίθουσά του, το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, με ομιλητή τον  κ. Παναγιώτη Βελτανισιάν Δρ. Λαογραφίας και καθηγητή στο Λύκειο Αμπελακίων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελπίδα Θανοπούλου καλωσόρισε το κοινό στην πρώτη εκδήλωση μετά covid περιορισμών και ο καθηγητής κ. Διονύσης Καλαμάκης παρουσίασε τον ομιλητή με τον οποίο έχει συνεργαστεί.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία κ. Παναγιώτης Βελτανισιάν αναφέρθηκε σε ότι μας ενώνει με την γειτονική Σαλαμίνα, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Ξεκίνησε με την μυθολογία όπου η Αίγινα και η Σαλαμίνα ήταν κόρες του Ασωπού, αναφέρθηκε στους μυκηναϊκούς οικισμούς των δυο νησιών, ομοιότητες σε αρχαιολογικά ευρήματα, τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ μας, τα αρχαία ελαιόδεντρα, την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη δραστηριότητα πειρατικών επιδρομών, Καποδιστριακά κτίρια, σχέσεις μοναστηριών μας και  άλλα.
Έκλεισε την ομιλία του με την πιο πρόσφατη σύνδεση Σαλαμίνας Αίγινας, τον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας.
Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και ανταλλαγή αναμνηστικών με τον Σύλλογο. Ο κ Βελτανισιάν δώρισε στον Σύλλογο ένα γιορντάνι, επιστήθιο κόσμημα της γυναικείας φορεσιάς της Σαλαμίνας.

Από την Δημοτική Αρχή παρευρέθηκε η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.