Παρά την πολύμηνη ανομβρία στο νησί μας και τις περιορισμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα που πέρασε, οι ομβροδέκτες της Αίγινας, οι λεγόμενες σουβάλες, δεξαμενές συλλογής και αποθήκευσης νερών που με σοφία κατασκεύασαν οι πρόγονοί μας για την υδροδότησή τους, δεν στέρεψαν. Η στάθμη του νερού κατέβηκε αρκετά, αλλά νερό υπάρχει στην αγκαλιά της υπόγειας Αίγινας, που περιλαμβάνει και τις πηγές της.
Περίπου 160 σουβάλες, λιθόκτιστες, διαφορετικών διαστάσεων, έχουν καταμετρηθεί στο νησί που διατηρούνται μέχρι σήμερα και συγκεντρώνουν αρκετά κυβικά βρόχινου νερού.
Επισκεφθήκαμε κάποια γνωστά σημεία της Αίγινας που κρατάνε νερό έστω και μειωμένο: τον Μπουρδέχτη, τη μεγάλη σουβάλα στο Σφεντούρι, την πηγή του Κουρέντη και την πηγή του Αγίου Παντελεήμονα.
Οι δυο σουβάλες στον Μπουρδέχτη κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Λεοντίου, κατασκευή υδροδότησης από την αρχαιότητα, συνδέονται μεταξύ τους υπόγεια με θαλάμους, αλλά και με το σκεπασμένο στόμιο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά. Οι δίχωρες και τρίχωρες υδάτινες αποθήκες στην αρχαιότητα πλεονεκτούσαν σε σχέση με τις μονόχωρες, επειδή το νερό με τη μεταπήδηση από τον ένα χώρο στον άλλο διυλίζεται βελτιώνοντας την ποιότητά του. Στις μονόχωρες που το νερό παρέμενε στάσιμο, φρόντιζαν για την καθαριότητά του.
Η πρώτη που συναντάμε από το μονοπάτι της Χρυσολεόντισσας έχει αδειάσει εντελώς και μπορούμε προσεκτικά να κατέβουμε να δούμε από απόσταση τις υπόγειες στοές σύνδεσης. Το νερό ξεκινάει από τη δεύτερη με βάθος περίπου 1.50 μ.
Στο νερό καθρεφτίζεται το στόμιο της δεύτερης σουβάλας. Επίσης διακρίνονται τα χρυσόψαρα που ζουν εδώ τα τελευταία χρόνια.
Η πηγή του Κουρέντη, κάτω από την Παλιαχώρα που υδροδοτούσε τους κατοίκους της, έχει αρκετό νερό στους υπόγειους θαλαμωτούς διαδρόμους της και η πρόσβαση στο εσωτερικό της είναι δυνατή μόνο στα πρώτα μέτρα που η στάθμη είναι χαμηλή.
Στη μεγάλη σουβάλα στο Σφεντούρι, με τις συκιές ριζωμένες στα πλαϊνά της, το νερό έχει κατέβει αρκετά αλλά υπάρχει.
Στη πηγή πλάι στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στον Μεσαγρό διατηρείται η συνεχής ροή του νερού, αρκετά μειωμένη από τη ροή του χειμώνα. Κάποιοι κάτοικοι προμηθεύονται από εδώ νερό, αν και ο δρόμος είναι αγροτικός και κακοτράχαλος.
Οι 160 σουβάλες της Αίγινας αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο: Στέρνες, φραγματάκια, σουβάλες στην Αίγινα: Νερό για το χωράφι και τα ζωντανά
Νέλλη Πετροπούλου