ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Kαθαίρεση του γλυπτού στα Βροχεία ζητούν δέκα πολίτες της Αίγινας

Written by aeginalight

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, στα Βροχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού με θέμα «την αποβίβαση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος στην περιοχή μας» από τον Ναυτικό Όμιλο Βροχείων Αιγίνης, παρουσία του Δημάρχου κ. Ζορμπά, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Θεριανού, του Λιμενάρχη κ. Φραγκούλη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τζίτζη και άλλων προσκεκλημένων, ενώ πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον  π. Εμμανουήλ Γιαννούλη, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Η απόφαση του τοπικού συλλόγου είχε κοινοποιηθεί τον Ιανουάριο και είχε προκαλέσει αντιδράσεις με αναφορές στις ιστορικές πηγές, που σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν το σκεπτικό για την τοποθέτηση τέτοιου μνημείου στη συγκεκριμένη περιοχή. Από τους παράγοντες και αρμόδιους φορείς κανένας αντίλογος, απάντηση, εξήγηση, δικαιολογία δεν ακούστηκε τότε. Το θέμα, στη συνέχεια, αποσιωπήθηκε και αιφνιδιαστικά βρεθήκαμε τώρα προ τετελεσμένου με την υπό καταρρακτώδη βροχή επίσημη τελετή.

Εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, τόσο η επιμονή των τοπικών παραγόντων να «παίξουν» με την ιστορία όσο και η επικύρωση των εμμονών τους από κρατικούς φορείς και εκπρόσωπο της Εκκλησίας. Διερωτώμαστε τι είπε  εκεί ο ερευνητής-ιστορικός π. Ε. Γ., ο οποίος στα βιβλία του γράφει άλλα, ορθά και ιστορικά τεκμηριωμένα. Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με υποθέσεις και το γεγονός προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση και μας υποχρεώνει να καταγγείλουμε την παραχάραξη και παραποίηση της ιστορικής αλήθειας με κατασκευή νέων μυθευμάτων, την εργαλειοποίηση της ιστορίας προκειμένου να ικανοποιηθούν βλέψεις και φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων. Όσα γλυπτά και να στήσουν οποιοιδήποτε και οπουδήποτε, η ιστορία δεν αλλάζει ούτε γράφεται κατά τη βούληση του καθενός. Ο Καποδίστριας αποβιβάστηκε με λέμβο στο λιμάνι της Αίγινας και οδηγήθηκε στον Μητροπολιτικό ναό, όπου και έγινε η μόνη, μια και μοναδική υποδοχή του. Αυτά γράφουν οι ιστορικές πηγές και είναι από χρόνια πασίγνωστα. Τελεία και παύλα.

Πιστεύουμε, επιπλέον, ότι η Αίγινα, που λαμπρύνεται από σύγχρονα αλλά και θαυμαστά ανά τους αιώνες έργα, έχει ανάγκη να προστατευθεί από πρωτοβουλίες που υποβαθμίζουν την αισθητική και το περιβάλλον της. Και, βέβαια, είναι πασιφανές πως «ήρθε η ώρα να μάθουμε όλοι την ιστορία».

Καλούμε τη Δημοτική και τη Λιμενική αρχή να προβούν  άμεσα στην καθαίρεση του γλυπτού, με το οποίο  η Αίγινα γελοιοποιείται τοπικώς, εθνικώς και διεθνώς. Ας προλάβουμε τα χειρότερα!

Σίλα Αλεξίου, silaalexiou@gmail.com

Φωτεινή Γιωτάκη, sfedouri@gmail.com

Ιωάννης Δέδες, idedes@gmail.com

Προνόη Θεολογίδου, pronoitheologidou@yahoo.gr

Διονύσης Καλαμάκης, dkalamak@otenet.gr

Γιώργος Καλόφωνος, g.t.calofonos@gmail.com

Γιώργος Μπήτρος, giorgosbitros@yahoo.gr

Λίνα Μπόγρη- Πετρίτου, linpetr3@gmail.com

Γιώργος Μπόγρης, giorgobogris@gmail.com

Γιάννης Προβής, isprovis@gmail.com

Σημ. Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του παραπάνω κειμένου είχαν από κοινού και οι δέκα υπογράφοντες, όλοι δημότες Αίγινας. Όσοι πληροφορηθούν το κείμενό μας και συναινούν σ’ αυτό, ας μας γνωστοποιήσουν τη συναίνεσή τους στα email μας.

 

(φωτογραφία από το Fb του δημάρχου Αίγινας)

About the author

aeginalight