ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Γεωργία Σταυριανέα – Δυο βιβλία με σεβασμό στην παράδοση της Αίγινας

Written by aeginalight

«Ένα φιστίκι δρόμος» και «Το λαϊκό παραμύθι με κουκί χωρίς ρεβύθι»​, είναι τα δυο νέα βι​βλία  της  Γεωργίας Σταυριανέα,συγγραφέα και μέλος της Εστουδιαντίνας Αίγινας. Τα βιβλία αποτελούν μια προσπάθεια για την διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης, καταγράφοντας αιγινήτικες ιστορίες του χθες και λαϊκά παραμύθια, μέσα από διηγήσεις.

Και τα δύο είναι χειροποίητα, που σημαίνει ότι κάθε βιβλίο είναι μοναδικό​. Δηλαδή,​ δεν πήγαν σε εκδοτική, ούτε σε τυπογραφείο, δημιουργήθηκαν από την ίδια​ τη συγγραφέα.


Συναντήσαμε τη Γεωργία Σταυριανέα για να μας μιλήσει για τα βιβλία της:

«Τα βιβλία τα φτιάχνω εγώ ένα- ένα​: εκτύπωση, δέσιμο, εξώφυλλο, βιβλιοδεσία. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όπως παλαιότερα, σήμερα έχουμε όλη την τεχνολογία. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες αλλά σιγά – σιγά μαθαίνω και  βελτιώνομαι. Έ​κανα αυτή την απόπειρα μαζί με μια φίλη συγγραφέα, ​την Βάνα Σμπαρούνη,το ψάξαμε πολύ, διαβάσαμε, παρακολουθήσαμε βίντεο, και το καταφέραμε​.
Ο λόγος του χειροποίητου είναι να χαμηλώσει το κόστος και να μην το κάνει απαγορευτικό για τον καταναλωτή. Μ
ε τους εκδότες το βιβλίο σου το αγοράζεις​,​ δεν είναι δικό σου​. Εγώ ήθελα να έχω το βιβλίο δικό μου, να μπορώ να το χαρίσω, ​να μπορούν να το αγοράσουν όλοι φθηνά,​​ ​προσφέροντας στον συγγραφέα​ -​ εκδότη μόνο το κόστος των υλικών. Έχω εκδώσει 13 βιβλία και σταμάτησα γιατί αισθανόμουν ντροπή το βιβλίο μου να πουλιέται σε υψηλές τιμές. Αυτά ειδικά που είναι λαογραφικά, θα ήθελα όλοι να τα διαβάσουν.

«Το λαϊκό παραμύθι με κουκί χωρίς ρεβύθι…» είναι δεκατρία αυθεντικά παραμύθια της Αίγινας. Είναι εκείνα τα σκληρά παραμύθια των παιδικών μας χρόνων που έχουν μέσα και φόνους, τρώει ο ένας τον άλλον για παράδειγμα, αλλά είναι όλα χαριτωμένα και έχουν μέσα τους παραβολές. Όλα έχουν κάποια μηνύματα.
Το «Ένα φιστίκι δρόμος» είναι παλιές αιγινήτικες ιστορίες, όπως μου τις έχουν αφηγηθεί κατά καιρούς οι ντόπιοι, τις μάζεψα και τις έκανα μικρά διηγήματα, αλλάζοντας μόνο τα ονόματα».

 

Όπως μας είπε η Γεωργία Σταυριανέα στη συζήτησή μας, μέσα από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Εστουδιαντίνα Αίγινας» γίνεται μια σημαντική προσπάθεια αναβίωσης της λαϊκής παράδοσης. Ταπαιδιά της Εστουδιαντίνας έχουν αγαπήσει τα παλιά αιγινήτικα τραγούδια, με τα οποία ασχολείται το μουσικό σχήμα “Αιγινοβιόλια”.

 

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Λυχνάρι στην πόλη της Αίγινας.

 

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.