Επιστολή του Νταλαγιάννη Αγαθοκλή σχετικά με την μη ανανέωση της σύμβασής του από την ΚΕΔΑ.
«Το αντικοινωνικό πρόσωπο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας ( ΚΕΔΑ ) σε άτομο με αναπηρία ( ΑμεΑ ) με αποτέλεσμα τη μη ανανέωση της σύμβασης μου για ένα χρόνο ακόμα»
Στη συνεδρίαση της 2-9-2021 απορρίφτηκε το αίτημα για ανανέωση της σύμβασης μου για εργασία ενός επιπλέον χρόνου στην ΚΕΔΑ, με πρόγραμμα επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ για άτομα ΑμεΑ. Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-2.
Οι λόγοι απόρριψης σύμφωνα με τη απόφαση της ΚΕΔΑ που μου δόθηκε ήταν:
- Η ΚΕΔΑ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μηνιαίο κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα που είναι περίπου 450 ευρώ. Από την αρχή της πρόσληψής μου ζήτησα να μπω στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας που είναι στη δικαιοδοσία της ΚΕΔΑ με 8ωρη απασχόληση. Το Μουσείο ήταν κλειστό γιατί δεν υπήρχε υπάλληλος. Άνοιξε 20 ημέρες αργότερα με 8μηνιτη υπάλληλο αποσπασμένο από το λιγοστό προσωπικό του δήμου. Αν με τοποθετούσε εκεί το κόστος για της επιχείρηση θα ήταν 330 ευρώ περίπου, ο μισθός μου μεγαλύτερος και το λαογραφικό μουσείο ανοιχτό πρωί απόγευμα. Η πρόεδρος όμως με ενέταξε στο 5ωρο πρόγραμμα της επιχείρησης όπου η επιδότηση είναι μικρότερη για την ΚΕΔΑ (συνολικό κόστος για την επιχείρηση 450 ευρώ με τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο μισθός μου ήταν 571 ευρώ καθαρά). Εδώ να σας θυμίσω πως η πρόεδρος της ΚΕΔΑ στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 4 Μαρτίου του 2020 και είχε συζητηθεί το θέμα της πρόσληψής μου στο 3ο video και στο 27.10΄είχε απαντήσει σε ερώτηση του κ. Μαρμαρινού ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα γιατί τα χρήματα θα μπορούσαν να τα κόψουν από αλλού.
- Ειπώθηκε ότι δεν προσφέρω ουσιαστική εργασία στην ΚΕΔΑ. Σας ενημερώνω , ότι από την πρώτη μέρα δεν μου δόθηκε καμία σημαντική αρμοδιότητα από την επιχείρηση, ακόμη και όταν η άλλη υπάλληλος πήγαινε επικουρικά στον δήμο ή ακόμα κι όταν ήταν σε άδεια. Τη χρονιά που μας πέρασε η ΚΕΔΑ είχε πλήθος εκδηλώσεων (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου κ.ά). Μόνο εγώ θεωρήθηκα ανίκανος να βοηθήσω. Ήμουν απομονωμένος σε έναν σκοτεινό προθάλαμο της επιχείρησης χωρίς κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας. Έζησα μια έμμεση διάκριση, εξευτελιστική και απαξιωτική συμπεριφορά . Χαρακτηριστικό το ότι δεν μου δόθηκαν ούτε καν κλειδιά για να προσέρχομαι στην εργασία. . Η μόνη εργασία που είχα ήταν ότι ανέβαζα στην διαδικτυακή σελίδα κάποιες αναρτήσεις. Μάλιστα σε σχετικό ερώτημα μέλους του συμβουλίου της ΚΕΔΑ, η πρόεδρος «επιτίμησε» την γραμματέα της ΚΕΔΑ γιατί δεν μου έδινε να μοιραστώ κάποια από τα αντικείμενα που είχε. Η γραμματέας απάντησε πως ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της Στη συνέχεια όμως όπως λέει η απόφαση που μου δόθηκε η πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του δ.σ. πως η γραμματέας μου έδινε εργασίες κατόπιν συνεννοήσεως με την ίδια. Γιατί λοιπόν εγώ δεν είχα αντικείμενο εργασίας;
Το τραγελαφικό όλων όμως είναι ότι στις 3 Απριλίου 2021 η ΚΕΔΑ ανακοίνωσε τη διαδικτυακή δράση «Επιστήμη και κοινωνία» σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών που θα ξεκινούσε την Δευτέρα 5 Απριλίου. Εγώ δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση να βοηθήσω στην διοργάνωση, σαν Φυσικός που είμαι και σαν υπάλληλος της ΚΕΔΑ, παρά μόνο την Κυριακή το μεσημέρι μου ήρθε μήνυμα με την σχετική ανακοίνωση.
Όλα αυτά οδηγούν στο ερώτημα: Μήπως τελικά αυτός ήταν ο σκοπός; Να μην μου αναθέσουν καμία εργασία για να θεωρηθώ ως μη χρήσιμος στην ΚΕΔΑ και να απολυθώ; Ή μήπως τα προσόντα μου ήταν λιγοστά για τα αντικείμενα της ΚΕΔΑ ( Πτυχιούχος Φυσικός, κάτοχος ΕCDL στην πληροφορική, proficiency στα Αγγλικά);
- Ειπώθηκε – όπως γράφτηκε στην απόφαση- ότι την περυσινή χρονιά , έγινε στην πρόεδρο και στην ΚΕΔΑ καταγγελία εξ ονόματός μου. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο εκ μέρους μου και ζητώ αν υπάρχουν στοιχεία να τα δημοσιοποιήσει η πρόεδρος, αλλιώς το θεωρώ ως έμμεσο επηρεασμό του Συμβουλίου στην απόφαση.
- Γράφεται, στην απορριπτική απόφαση που μου δόθηκε, ότι η πρόεδρος του φεστιβάλ φιστικιού είπε ότι δεν έδειχνα τη διάθεση να βοηθήσω. Ας μας πει τι αρμοδιότητες μου είχαν δώσει και εγώ αρνήθηκα να τις κάνω; Μέσα στον πυρετό των προετοιμασιών για το φεστιβάλ φιστικιού εγώ απλά καθόμουν άπραγος χωρίς καμιά εργασία. Ακόμα στην απόφαση κατηγορήθηκα από μέλη του συμβουλίου της ΚΕΔΑ για άρνηση εργασίας, κακία, αγένεια, αναξιοπρέπεια κ.λ.π. Θεωρώ άδικο να βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα χωρίς τις απαραίτητες εξηγήσεις – από τη στιγμή που παρουσιάστηκα στο δ.σ – και να επηρεάζουν αρνητικά το Συμβούλιο στην ψηφοφορία του. Αν θεωρείται βέβαια ως άρνηση εργασίας το ότι ζήτησα τις μέρες του καύσωνα να μην βγαίνω για εξωτερικές δουλειές μετά τις 12.00 (άλλωστε υπήρχε και σχετική κυβερνητική οδηγία), τότε πράγματι αυτό συνέβη, αλλά το έκανα μία φορά και μόνο για να διαφυλάξω την υγεία μου.
Θεωρώ τραγικό να αποκλείονται από την εργασία νέοι άνθρωποι για 4.000 ή 5.000 ευρώ ετησίως, με κατηγορίες κατασκευασμένες για να παρθεί αρνητική απόφαση από το Δ.Σ τη στιγμή που χιλιάδες ευρώ ξοδεύτηκαν για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που έγιναν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού ή άλλων εκδηλώσεων του Δήμου (που πιθανόν να ήταν κι αυτές απαραίτητες). Στην Οικονομική επιτροπή της 5ης Οκτωβρίου η ΚΕΔΑ επιχορηγήθηκε έκτακτα με 43.000 € για του τρείς τελευταίους μήνες του 2021, όπως ακούγεται στο 2ο video της συνεδρίασης και από το 25΄. Τα 4.000 με 5.000 για την ετήσια μισθοδοσία μου ήταν πάρα πολλά και δεν βρίσκονται εύκολα; Στην ίδια επιτροπή αναφέρθηκαν τόσο η πρόεδρος της ΚΕΔΑ όσο και ο κ. Κουκούλης και ο κ. Τζίτζης ότι καλό θα ήταν να είχε έναν ακόμα υπάλληλο η ΚΕΔΑ. Υπάλληλος υπήρχε στην ΚΕΔΑ αλλά η πρόεδρος και η γραμματέας φρόντισαν να είναι παραγκωνισμένος και να χαρακτηριστεί ανίκανος για κάθε εργασία κακός και αγενής
Οι άνθρωποι σαν εμένα, ταυτοποιημένοι ως ΑμεΑ, δεν εκμεταλλευόμαστε την πάθησή μας για να βρούμε δουλειά όπως ακούστηκε από κάποιους σύμβουλους, είμαστε δημότες του νησιού, είμαστε νέοι άνθρωποι που πρέπει κι εμείς να ζήσουμε και να εργαστούμε κάπου (για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν τα συγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα), και να μην πεταχτούμε σε έναν «σύγχρονο καιάδα» απομόνωσης και εξόντωσης οικονομικής και ψυχολογικής.
Μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει πρώτα και κύρια να προστατεύει τους πραγματικά ευάλωτους και αδύναμους και να δημιουργεί θέσεις εργασίας ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν.