FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αίγινα στο Bloomberg

Written by aeginalight

Πριν από ένα χρόνο συναντήσαμε και συνομιλήσαμε στην παραλία της Αίγινας, με τους δημοσιογράφους του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg : Δημοσιογράφοι του Bloomberg για ρεπορτάζ στην Αίγινα.
Όπως μας είπαν τότε, έκαναν έρευνα με θέμα το νερό, στην Αίγινα και σε άλλα νησιά της χώρα μας. Εντοπίστηκαν στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης και τους λόγους καθυστέρησης αποπεράτωσης του έργου, όπως και στην κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Bloomberg στις 10 Νοεμβρίου 2021.
Ο τίτλος του ρεπορτάζ: Τα δημοφιλή νησιά της Ελλάδας είναι γεμάτα με πλαστικά
Με εισαγωγή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ξεραμένα. Για να σπάσουμε την εξάρτηση από το εισαγόμενο νερό, θα χρειαστούν περισσότερα από τη θέληση των κατοίκων που έχουν οικολογική συνείδηση.

Το ρεπορτάζ ξεκινά από την Αίγινα και συνεχίζει σε άλλα νησιά.
Όπως διαβάζουμε, εντοπίζεται στην τεράστια κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα, την καταστροφή του υδροφόρα ορίζοντα και την ρύπανση του θαλασσινού νερού από τα πλαστικά. Όπως αναφέρει το άρθρο:
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Natural Mineral Waters Europe. Είναι σημαντικά μεγαλύτερη στα νησιά από ό,τι στη χώρα γενικά, όπου το νερό της βρύσης είναι κυρίως πόσιμο.
Αυτή η εξάρτηση είναι καταστροφική. Μεγάλο μέρος του πλαστικού της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο του στα σμαραγδένια νερά της και μολύνει τη θαλάσσια ζωή. Η σύνδεση μεταξύ της πλαστικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής έχει εδραιωθεί και η μάστιγα των μικροπλαστικών στο νερό του πλανήτη είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται αυτή την εβδομάδα στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Το 45% των ψαριών στο Αιγαίο περιέχει μικροπλαστικά, σύμφωνα με τουρκική μελέτη. Μερικοί ψαράδες δεν τρώνε πλέον τα δικά τους αλιεύματα.

Μεταφράζουμε την σχετική με την Αίγινα ενότητα, με την οποία ξεκινά το άρθρο, όπου οι δημοσιογράφοι συναντούν τον κ. Αλέξανδρο Πετρόπουλο, υπεύθυνο εργοταξίου του αγωγού στο Λεόντι:

«Ο Αλέξανδρος Πετρόπουλος κάνει μια παύση καθώς ερευνά τα μίλια του αγωγού που είναι παραταγμένα μπροστά του αναλογιζόμενος τι χρειάστηκε για να φτάσουν εδώ. Είναι τέλη του 2020 και το ελληνικό νησί της Αίγινας έχει εξαντλήσει τα άλλοτε άφθονα νερά του. Χιλιάδες δεύτερες κατοικίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των ακτών του από τη δεκαετία του 1980. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη τουρίστες από την κοντινή Αθήνα ξεχύνονται κάθε χρόνο για να δουν τον αρχαίο ναό του. Εν μέσω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης και της συνεχιζόμενης απώλειας προσφοράς, η Αίγινα ουσιαστικά ξηράθηκε μέχρι το τέλος της χιλιετίας.

Ο αγωγός θα ήταν η λύση, ο οποίος θα κατακλύζει σταθερά με νερό από την ηπειρωτική χώρα. Επειδή οι κάτοικοι βασίζονται επί του παρόντος στο εμφιαλωμένο νερό για πόσιμο, ένα πρόσθετο όφελος θα ήταν η ανακούφιση από τον ακριβό εθισμό της Αίγινας στο πλαστικό. Όταν τελικά ξεκίνησε η κατασκευή το 2018 μετά από δεκαετίες γραφειοκρατικού στάσιμου, οι κάτοικοι και οι δημοτικοί αξιωματούχοι ήταν επικίνδυνοι. «Αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο, βαθύτερο και πιο φιλόδοξο έργο αγωγού που έχει αναληφθεί ποτέ στην Ελλάδα», λέει ο Πετρόπουλος, πολιτικός μηχανικός και διευθυντής έργου που είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση της γραμμής σε μια έκταση 15 μιλίων (24 χιλιομέτρων) του Αιγαίου. «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια τέλεια λύση στα προβλήματα της Αίγινας, όπως θα μπορούσε κανείς να επινοήσει.»
Αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 2020, οκτώ εβδομάδες πριν από την έναρξη λειτουργίας του, το έργο γνώρισε την καταστροφή. Εκείνο το βράδυ, ένας σαμποτέρ βγήκε με μηχανικά μέσα στο σημείο που ήταν αγκυρωμένοι οι πλαστικοί σωλήνες στη Σαλαμίνα, ένα παρακείμενο νησί, και τους τρύπησε σε 31 σημεία με ένα οικιακό τρυπάνι. Όταν οι εργάτες ανακάλυψαν τη ζημιά το επόμενο πρωί, το έργο είχε καθυστερήσει μήνες μετά το χρονοδιάγραμμα. «Η δουλειά πολλών ετών καταστράφηκε σε μια νύχτα από κάτι που μπορείς να βρεις στην κουζίνα σου», λέει ο Πετρόπουλος.

Έχοντας φτάσει τόσο κοντά στο να πραγματοποιήσουν τη φιλοδοξία τους, οι νησιώτες είναι εξαγριωμένοι. Αλλά μετά από χρόνια που η λειψυδρία στο Αιγαίο έκανε έναν μικρό κύκλο ισχυρών ανθρώπων πολύ πλούσιο, λίγοι έμειναν έκπληκτοι. «Μερικές φορές απλώς συμβαίνουν «ατυχήματα»», λέει ο Δημήτρης Τσιμπούρης, πρώην επικεφαλής της λιμενικής αστυνομίας Αίγινας. Ο ίδιος ο Πετρόπουλος λέει ότι έχει υποψίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος, καθώς «ο αγωγός αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις».

Καθώς προχωρούν οι παγκόσμιες κρίσεις για το νερό, η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται χαμηλού κινδύνου. Οι βρύσες ρέουν ακόμα, οι πισίνες εξακολουθούν να λαμπυρίζουν. Οι επισκέπτες σπάνια λαμβάνουν μια ένδειξη σοβαρών ελλείψεων, ακόμη και στα πιο ξερά νησιά. Αυτός ο καπλαμάς, ωστόσο, κρύβει παραλυτικές ανταλλαγές για να κρατήσει στη ζωή τη σημαντικότερη βιομηχανία της Ελλάδας. Κάποτε ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις, πολλά από τα 200 περίπου νησιά του έχουν εξαντλήσει τους υδροφόρους ορίζοντες προκειμένου να προσφέρουν εκατομμύρια τουρίστες, αντί να στρέφονται σε βουνά από πλαστικό».

Αυτό όμως που δεν εντόπισαν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι στην έρευνά τους, είναι ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός δεν θα μας απαλλάξει από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αφού το δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας είναι κατά 80% κατασκευασμένο από αμίαντο…

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: Greece’s Popular Islands Are Crowded — With Plastic

About the author

aeginalight