ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Written by aeginalight

Ο Μάνος Χατζιδάκις την ίδρυσε οραματιζόμενος ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε

 Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ιδρύθηκε  στις 14 Νοεμβρίου 1989 από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις την ίδρυσε οραματιζόμενος ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο “Παλλάς”. Το 1994 η Ορχήστρα επανιδρύθηκε ως ορχήστρα επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επετειακά, ας θυμηθούμε ένα αφιέρωμα του 2009 της ΕΡΤ στην υπέροχη προσπάθεια του μεγάλου μουσικού.

Ένα ταξίδι στην ιστορία της δημιουργίας του μουσικού αυτού συνόλου.
Συνεργάτες του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, όπως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ και ο ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα της ορχήστρας αυτής που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ως ομάδα μουσικών που θα προσέφερε μια ιδιαίτερη οπτική στην κλασσική και γενικότερα τη συμφωνική μουσική στην Ελλάδα.

Μουσικοί της ορχήστρας, όπως ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΘΗΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ επισημαίνουν τις διαφορές που χαρακτήριζαν την ορχήστρα αυτή και τον επίμονο αγώνα του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ για να εδραιωθούν και να στηριχθούν οι επιλογές του.

Η σολίστ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ θυμάται την πρώτη παράσταση της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ και την προσωπική και καλλιτεχνική σχέση της με τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.

32-33g-4-thumb-largeΝτόρα Μπακοπούλου

Αντίστοιχα ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ αναφέρεται στην δική του εμπειρία ως αρχιμουσικός της ορχήστρας και εξηγεί τον υψηλό βαθμό ταύτισης που νιώθει με το όραμα του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ.

Η οργανώτρια συναυλιών ΜΑΡΙΑ ΜΑΤΕ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ οργάνωνε και φρόντιζε για την οικονομική επιβίωση της ορχήστρας, συχνά αγνοώντας τις συμβουλές που του πρότειναν να μειώσει παραστάσεις και πρόβες.
a_piazzolla2Οι συνεργάτες και μουσικοί της ορχήστρας δίνουν τις δικές τους περιγραφές και αφηγήσεις που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τόσο την ξεχωριστή ταυτότητα της ορχήστρας, όσο και το εύρος των προσπαθειών του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ να παρουσιάσει στο κοινό έργα κλασσικά, μουσικές παραστάσεις και κοντσέρτα σε συνεργασία με φίλους του μουσικούς όπως οι ΑΣΤΟΡ ΠΙΑΤΖΟΛΛΑ και ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΣΑΝΤΟΡ και άλλους μεγάλους σολίστ και ερμηνευτές όπως η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, η ΚΙΚΗ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ και η ΜΑΡΙΝΑ ΚΡΙΛΟΒΙΤΣ.

Το τελευταίο μέρος του επεισοδίου επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της ορχήστρας μετά το θάνατο του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το όραμά του, να προβληθεί το έργο του, η ανάδειξη νέων ταλαντούχων συνθετών και η παρουσίαση μουσικών έργων που συνδέουν τη μουσική με τις υπόλοιπες τέχνες. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα από πρόβες και παραστάσεις της ορχήστρας με διευθυντή τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και τον ΜΙΛΤΟ ΛΟΓΙΑΔΗ.

myzlogiad2-thumb-largeΜίλτος Λογιάδης

Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ίδιου του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ στον ΑΛΕΞΗ ΚΩΣΤΑΛΑ, στον ΚΩΣΤΑ ΚΩΒΑΙΟ και στον ΓΙΑΝΝΗ ΕΞΑΡΧΟ, όπου μιλάει για το όραμα της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ για τη σχέση του θεατή με τη μουσική και τα όρια της εμπορευματοποίησης, για τα επιτεύγματα της ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ και την προσπάθειά του να μιλήσει μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού δια της μουσικής και για σημαντικά κοινωνικά θέματα.

 

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.