FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εκδήλωση – συζήτηση των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Written by aeginalight
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νήσων Αργοσαρωνικού και της ΕΛΜΕ Πειραιά με θέμα: “Αξιολόγηση” κατηγοριοποίηση και ιδιωτικοποίηση των σχολείων – οι κυβερνητικοί νομοί και ο αγώνας για το δημόσιο σχολείο”, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν: ο κ. Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά, ο κ. Χρηστός Ρέππας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και ο κ. Βαγγέλης Φιλέρης, μέλος του Δ.Σ. της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

 

Ο κ. Χρήστος Ρέππας ευχαρίστησε τους δυο ομιλητές, όσους παρευρέθηκαν στην αίθουσα και προλόγισε την εκδήλωση:
«Στην περίοδο της πανδημίας έγιναν βαθιές νομοθετικές τομές σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα οι οποίες θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία του στις επόμενες δεκαετίες. Το πρώτο και πολύ βασικό είναι η γνώση και η κατανόηση αυτών των αλλαγών αλλά και το να σταθούμε ενεργοί σαν πολίτες, σαν εκπαιδευτικοί, σαν γονείς, απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις που θεωρούμε ότι βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την ύπαρξη του δημόσιου σχολείου.
Αν κανείς μελετήσει αυτά τα κείμενα θα δει την μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού αλλά και της αλλαγής της σχέσης των μαθητών με το ίδιο το σχολείο».

 

Ο κ. Ηλίας Πατίδης:
«Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει.
Η κυβέρνηση φέρνει ένα μπαράζ νομοσχεδίων που κινούνται  ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που θα σηματοδοτούσε αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γυρίσουμε χρόνια πίσω σε ένα δημόσιο σχολείο το οποίο θα είναι στο όνομα δημόσιο, στη πράξη όμως θα σας κοιτάζει σαν πορτοφόλια, ο σύλλογος εκπαιδευτικών θα μετατραπεί σε ζήτουλα να ψάχνει να βρει χορηγούς, να φέρει την ευθύνη για το πως θα βελτιώσει τις σχολικές υποδομές οι οποίες είναι ευθύνη της πολιτείας να το κάνει, να φέρει την ευθύνη για το πώς θα καλύψει τα κενά ενώ είναι ευθύνη της πολιτείας να φέρει εκπαιδευτικούς. Εμείς ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό για αυτό και δίνουμε αγώνα ενάντια σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις».

 

Ο κ. Χρ. Ρέππας στην ομιλία του:

«Πάμε σε ένα διαφορετικό σχολείο πολύ πιο ταξικό  από αυτό που είναι σήμερα, πολύ πιο επιλεκτικό, πολύ πιο απορριπτικό για μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού».

Ο κ. Χρήστος Ρέππας τόνισε την μετατόπιση ευθύνης για τα προβλήματα που δημιούργησε το ίδιο το κράτος τις προηγούμενες δεκαετίες στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, όπου το σχολείο  λειτουργεί πλέον με μια επιχειρηματική λογική.

Ο κ. Βαγγέλης Φιλέρης:

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο – εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές –  προκειμένου να αντιταχθούμε σε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται, να υπερασπίσουμε την δημόσια παιδεία και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών που έχουν τα παιδιά μας σε έναν σύγχρονο κόσμο».

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που έχουν αφήσει στην εκπαίδευση τα νομοθετήματα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την αξιολογημένη εκπαίδευση που έχουν άλλες χώρες.

 

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος ομιλητών με τους εκπαιδευτικούς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και έθεσε τα ερώτηματά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας κ. Παναγιώτης Ηλίας.

 

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.