ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Ανακοίνωση Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για τα οχυρά της Πέρδικας

ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας
Written by aeginalight

Αγαπητοί συμπολίτες

Επτά χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια  επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά το 2014,με την   προκήρυξη  του ΤΕΣ  ( Ταμείου Εθνικού Στόλου)   για  μίσθωση  του χώρου των οχυρών της Πέρδικας για μια 25ετία, ξαναβλέπουμε με κυβέρνηση  Κυριάκου Μητσοτάκη  μια νέα πιο «ληστρική  προκήρυξη», για ξεπούλημα-ενοικίαση  του χώρου των 330 στρεμμάτων,   με μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών και ετήσιο μίσθωμα  1.000.000, από την  Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) για λογαριασμό του ΤΕΣ.

Με την  παραπάνω πρόσκληση ενδιαφέροντος επαναλαμβάνεται-και μάλιστα με πιο επιβαρυμένους όρους- ένα απαράδεκτο σχέδιο κερδοσκοπικής επένδυσης σε βάρος μιας από τις ομορφότερες περιβαλλοντικά ,αλλά και ιστορικά, περιοχές της Ελλάδας.

Στο  χώρο των οχυρών της Πέρδικας ή Νοτίων οχυρών, έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας  των κατοίκων για στρατιωτικούς σκοπούς, από την τότε κυβέρνηση Μεταξά, το 1936 και το 1939. Το 2002(κυβέρνηση Σημίτη) ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε από ναυτικό οχυρό και η στρατιωτική του χρήση έπαψε να ισχύει. Αντί όμως να περιέλθει στην Τοπική κοινωνία της Πέρδικας, δυστυχώς αυτό δεν έγινε και παραχωρήθηκε  στο  Ταμείο του  Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ). Από τότε γίνονται συνεχείς προσπάθειες, όχι για την ιστορική ανάδειξη του χώρου -όπως θα έπρεπε- αλλά για το ξεπούλημά του.

Η προκήρυξη του 2014 για εκμετάλλευση,  απετράπη και ακυρώθηκε με την ενεργό κινητοποίηση όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων της Αίγινας, πρωτοστατούντων του Κοινοτικού Συμβουλίου της Πέρδικας, του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, της Οργάνωσης Μελών Σύριζα Αίγινας και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Δρίτσα,Σταματάκη,Γεννιά,Γαβρόγλου,Φωτίου).  Η κινητοποίηση αυτή βρήκε «ευήκοα αυτιά»  από την  τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο  αρμόδιος  Υπουργός Εθνικής άμυνας επισκέφτηκε το χώρο στις 30-11-2015 και ακυρώθηκε  οριστικά η προκήρυξη και κάθε σχέδιο επαναφοράς της, κάτι που διαφαίνεται ότι θα επαναληφθεί και τώρα.

Για την περιοχή της Πέρδικας, τα οχυρά αποτελούν  χώρο υψηλού φυσικού κάλλους καθώς και  χώρο ιστορικής μνήμης και  αρχαιολογικής αξίας. Ο χώρος πρέπει  να διατηρηθεί αδόμητος και να αναδειχτεί- με ήπιες παρεμβάσεις που θα σέβονται  το φυσικό περιβάλλον-  ώστε να συντελέσει  στη διατήρηση της  ιστορικής κληρονομιάς και  να συμβάλλει ουσιαστικά στην  οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

   

           Φίλοι και φίλες

Καλούμαστε σήμερα όλοι μας, Τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές της περιοχής, περιφέρεια Αττικής, επαγγελματικές ενώσεις, Σύλλογοι, πολιτικά κόμματα, κάτοικοι της Αίγινας, να συνταχτούμε  με την απόφαση της 10-2-2022 του Τοπικού Συμβουλίου της Πέρδικας που λέει:

  1. Να διακοπούν οι διαδικασίες  για την μίσθωση του χώρου.
  2. Να χαρακτηριστεί ο χώρος των οχυρών της Πέρδικας ως Ιστορικό μουσείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, να γίνει συντήρηση και  αποκατάσταση του χώρου και να κατασκευαστεί  Ναυτικό Μουσείο.      

        Προτείνουμε  ο χώρος των οχυρών   να αποδοθεί στην Τοπική κοινωνία, όπως έγινε για πολλά στρατόπεδα  σε όλη  την Ελλάδα, που πλέον δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς και έχουν αποδοθεί στους τοπικούς Δήμους για πάρκα, χώρους αναψυχής, μουσεία κ.α.

Αίγινα 11-2-2022

                       ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.