ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μπακαλιάρος με τρεις προτάσεις για σκορδαλιά από το “Κρητών Γεύσεις”

Κρητών Γεύσεις
Written by aeginalight

Η σεφ  Ελένη Ρουσσάκου στο εστιατόριο “Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη”, μας χαρίζει τη δική της συνταγή για ο το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου, της ημέρας του Ευαγγελισμού και της Εθνικής μας επετείου, τηγανιτό μπακαλιάρο με τρεις παραλλαγές σκορδαλιάς.

Τηγανητός Μπακαλιάρος με κουρκούτι ούζου

Υλικά

800 – 1000 γρ. μπακαλιάρο

Κουρκούτι με ούζο και μπύρα
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
3-4 κουταλιές της σούπας ούζο
1 φλυτζάνα μπύρα

Εκτέλεση

Για το ξαλμύρισμα Μπακαλιάρου
Πλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό. Ανά 4-6 ώρες αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό.

Για το κουρκούτι
Διαλύουμε στο γάλα τη σόδα και προσθέτουμε το αλεύρι ,ρίχνουμε το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο πηχτό μείγμα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά την μπύρα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Με το σύρμα ανακατεύουμε άλλη μια φορά το κουρκούτι και βουτάμε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τρεις παραλλαγές σκορδιαλιάς:

Σκορδαλιά με ψωμί (Αλιάδα)

Υλικά
800 γραμ. ψίχα μουσκεμένη και στημένη
6 σκελίδες σκόρδο
2 σφηνάκια ξίδι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση

Χτυπάτε το σκόρδο στο γουδί με λίγο αλάτι . Περνάμε το ψωμί στο μύλο λαχανικών. Έχουμε όλα τα υλικά δίπλα μας και απλά τα βάζουμε στο μπλέντερ ή το μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια ομοιόμορφη αλοιφή.

Καρότο σκορδαλιά

Υλικά

5 καρότα μεγάλα
1 μεγάλη πατάτα
4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι κατά βούληση
½ κ.γ πιπερόριζα (τζίντζερ)
Ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα καρότα και την πατάτα να μαλακώσουν καλά.
  2. Χτυπάτε το σκόρδο στο γουδί με λίγο αλάτι .
  3. Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια ομοιόμορφη αλοιφή.

Σκορδαλιά από Αβοκάντο & Φυστίκια Αιγίνης

Υλικά

2 μεγάλα Αβοκάντο 2 μεγάλα
1/3 φλ. τσαγιού  Φιστίκι Αιγίνης
1 πατάτα βραστή
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από μισό λεμόνι  (προαιρετικό)
Αλάτι κατά βούληση
Πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Στην αρχή παίρνουμε ένα μπλέντερ και ρίχνουμε μέσα τα φυστίκια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, (τον χυμό λεμονιού), το αλάτι, το πιπέρι . Τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Στο τέλος προσθέτουμε και το αβοκάντο & την πατάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να μοιάζει με κρέμα.

Ελένη Ρουσσάκου

Σεφ του Εστιατορίου
Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.