FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γιορτή των παραδοσιακών σπόρων στο Μεσαγρό

Written by aeginalight

Οι Σπορίτες Αίγινας και το Γυμνάσιο του Μεσαγρού διοργάνωσαν με επιτυχία μια όμορφη γιορτή στο Μεσαγρό, όπου μοίρασαν παραδοσιακούς σπόρους και φυτά από το σπορείο των μαθητών, στα πλαίσια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας με το σπορείο του και το μουσικό σχήμα “Αιγινοβιόλια” με παραδοσιακά και Αιγινήτικα τραγούδια.
Ο χώρος στάθμευσης του καφενείου “Σκάφωνα”, το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου, γέμισε παιδικά χαμόγελα, μουσική και επισκέπτες από όλη την Αίγινα που επιμένουν υπέρ των υγιών και καθαρών τροφών μέσω της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων και τη δημιουργία σπιτικού σπορείου.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε από τους διοργανωτές στον αείμνηστο Γιάννη Πούντο, Διευθυντή του ΓΕΛ Αίγινας, όπου μετά τις ομιλίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη του.

Για τη σημερινή εκδήλωση μίλησαν στο Aegina Light: ο κ. Άρης Παύλος από τους Σπορίτες Αίγινας και ο κ. Νίκος Οικονόμου, Διευθυντής Γυμνασίου Μεσαγρού.

Ο κ. Άρης Πάυλος: 

“Τη γιορτή που κάνουμε κάθε χρόνο, να μοιράζουμε φυτά, αποφασίσαμε φέτος να την κάνουμε μαζί με το Γυμνάσιο Μεσαγρού, ώστε να έχει και έναν χαρακτήρα εκπαιδευτικό και κοινωνικό. Ο Μεσαγρός είναι και ένα μέρος που έχει έντονη αγροτική ζωή από παλιά και που το έχει διατηρήσει αυτό.
Κάναμε ένα σπορείο με τα παιδιά το Φλεβάρη, ώστε μετά από ενάμιση μήνα περίπου να βγουν τα φυτά. Κάναμε αυτή την κοινή εκδήλωση όπου το γυμνάσιο την οργάνωσε όσον αφορά το χώρο, τα υλικά και εμείς φέραμε τους σπόρους. Συμμετείχε επίσης και το 2ο Δημοτικό Αίγινας με την έκτη τάξη, όπου κι εκεί κάναμε ένα σπορείο. Στη γιορτή είχαμε περίπου 500 φυτά, ήρθε κόσμος, ήταν ζεστή ατμόσφαιρα, το χάρηκαν όλοι, όπως κι εμείς περισσότερο γιατί το χάρηκαν τα παιδιά. Εδώ το είδαν στη πράξη, βγήκαν από το σχολείο τους, μοίρασαν τα ίδια τα παιδιά τα φυτά και έφυγαν τελευταίοι. Για μένα αυτό ήταν πολύ συγκινητικό και μακάρι γι αυτό που είπε εδώ και ο διευθυντής  του Γυμνασίου Μεσαγρού, ότι θα κάνει λαχανόκηπο, επιτέλους. Το έχουμε δοκιμάσει μια δυο φορές αλλά θέλει πιο πολύ οργάνωση. Πιστεύω ότι θα το κάνει μαζί την Αθανασία την γυμνάστρια και θα τους βοηθήσουμε και εμείς ώστε να γίνει και ο κύκλος του σπόρου.
Το κάναμε αυτό στο λύκειο παλιά, πίσω από το σχολείο κι ενώ περιμέναμε ότι μπορεί να μην τους αρέσει ο χώρος, τελικά τα παιδιά έκαναν εκεί διάλειμμα γιατί τους άρεσε να βλέπουν τον λαχανόκηπο.
Αν γίνει αυτό το πείραμα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί: βάζουν το φθινόπωρο τα χειμωνιάτικα που εδώ στην Αίγινα είναι πολύ ευνοϊκό, μετά τα προσέχουν στην διάρκεια της χρονιάς και μετά τρώνε από αυτά. Βλέπουν δηλαδή ότι από ένα φυτό, δεν το κόβουμε, παίρνουνε τα φύλλα και αυτό έχει ζωή και μετά δίνει το σπόρο. Μετά, να κρατήσουν σπόρους και μακάρι το σχολείο να μπει σε δίκτυο που μπορεί να μοιράσει σπόρους και να κάνει κάτι ξεχωριστό. Όπως για  παράδειγμα, είχαμε στείλει σπόρους στα σχολεία της Συρίας, τότε που η Συρία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ελπίζουμε κάθε χρόνο να μπορέσουμε να την καθιερώσουμε αυτήν τη γιορτή και να είναι ζεστή και να αρέσει όλους μας”

Ο κ. Νίκος Οικονόμου:

“Ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνεται για να καταθέσουμε το όραμα του σχολείου μας. Το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο τα μαθήματα που κάνουν τα παιδιά, πρέπει να δώσουμε και μία άλλη διέξοδο, το κάτι διαφορετικό και αυτό είναι η βιωματική εκπαίδευση. Έχουμε τη δυνατότητα εδώ στο Μεσαγρό, μιας και είναι η αγροτική περιοχή της Αίγινας. Ο Μεσαγρός και μέσα από την ιστορία και την ονομασία του και όπως έχω ενημερωθεί από τους ντόπιους, πριν τον πόλεμο αλλά και μετά στήριζε την οικονομία της Αίγινας. Υπήρχαν στην περιοχή αλευρόμυλοι, αλώνια, δηλαδή υπήρχε το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα της αγροτικής παραγωγής. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, την παράδοση που υπήρχε, στηρίξαμε την καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων.
Αυτή τη δράση την  αφιερώνουμε στη μνήμη του Γιάννη του Πούντου που έδωσε βήμα να διατηρηθούν οι παραδοσιακοί σπόροι στο Λύκειο της Αίγινας και το στήριξε θερμά. Το βίωσα όταν ήμουνα καθηγητής πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο.
Μετέπειτα, όταν έγινα πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας πήραμε μια απόφαση να συνεργαστούν τα σχολεία με τον Πελίτι τότε, να υπάρχουν σχολικοί λαχανόκηποι. Το έκαναν δύο σχολεία, το Γυμνάσιο Μεσαγρού και το 2ο Δημοτικό Αίγινας.
Σήμερα στα τέσσερα χρόνια που είμαι διευθυντής στο Γυμνάσιο Μεσαγρού, καλλιεργούμε αυτή τη δράση ακόμα περισσότερο. Μας πήγε λίγο πίσω ο κορονοϊός στα δύο χρόνια, αλλά εμείς συνεχίζαμε την προσπάθειά μας. Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τη μεριά μου, πέρα από τους  μαθητές που είναι οι πρωταγωνιστές, στην Αθανασία Λαμπρινού τη γυμνάστρια του σχολείου, η οποία προέρχεται από αγροτική οικογένεια, έχει το βίωμα από παιδί  να αγαπάει το σπόρο, τα φυτά, και είναι κάτι που θέλει να το περάσει και στους μαθητές της. Και εμένα αυτές οι δράσεις μου αρέσουν. Έχουμε οραματιστεί να κάνουμε και ένα θερμοκήπιο στο Γυμνάσιο Μεσαγρού για να παράγουμε σπόρους, να τους διατηρούμε και να τους μοιράζουμε. Ευελπιστώ οι μαθητές να το δουν με ακόμα περισσότερο μεράκι και να το καλλιεργήσουν και στο σπίτι τους. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι ένας μικρός κήπος στο σπίτι είναι και ψυχοθεραπεία.
Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει αυτή τη προσπάθεια, όπως αρκετοί συμπολίτες μας στήριξαν με την παρουσία τους σήμερα κι εμείς υποσχόμαστε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη.
Ευχαριστούμε πολύ τους Σπορίτες Αίγινας για την συνεργασία αλλά και τον Αλέξανδρο  Σπίτζινγκ με τα Αιγινοβιόλια”.

Οκ. Ν. Οικονόμου μας ενημέρωσε για επόμενες δράσεις του σχολείου του:

“Είναι να κάνουμε άλλες δύο εκδηλώσεις στον Γυμνάσιο Μεσαγρού, στη βιωματική εκπαίδευση.  Έκανα ένα αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής- δε μπορώ ακόμη να πω περισσότερα- και πιστεύω ότι θα μας στηρίξει. Μια άλλη εκδήλωση που θα σας καλέσουμε, αφορά το συγκρότημα του Αλέξανδρου όπου θα μιλήσει για την παραδοσιακή μουσική, βιωματικά.
Επίσης να σας ενημερώσω, ότι το Γυμνάσιο Μεσαγρού υιοθετεί ένα από τα Μονοπάτια Πολιτισμού της Αίγινας, το Μονοπάτι προς Αφαία”.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.