FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Χορός της Λαμπρής στην Παλιαχώρα της Αίγινας

Παλιαχώρα Αίγινας
Written by aeginalight

Χόρεψαν και διασκέδασαν με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από μουσικούς της Αίγινας και καλό ζεστό καιρό, όσοι επισκέφθηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα το Σταυρό της Παλιαχώρας. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας “ο Καποδίστριας” αναβίωσε με επιτυχία και φέτος το παλιό έθιμο της Αίγινας, το Χορό της Λαμπρής.
Στους πρόποδες του λόφου της Παλιαχώρας, στην πλατεία του Τιμίου Σταυρού, τα τραπέζια στρώθηκαν από τις 11 το πρωί και οι ψησταριές άναψαν.
Το χορό άνοιξε μετά τις 12 το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου και συνέχισαν με πολύ κέφι οι επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας “ο Καποδίστριας” ο κ. Βασίλης Μουσουλέας χαιρέτισε, ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στη γραμματέα του Συλλόγου κ. Αννίτα Λεούση, όπου μέσα από το δελτίο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας στην έκδοση του 1921 του Παναγιώτη Ηρειώτη, μας ενημέρωσε για το παλιό αυτό έθιμο:
“Οι παλαιότεροι Αιγινήτες, άνθρωποι θρήσκοι αλλά και γλεντζέδες, γιόρταζαν τις γιορτές των Αγίων διασκεδάζοντας με χορούς και πανηγύρια. Ο μεγαλύτερος όμως και γραφικότερος χορός γινόταν την ημέρα του Πάσχα μετά την Αγάπη, στη Παλιαχώρα. Χωριζόταν σε δυο μέρη, στο μικρό χορό και στον μεγάλο χορό. Ο μικρός χορός γινόταν στην Πλάστα, μια μικρή πλακόστρωτη πλατεία μπροστά από την Παναγία την Πορίτισσα και ο μεγάλος στο Σταυρό.
Ο Χορός στο Σταυρό, εκτός από την διασκέδαση είχε ακόμα έναν σκοπό. Εκεί ο νέος που αγαπούσε μία κοπέλα, της ζητούσε να χορέψουμε μαζί ρίχνοντας το μαντήλι του. Η φανέρωση αυτή των αισθημάτων είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο οικογένειες των νέων να προχωρήσουν στο γάμο των παιδιών τους, γιατί την εποχή εκείνη ήταν μεγάλη προσβολή για μία κοπέλα να χορέψει με έναν νέο”.

Βασίλης Μουσουλέας Αννίτα Λεούση

Τα τραπέζια γέμισαν με ντόπιους και τουρίστες που όλοι είχαν ανάγκη να διασκεδάσουν μετά από έναν βαρύ χειμώνα με όλες τις επιπτώσεις του covid-19.

Από την Δημοτική Αρχή συναντήσαμε τον Πρόεδρο Δ.Σ. Αίγινας και πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Πτερούρη και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού – Τύπου – Δημοσίων Σχέσεων κ. Μαίρη Κουκούλη.

ο Χορός της Λαμπρής

Έπαιξαν οι μουσικοί: (από αριστερά): Γιάννης Κάσσης, Γρηγόρης Μαλτέζος και Βαγγέλης Σώρρος κρουστά, Σταύρος Σώρρος κιθάρα-τραγούδι, Δημήτρης Εικοσιπεντάκης λίρα, ούτι, βιολί, τραγούδι.

ο Χορός της Λαμπρής Νίκος Πτερούδης αιγινήτικο έθιμο Παλιαχώρα Αίγινας ο χορός της Λαμπρής

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.