FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Συζήτηση για τον περιπατητικό τουρισμό στο Ξενοδοχείο “Ίριδες”

Written by aeginalight

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Εθελοντισμού και Δράσεων για τα Μονοπάτια της Αίγινας που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας  σε συνεργασία με την ομάδα Trace Your Eco, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση στο φιλόξενο αίθριο του Ξενοδοχείου Ίριδες στους Αγίους, το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου 2022, με θέμα τον περιπατητικό τουρισμό και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει σε κάθε τόπο.

Για το θέμα μίλησαν, εκ μέρους του Trace Your Eco ο κ. Στέλιος Τσιαλίκης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού & Οικολογίας του Δήμου Καισαριανής κ. Μάνος Κιτσέλης.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση του χάρτη των μονοπατιών της Αίγινας από την εκδοτική Ανάβαση.
Από την Δημοτική Αρχή παρευρέθηκαν: ο κ. Νίκος Πτερούδης πρόεδρος Δ.Σ. & πρόεδρος ΚΕΔΑ και η κ. Μαίρη Κουκούλη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των φύλων, Τουρισμού, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας κ. HP Coulon, όπου ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν, σύστησε τους καλεσμένους και μίλησε για το άνοιγμα του μονοπατιού Ψαχνή-Μπενάκηδες, μια πανέμορφη διαδρομή όπως ανέφερε, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα πλαίσια της Εβδομάδας Εθελοντισμού και Δράσεων.

Τα μονοπάτια ουσιαστικά είναι ο πολιτισμός μας, είναι πολύ σημαντικά μνημεία” είπε ο κ. Στέλιος Τσιαλίκης. Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την άνθηση του περιπατητικού τουρισμού στη χώρα μας, από εσωτερικό τουρισμό αλλά και από το εξωτερικό όπου μεγάλος αριθμός τουριστών έρχονται στην Ελλάδα για να περπατήσουν πιστοποιημένα μονοπάτια. Τόνισε την αξία των εθελοντικών δράσεων κυρίως στο καθάρισμα των μονοπατιών, όπως και στη διατήρησή τους. Αναφέρθηκε στη συμβολή της Trace Your Eco στην ανάπτυξη και ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού στην Ελλάδα, με στόχο να γίνει η χώρα μας ένας παγκόσμιος προορισμός για πεζοπόρους, αναπτύσσοντας δράσεις με την βοήθεια τοπικών φορέων, συλλόγων και δήμων.

Ο κ. Μάνος Κιτσέλης κατέθεσε τις εμπειρίες του και τις προσπάθειες του ως αντιδήμαρχος να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν μέσα από τις πεζοπορικές διαδρομές της πόλης του, να εξασφαλίσει την πιστοποίηση και την διατήρησή τους. Έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το δήμο μας, το σύλλογο αλλά και τους επιχειρηματίες του νησιού που μπορούν να επωφεληθούν από τον περιπατητικό τουρισμό. Όπως είπε: “Έχετε έναν τόπο μαγικό τον οποίο πραγματικά με προσπάθειες τέτοιων ανθρώπων όπως οι άνθρωποι που έχουν ανοίξει τα μονοπάτια, μπορείτε η υπόλοιπη τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να δημιουργήσει ένα μοντέλο τουρισμού που πραγματικά θα ταιριάξει με τις δικές της αναπνοές και τις ιδιαιτερότητες που έχει. Τα μονοπάτια παγκοσμίως πλέον είναι με ένα μοντέλο τουρισμού πολύ πετυχημένο και η Ελλάδα είναι πετυχημένη χώρα πάνω σε αυτό. Έχει ένα δίκτυο μονοπατιών παρόλο που η κυβέρνηση δεν βοήθησε καθόλου σε αυτό, δεν κατάφερε να περάσει στο Κτηματολόγιο ούτε ένα μονοπάτι. Όμως, όλοι αυτοί οι τοπικοί φορείς καταφέραν και στήσανε διαδικασίες στον τόπο τους όπου έχουν δημιουργήσει πραγματικά έναν πλούτο. Νομίζω λοιπόν ότι είστε σε μία καταπληκτική στιγμή αυτή την ώρα που μιλάμε, έχετε μία ομάδα η οποία έχει κάνει μία τρομερή δουλειά και οι επιχειρηματίες του τόπου θα πρέπει να την αγκαλιάσετε”.

Από την χαρτογραφική και εκδοτική εταιρεία Ανάβαση η κ. Κατερίνα Νικολάου παρουσίασε τον νέο χάρτη των μονοπατιών της Αίγινας, σε κλίμακα 1:25.000, τυπωμένο σε polyart για ανθεκτικότητα. Υπάρχει και σε ψηφιακή εφαρμογή για κινητά, η οποία είναι δυναμική-ενημερώνεται άμεσα για αλλαγές – και λειτουργεί και χωρίς δίκτυο ίντερνετ.

Ανάμεσα στις συζητήσεις η κ. Ελίκα Βλαχάκη, μέλος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας, ανέφερε ότι στα σχέδια του συλλόγου είναι να ενωθούν όλες οι διαδρομές  με τα λιμάνια της Αίγινας.

Συζήτηση έγινε και για τη ρίψη μπαζών από ιδιώτες μέσα στα δάση κοντά σε μονοπάτια, όπου ο κ. Νίκος Πτερούδης ως πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είπε ότι αυτό το θέμα παραμένει άλυτο στην Αίγινα και εξήγησε τους λόγους. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι θέμα παιδείας, ενημέρωσης αλλά και αστυνόμευσης.

Νίκος Πτερούδης – Ελίκα Βλαχάκη

Μάνος Κιτσέλης – Ασπέ Κουλόν (Hp Coulon) – Στέλιος Τσιαλίκης

Μέσα στην Εβδομάδα Εθελοντισμού και Δράσεων για τα Μονοπάτια της Αίγινας συνεχίζεται ο καθαρισμός του μονοπατιού Ψαχνή-Μπενάκηδες, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Εβδομάδας: aegina-hiking.com/trace-your-eco/

Νέλλη Πετροπούλου

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.