ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

Written by aeginalight

Ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγινήτισσας καλεί μικρούς και μεγάλους κατοίκους του Νησιού να γνωρίσουν από κοντά μια μικρή Αθηναία, η οποία έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ, και έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης αντικρύζοντας τον Παρθενώνα.

Το κοριτσάκι αυτό υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου. Το σώμα της πετάχτηκε βιαστικά στον ακανόνιστο ομαδικό λάκκο που άνοιξε η πόλη για να θάψει τους νεκρούς της, σε μια άκρη του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού.

Το παιδικό της κρανίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και αποτέλεσε την αφετηρία για την προσπάθεια ανάπλασης του προσώπου της. Εμπνευστής της προσπάθειας αυτής είναι ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που υλοποίησε το όραμα της ανάπλασης του προσώπου της μικρής Αθηναίας και της έδωσε το όνομα «Μύρτις».

Από το 2010 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Μύρτιδα συνεχίζει το εντυπωσιακό της ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Έγινε έκθεση, γραμματόσημο, νόμισμα και πίνακας ζωγραφικής. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συναντά εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων.

Εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας και γίνεται ένα παγκόσμιο σύμβολο της επιστήμης και των κοινών πανανθρώπινων αξιών, που συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Από τις 28 Μαΐου ως και τις 4 Ιουνίου, η Μύρτιδα θα επισκεφθεί και το νησί μας!

    ⇒Ενημέρωση 2/6: Παράταση έκθεσης έως Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022
⇒Ενημέρωση 7/6: Παράταση έκθεσης έως και την Δευτέρα 13 Ιουνίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, σε στενή συνεργασία με τον κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, θα φιλοξενήσει τη Φωτογραφική Έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που αναφέρεται στο ιστορικό της ανασκαφής και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανάπλαση του προσώπου του εντεκάχρονου κοριτσιού, με βάση το κρανίο του.

Παράλληλα με τη μοναδική φωτογραφική έκθεση, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή  με την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώντας την κάμερα κινητού τηλεφώνου θα στοχεύουν διαφορετικά μέρη ενός ειδικά διαμορφωμένου εκθέματος, προσπαθώντας να ενεργοποιούν το περιεχόμενο που κρύβεται πίσω από κάθε «ετικέτα».

Με τον τρόπο αυτό θα εξερευνήσουν τα διάφορα αντικείμενα που αναπαρίστανται στην αφίσα και θα γνωρίσουν με διαδραστικό τρόπο την μαγευτική ιστορία Μύρτιδος, αξιοποιώντας τη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας (5G) στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα.

Η εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό έργο 5G Tours στα πλαίσια του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανάπτυξη του περιεχομένου της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Μάϊου στις 20:00 από τον κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Συλλόγου

 Αγγελική Ναρλή

About the author

aeginalight

Add Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.