ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Lock Down στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας

Written by aeginalight

Και ναι, επιτέλους η Αίγινα απέκτησε το δικό της …πολυπόθητο “κλειστό” γήπεδο !

Ο λόγος για το κλείδωμα του ενός και μοναδικού δημοτικού σταδίου Αίγινας, ενός ανοιχτού σταδίου που περιμένει υπομονετικά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια να βρεθεί μια στέγη να το φυλάξει απ’ το κρύο, τις βροχές και τους ανέμους… Αφού η δημιουργία ενός νέου κλειστού γηπέδου φαντάζει ως κάτι εξωπραγματικό και ανέφικτο.

Όνειρο της πλειοψηφίας των Αιγινητών κατοίκων είναι μια μέρα να καμαρώσουν τα παιδιά & τα εγγόνια τους να αθλούνται, να παίζουν και να αγωνίζονται σε ένα κλειστό στάδιο. Παρόλα τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ζωής ξυπνήσαμε σε εφιάλτη ακούγοντας την απόφαση του ΔΑΟΑ (Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Αίγινας) να κλειδώσει το  γήπεδο για τους “αυτο-αθλούμενους”, δηλαδή για όσους δεν ανήκουν επίσημα σε κάποια απ’ τις ομάδες των σωματείων.

Η κεντρική είσοδος του γηπέδου, σήμερα, χωρίς καμία ταμπέλα ενημέρωσης

Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή..

Το 2016 έλαβε χώρα ένα μεγάλο έργο, «Αντικατάσταση Χλοοτάπητα και Ελαστικού Τάπητα Στίβου στο Δημοτικό Γήπεδο Αίγινας» , προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ με ΦΠΑ που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρειας Αττικής.

Η τότε διοικούσα αρχή και ο ΔΑΟΑ, θέλοντας να εξασφαλίσουν τη φύλαξη του χώρου τοποθέτησαν κάμερες ασφαλείας καθώς επίσης λίγους μήνες αργότερα  θέσπισαν την κάρτα αθλητή, όπου αποτελούσε το “διαβατήριο των εξωσχολικών” , δηλαδή επέτρεπε την πρόσβαση στο χώρο ατόμων που δεν ανήκαν σε σωματεία και ομάδες.

Θεωρώντας όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας μη επαρκή και παρόλο που στο στάδιο υπήρχε συμβασιούχος φύλακας, το Μάρτιο του 2016 μια ανακοίνωση μας καλωσόριζε στο χώρο, η οποία ενημέρωνε για τις ώρες/μέρες λειτουργίας του γηπέδου.

Οι ελεύθερες ώρες για το κοινό όπως ορίστηκαν τότε απ’ τον ΔΑΟΑ:
Δευτέρα-Σάββατο 15:00-21:00

Όποιος έχει σχέση με τα αθλητικά δρώμενα του νησιού γνωρίζει πως μέσα σε αυτόν το χρονικό ορίζοντα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις των ομάδων, οπότε και δεν υπήρχε ιδιαίτερος χώρος και χρόνος για τους “ανεξάρτητους αθλητές”.

Οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί δημόσιοι χώροι άσκησης ή ακόμα και η πολυτέλεια ενός ξέγνοιαστου περιπάτου, αφού αρκετοί συμπολίτες μας προτιμούν να απολαμβάνουν μια ασφαλή βόλτα στο στάδιο απ’ τους δρόμους καρμανιόλες…

Στο σήμερα, εν έτη 2022, ο ΔΑΟΑ με δελτίο τύπου βάζει καθολικά φρένο και απαγορευτικό στο ευρύ κοινό (ανεξαρτήτως ωραρίου) λόγω ελλείψεως φύλαξης και επιτρέπει την είσοδο στους αθλητικούς χώρους μόνο στις ομάδες και στους αθλητές αυτών.

Φυσικά κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τον σε ισχύ Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει :
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ – άρθρο 6.3 : Παραχώρηση σε φυσικά πρόσωπα

Η χρήση των αθλητικών χώρων από φυσικά πρόσωπα, αφορά την ελεύθερη πρόσβαση τους στις εγκαταστάσεις του ΔΑΟΑ που δε συμμετέχουν σε συλλόγους. Η πρόσβαση επιτρέπεται κατά τις ελεύθερες ώρες για το κοινό όπως αυτές ορίζονται από τον ΔΑΟΑ σχετικά με το πρόγραμμα των εγκαταστάσεων.

Το δημοτικό στάδιο Αίγινας αποτελείται από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου & εγκαταστάσεις στίβου, ένα μπάσκετ και ένα beach volley. Όλοι οι χώροι πέραν του ανακαινισμένου ποδοσφαίρου/στίβου παραμένουν σε άθλια κατάσταση εδώ και χρόνια (“υπεραιωνόβιες” σαθρές και ετοιμόρροπες μπασκέτες, ανύπαρκτα μαξιλαράκια ασφαλείας , τάπητας που καθαρίζεται σπανίως, beach volleyball αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων αφού αξιοποιούν την έκταση άμμου για τις δικές του ανάγκες).

Ιανουάριος 2020, επίσημος αγώνας μπάσκετ. Τάπητας προδιαγραφών μόλυνσης αθλητή σε περίπτωση πτώσης του. (Χώμα, βρωμιές & κοτσιλιές)

Γήπεδο Beach Volley (Φύλλα, πέτρες, γυαλιά, περιττώματα πάσης φύσης)

Οι εποχές είναι δύσκολες και η παραβατικότητα οργιάζει, από το να κλειδώσουμε ένα γήπεδο δεν θα ήταν πιο ωφέλιμο να φροντίσουμε αυτόν τον έναν μοναδικό χώρο άθλησης των νέων μας;

Δεν θα ήταν καλύτερο να έχουμε διάπλατες τις πόρτες του αθλητισμού; Μετά από δύο σκληρά λοκνταουν πού θα προτιμούσαμε να συναθροίζονται οι παρέες;

Ο σημερινός πρόεδρος του ΔΑΟΑ μίλησε για βανδαλισμούς στο χώρο. Στο χώρο τον ήδη βανδαλισμένο απ’ την αδιαφορία τόσων ετών..;

Το μόνο στολίδι στο δημοτικό στάδιο Αίγινας είναι το ανακαινισμένο κομμάτι ποδοσφαίρου/στίβου, ας μη σηκώσουμε κάγκελα παντού, ας μην σκεφτούμε τελικά πως “για όλα φταίει το γκαζόν”…

Το γήπεδο της Αίγινας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, σαν δωρεάν τόπος αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας. Δε νοείται να αφαιρούμε το δικαίωμα πρόσβασης & άθλησης σε ένα δημόσιο χώρο, που ανήκει σε όλους , επειδή δεν μπορούμε να τον προστατέψουμε/ φυλάξουμε.
Βανδαλισμοί δυστυχώς σημειώνονται και στις δημοτικές παιδικές χαρές του νησιού και στα κοιμητήρια επίσης… οπότε κι εκεί λουκέτο;

Λένια Αλευροπούλου
Κριτής ΕΣΚΑΝΑ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής)

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.