ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Παριστάνουν εταιρείες Courier και αδειάζουν λογαριασμούς

Written by aeginalight

Πανευρωπαϊκής κλίμακας  η νέα μεγάλη απάτη μέσω μηνυμάτων στο κινητό (sms), που τις τελευταίες μέρες εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες λαμβάνουν στο κινητό τους κάποιο μήνυμα όπου ως αποστολέας παρουσιάζονται γνωστές εταιρείες μεταφοράς – αποστολής δεμάτων Courier.
Το μήνυμα περιέχει έναν σύνδεσμο ο οποίος παραπέμπει σε μία πλαστή σελίδα της εταιρείας Courier και ζητά απ’ τον παραλήπτη να καταχωρίσει τα προσωπικά και τα τραπεζικά του στοιχεία για την πληρωμή ενός μικρού ποσού ως οφειλή προκειμένου να παραλάβει το δέμα του.

Μετά την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων, οι δράστες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τραπεζικές κάρτες και τους λογαριασμούς των θυμάτων ώστε να αποσπάσουν τυχών διαθέσιμα χρηματικά ποσά.

Ο καθένας μπορεί να εξαπατηθεί και να σταθεί αφελής εάν λάβει το μήνυμα σε χρονικό διάστημα που όντως περιμένει να παραλάβει κάποιο δέμα ή σε περίπτωση που θεωρήσει ότι πρόκειται για δώρο από κάποιο οικείο του πρόσωπο.

Στην Αίγινα, πολίτης μας ανέφερε ότι μετά την παραγγελία ενός βιβλίου απ’ το Amazon έλαβε μήνυμα από εταιρία Courier της Ελλάδας όπου του ζητούσε να καταβάλει το πόσο του 1.50 €  ώστε να γίνει η παράδοση.
Επίσης , άλλο υποψήφιο “θύμα” μας ενημέρωσε σχετικά με μήνυμα που έλαβε απ’ τα ΕΛΤΑ Courier όπου για να μπορέσει να παραλάβει έπρεπε να καταχωρήσει τα τραπεζικά του στοιχεία στη σελίδα της εταιρίας.

Την προσοχή των πολιτών εφιστούν οι Αρχές, αφού καθημερινά δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με απατεώνες που είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά τους ξεγελούν αποσπώντας τους χρήματα.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κακόβουλες επιθέσεις και πάντοτε να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του αποστολέα ή της ιστοσελίδας αναλόγως.

Σε περίπτωση που ο πολίτης εξαπατήθηκε και έδωσε τα τραπεζικά του στοιχεία θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με την τράπεζά του και να προβεί σε καταγγελία.

Για το Aegina Light

Λένια Αλευροπούλου
Τεχνικός τεχνολογίας ίντερνετ & υπολογιστών

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.