ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42» στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Written by aeginalight

H Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας και ο ερευνητής ναυτικής ιστορίας Δημήτρης Γκαλών σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42», στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 και ώρα 20.00’.

Ο Δημήτρης Γκαλών και ο εκπαιδευτής τεχνικών καταδύσεων Γιώργος Βανδώρος θα μας μυήσουν στη συνέχεια στα άδυτα των βυθών και σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, στην αυλή του Μουσείου.

 

Νίκος Πτερούδης

Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ένα ναυάγιο είναι πρωτίστως ένας χρονικός θύλακας, εντός του οποίου, κατά τη στιγμή της βύθισης, ο χρόνος έχει παγώσει. Για τον λόγο αυτόν παρέχει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για το ιστορικό περιβάλλον, από το οποίο προήλθε, όσο και για την τεχνική ανάπτυξη της εποχής του. Συγχρόνως, ένα ναυάγιο λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος ύφαλος, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών.

Τα παραπάνω θεωρούνται τόσο σημαντικά, ώστε σήμερα τα ιστορικά ναυάγια αποτελούν όχι μόνο υποθαλάσσια πολιτιστικά μνημεία αλλά και κιβωτούς της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης για την Προστασία της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2001, «όλα τα ναυάγια που έχουν πολιτιστικό, ιστορικό ή αρχαιολογικό χαρακτήρα και έχουν μείνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό, περιοδικά ή συνεχώς για τουλάχιστον 100 χρόνια, θεωρούνται μνημεία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία χρονολογείται από το 2003. Από τότε, όλα τα πλοία ή αεροσκάφη, που έχουν βουλιάξει για πάνω από 50 χρόνια, θεωρούνται μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύονται από τον νόμο.

Το 2020 το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, με τον οποίον επιτρέπει την κατάδυση σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα ιστορικά ναυάγια της Αίγινας, τα οποία παρουσιάζονται ενδελεχώς στην παρούσα έκθεση. Η παρουσίαση των ναυαγίων, με τον τίτλο «Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42», επιχειρεί να αναδείξει και, εν μέρει, να ισχυροποιήσει τον ρόλο της Αίγινας στα ιστορικά δρώμενα της δύσκολης εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Imfo

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας, Παναγή Ηρειώτη 16, Αίγινα


About the author

aeginalight

1 Comment

  • Περιμένουμε αξιόλογη και πολύ σημαντική ανακοίνωση πληροφορίες που εγγυώνται οι παρουσιαστές της ΄έκθεσης.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.