ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Έρχεται στην Αίγινα η πλωτή έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21»

Written by aeginalight

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ́21 : η πλωτή έκθεση» σας προσκαλούν σε εκδήλωση το Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 20.30 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Η έκθεση εντάσσεται στις Επετειακές Δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Κεντρικός ομιλητής

Πλωτάρχης (Ο) Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Δημοτικές Αρχές και οι συνεργαζόμενοι φορείς.

Η έκθεση στο ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» θα είναι επισκέψιμη στις 30 Ιουλίου, 11.00-14.00 και 17.00-19.30.


Η πλωτή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», που φιλοξενείται στο ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ξεκίνησε από τη Χίο για να “δέσει” σε 20 λιμάνια. Φιλοδοξεί να αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του 1821, τόσο με κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κ.ά.) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (όπως βίντεο, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές, γραφιστικές αναπαραστάσεις κ.ά.). Ανάμεσα στους ναυτότοπους που θα επισκεφθεί η έκθεση συγκαταλέγονται η Χίος, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Άνδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος, η Αίγινα, με κατάληξη στον Πειραιά.

Για τον 14ο λιμάνι, την Αίγινα, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αναφέρει:

“Η Αίγινα επαναστάτησε μαζί με τον Πόρο. Λόγω της κοντινής θέσης της στη Στερεά που προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση αλλά και σχετική ασφάλεια στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου, αποτέλεσε καταφύγιο χιλιάδων κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα των περιοχών του Γαλαξειδίου, των Ψαρών και της Αθήνας.

Την περίοδο 1826-1827 η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο νησί. Το 1827 η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα ως πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιδιότητα που διατήρησε έως το 1829 και τη μεταφορά πλέον της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο. Επί Καποδίστρια ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους δέκα χιλιάδες κατοίκους. Τότε ιδρύθηκε στο νησί ορφανοτροφείο, στο οποίο στεγάστηκαν το αλληλοδιδακτικό σχολείο και το εθνικό τυπογραφείο, και ανεγέρθηκαν τα κτήρια του αρχαιολογικού μουσείου και του κυβερνείου, στο οποίο στεγάστηκε η πρώτη βιβλιοθήκη της χώρας”.

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.