FEATURED ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ιστορική “κατάδυση” στα Ναυάγια της Αίγινας με τον Δημήτρη Γκαλών

Ιστορικά ναυάγια Αίγινας
Written by aeginalight

«Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42» είναι ο τίτλος της έκθεσης του ερευνητή Δημήτρη Γκαλών, σε συνεργασία με τη ΚΕΔΑ, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, η οποία θα παραμείνει έως τις 17 Ιουλίου 2022.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να καταδυθεί νοητά στα μυστικά των ιστορικών ναυαγίων, μέσω της παρουσίασης τους από τον Δημήτρη Γκαλών προβάλλοντας παράλληλα σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αρχειακά ντοκουμέντα.
Τα ιστορικά ναυάγια αποτελούν υποθαλάσσια μνημεία και κιβωτούς της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, όπως ανέφερε ο ερευνητής.

Ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Γκαλών ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με την κατάδυση και έρευνα των ναυαγίων στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας σημαντική δράση για την διάσωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας.
Παρουσίασε τα πέντε ναυάγια της Αίγινας, το αντιτορπιλικό “Ύδρα”, το  υποβρύχιο U 133, το πλοίο “Πεταλλοί”, το ναρκαλιευτικό RD 7, το ατμόπλοιο Clan Cumming, όπως και άλλα ναυάγια στο Σαρωνικό που δεν συμπεριλαμβάνονται στα ναυάγια της Αίγινας.
Μίλησε επίσης, για τα Ναυτικά Οχυρά της Αίγινας με προβολή φωτογραφιών – σημερινές και κατά την γερμανική κατοχή – και για την πόντιση δυο ναρκοπεδίων στις θαλάσσιες περιοχές Τούρλου – Φλεβών και Μονής – Αγίου Γεωργίου Μεθάνων για τις ανάγκες της παράκτιας άμυνας του Σαρωνικού, από το ΓΕΝ.

Την παρουσίαση συντόνισε η πρόεδρος της Ο.Ε. του Aegina Fstiki Fest κ. Μαριλένα Γιαννούλη και χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης όπου μας ενημέρωσε ότι ο Δημήτρης Γκαλών βραβεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου» το οποίο αναφέρεται στη δράση και βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης».

Μαζί τους στο πάνελ ο δύτης και συνεργάτης του ερευνητή κ. Γιώργος Βανδώρος, στο τέλος της παρουσίασης ξενάγησε το κοινό στην τεχνική κατάδυση όπου με ειδικό εξοπλισμό και άλλα μίγματα αερίων μπορεί ο δύτης να καταδυθεί  βαθύτερα από τα 40 μέτρα.

Στην έκθεση στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου το κοινό μπορεί να δει όλα αυτά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ομιλητή στα εγκαίνια, μέσα από φωτογραφίες συνοδευόμενες με κείμενα όπως και ένα βίντεο.
Η έκθεση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά: “Αυτό είναι ένα δείγμα σεβασμού στους ξένους κατοίκους που τα τελευταία χρόνια ζουν στην Αίγινα και ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου” είπε ο κ. Δ. Γκαλών.

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Add Comment

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.