ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο ετοιμάζεται για τη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα-Αγκίστρι

Written by aeginalight

Η Saronic Ferries ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη C-Job Naval Architects για το πρώτο ηλεκτρικό  επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Pax) στην Ελλάδα. Το ηλεκτρικό ferry, θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Αίγινα και το Αγκίστρι. Θα το δούμε στο στόλο της εταιρείας από το 2026.

Για ηλεκτρικά ferries στην Ελλάδα ακούμε εδώ και 3 χρόνια, ενώ διαρκώς ανακοινώνονται και νέες προσπάθειες.

Το ηλεκτρικό ferry αναμένεται να είναι έτοιμο το 2026 και θα εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα-Αγκίστρι. Θα μπορεί να δεχθεί έως800 επιβάτες και θα επαναφορτίζεται στο λιμάνι του Πειραιά. Φυσικά, για την υλοποίησή του θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια και να γίνουν εκτεταμένες μελέτες βιωσιμότητας. Η C-Job, σε πρώτη φάση, εκτέλεσε μια ενδελεχή μελέτη όσον αφορά το πόσο εφικτή είναι η χρήση ενός τέτοιου ferry στη συγκεκριμένη γραμμή, την οποία και παρέδωσε στη Saronic Ferries.

Η C-job Naval Architects αποτελεί μία διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία σχεδιασμού πλοίων με στόχο τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μάλιστα, η εταιρεία άνοιξε γραφείο στην Αθήνα το 2020 για να είναι πιο κοντά στους Έλληνες πελάτες, καθώς η Ελλάδα ανήκει στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο διευθυντής της C-Job Athens, Νίκος Παπαπαναγιώτου, σχολίασε:

«Ως περήφανοι συνεργάτες της Saronic Ferries συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του πλοίου μηδενικών εκπομπών και στην υποστήριξη των φιλοδοξιών της για βιώσιμη ανάπτυξη. Ερευνούμε, λοιπόν, εναλλακτικά καύσιμα και πηγές ενέργειας για σχεδόν μια δεκαετία και έχουμε εφαρμόσει τη γνώση μας και άλλες καινοτομίες στα σχέδιά μας.
Χάρη στην εμπειρία μας και στην ομάδα R&D, είμαστε σε θέση να δείξουμε πώς οι επιλογές σχεδιασμού θα επηρεάσουν τις λειτουργίες και θα δημιουργήσουν τον βέλτιστο σχεδιασμό για κάθε κατάσταση».

Ο Ιωσήφ Λεφάκης, συνεργάτης της Saronic Ferries, δήλωσε:

«Ενθαρρύνουμε πιθανούς ενδιαφερόμενους φορείς να αγκαλιάσουν την αλλαγή. Να προχωρήσουν, δηλαδή, μπροστά, τόσο στο μέτωπο του σχεδιασμού των πλοίων όσο και στην υποδομή και τον εφοδιασμό της ξηράς. Το ένα δεν μπορεί να έρθει χωρίς το άλλο. Η C-Job, στον πυρήνα της, είναι βασικός παίκτης στον σχεδιασμό πλοίων, παγκοσμίως. Σε αυτή, μάλιστα, τη συνεργασία οδήγησε το κοινό πάθος για τις ίδιες αξίες».

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.