FEATURED ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης στα Οχυρά της Πέρδικας

Written by aeginalight

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγιναν χθες στο Νότιο Οχυρό Αίγινας (ΝΟΑ), στον ίδιο χώρο που μετά τον πόλεμο λειτούργησε το Δημοτικό σχολείο της Πέρδικας, τα εγκαίνια της έκθεσης και οι παρουσιάσεις σχετικά με τα οχυρά και τα ναυάγια της Αίγινας, που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας και επιμελήθηκε το κλιμάκιο που Πολεμικού μας Ναυτικού από τον Τούρλο και ο κ. Γιώργος Καρύδης.

Οι επισκέπτες με περηφάνια αντίκρισαν, μετά από τόσα χρόνια, να κυματίζει η Ελληνική σημαία στη πρόσοψη της αίθουσας. Η αίθουσα και ο χώρος, καιρό είχαν να δουν τέτοια ομορφιά και τάξη. Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στο Πολεμικό Ναυτικό.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Μιχάλης Μαρτής, ο Πλοίαρχος Στέφανος Κουτέας της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Ναυτικού, ο Διοικητής του Ναυτικού κλιμακίου Τούρλου Αντιπλοίαρχος Κυριάκος Κλώνος, οι ε.α. Αντιναύαρχοι Ηρακλής Καλογεράκης και Γεώργιος Κραουνάκης, ο εα Αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Μουτσάτσος, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) με τον Αντιπρόεδρό του Αρχιπλοίαρχο Λεωνίδα Τσιαντούλα και την συγγραφέα – ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας Ιωαννίδου Κρίστυ , η προϊσταμένη του Δασαρχείου Αίγινας κ. Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Αξιωματικοί εα που υπηρέτησαν στα οχυρά όπως ο Βαρζακάκος Γεώργιος, Χατζηγιωργάκης Αντώνιος, Σταθόπουλος Ιωάννης και πλήθος κόσμου.

Συγκινητική ήταν η παρουσία κυρίας που συγκινήθηκε και με την αναφορά της συγκίνησε όλους, αφού στα μαθητικά της χρόνια πέρασε 3 τάξεις στην αίθουσα αυτή. Μια αίθουσα που από την μεταπολεμική εποχή δεν είχε ξαναδεί τόσο κόσμο….

Στην αίθουσα υπήρχαν εκθέματα, ευγενική παραχώρηση των Αιγινητών κυρίων Γεωργ. Καρύδη και Παν. Μαρίνη, από αντικείμενα και φωτογραφίες που έφεραν στην σκέψη όλων, στιγμές μιας παλιάς εποχής, μιας εποχής που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Η ομιλία του Συγγραφέα, Ιστορικού Ερευνητή και μέλους του ΕΛΙΝΙΣ κ. Κωνσταντίνου Κυρίμη, ήταν σύντομη, περιεκτική και άκρως παραστατική. Με το λόγο του και τις φωτογραφίες του, ξεναγηθήκαμε και νοερά μας πήγε σε εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν με πολύ κόπο για την άμυνα της χώρας μας.

Εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα για τις υπόγειες εγκαταστάσεις του Βορείου Οχυρού Αίγινας που πράγματι η κατασκευή τους σε σύγκριση με το Νότιο Οχυρό ήταν ένας άθλος που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του ΠΝ.

Το να ξηλώσεις από τον παροπλισμένο θωρηκτό ΛΗΜΝΟΣ, να μεταφέρεις από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στη κορυφή του βουνού στον Τούρλου, να ανεβάσεις, να συναρμολογήσεις και να λειτουργήσουν 2 τεράστια κανόνια βάρους 900 τόνων το καθ’ένα, είναι άθλος. Ένας άθλος που έγινε μόνο μέσα σε 2 χρόνια με τα μέσα της εποχής.

Μαζί του λοιπόν πήγαμε παντού.

Μπήκαμε σε πύργους, κατεβήκαμε σε αποθήκες πυρομαχικών και εφοδίων που είναι σε βάθος 50 μέτρων υπό την γη, πήγαμε στο σταθμό ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων και σε χώρους παραμονής. Σε χώρους που ένας επίγειος περιηγητής δεν μπορεί ούτε να δει, ούτε να φανταστεί. Ακούσαμε πρωτάκουστα πράγματα για τα τότε έργα, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για τον τρόπο και μεθόδους κατασκευής τους.

Η επόμενη παρουσίαση, του Δύτη και ιστορικού ερευνητή κ. Αριστοτέλη Ζερβούδη, ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα. Μας είπε για το ναυαγισμένο γερμανικό υποβρύχιο U-133 που το κουφάρι του μαζί με το πλήρωμα του, βρίσκεται στα 75 μέτρα λίγο πιο πέρα από την άκρα Κερί του Τούρλου. Καταδυθήκαμε μαζί του και είδαμε ότι είδε.

Μας μίλησε για τη πρόσκρουση του γερμανικού ανεμοπλάνου που κατέπεσε στο «Όρος» μαζί με τον στρατηγό και το επιτελείο του, που δεν πρόλαβαν να πάνε στην κατάληψη της Κρήτης. Ήταν οι πρώτου νεκροί της ¨Μάχης της Κρήτης»…..

Οι επισκέπτες, παρά την απόσταση του χώρου μέσα από χέρσο έδαφος και την έλευση του σκότους, δεν ήθελαν να αποχωρήσουν. Ενθουσιασμένοι από τις παρουσιάσεις έκαναν πηγαδάκια και συζητούσαν για πολύ ακόμη ώρα….

Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση αναψυκτικών από το ΠΝ και την ΚΕΔΑ. Ευχόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης να γίνονται ετησίως στους χώρους αυτούς. Είναι μια  μορφή μνημόσυνου στους αγωνιστές του 40.

Ελπίζουμε η πολιτεία, τουλάχιστο για το Βόρειο Οχυρό Αίγινας που έχει τις πλέον αξιόλογες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, να μεριμνήσει ώστε αυτές να εξερευνηθούν, να ανακαινιστούν και να γίνουν ελεύθερες προς επίσκεψη από τους Αιγινήτες και από τους επισκέπτες της Αίγινας.

Για το Aegina Light
Ηρακλής Καλογεράκης
Αντιναύαρχος ΠΝ (εα)

About the author

aeginalight

2 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.