ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πηδάλια του αντιτορπιλικού “Ύδρα” στο φως, 81 χρόνια μετά τη βύθισή του

Written by aeginalight

Τα πηδάλια του αντιτορπιλικού “Ύδρα” που βυθίστηκε από τους Γερμανούς στις  22-4-1941 έξω από τις Λαγούσες νήσους, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, στην αίθουσα του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης του ερευνητή Δημήτρη Γκαλών με τίτλο  «Τα Ιστορικά Ναυάγια της Αίγινας 1941-42».

Ο Δημήτρης Γκαλών ήρθε σε επαφή με την οικογένεια που έχει τα πηδάλια στην κατοχή της και χάρισε στο κοινό της Αίγινας την πρωτιά να θαυμάσουν τα ιστορικά αυτά πηδάλια που είδαν το φως της δημοσιότητας 81 χρόνια μετά. Μεγάλης ιστορικής αλλά και συναισθηματικής αξίας κειμήλια και ευγενική η προσφορά παραχώρησης της οικογένειας που βρίσκεται στην Αίγινα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας βρέθηκε ο κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ).
Όπως δήλωσε στο Aegina Light:

Προσπάθειες του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, είναι να καταλήξουν αυτά τα πηδάλια εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να καταλήξουν. Δηλαδή στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στην υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού η οποία έχει όλα τα πηδάλια όλων των πλοίων που παροπλίζονται. Είναι πολύ μεγάλη συλλογή και έχει έναν πολύ ωραίο χώρο για να εκτεθούν. Θα ήταν μία ωραία αφορμή να κάνουμε κάποια ημερίδα που έχει σχέση με το “Ύδρα”, με την περίοδο εκείνη, να τα παρουσιάσουμε και να είναι μονίμως προσβάσιμα στο κοινό. Και βέβαια να συντηρηθούν, γιατί λόγω της φθοράς στο βυθό έχουν υποστεί ταλαιπωρία, μπορεί από το σαράκι σε λίγο να μη μείνει τίποτα από το ξύλο. Έχω συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για θέματα συντήρησης κειμηλίων και νομίζω θα έχω την καλύτερη αντιμετώπιση. Έκανα μία προσπάθεια με την οικογένειά να τους εξηγήσω ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μένουν στην αποθήκη αυτά τα πράγματα τόσα χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχουμε ευτυχήσει. Κάποιος από τα μέλη της οικογένειας είναι αρνητικός, πιστεύουμε στο μέλλον να μετανιώσει. Γιατί δυστυχώς μετά την έκθεση πάλι θα μπουν στο σκοτάδι όπως ήταν για 80 χρόνια”.

Ρωτήσαμε τον κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα για τη γνησιότητα των πηδαλίων:

Είναι σίγουρα του Ύδρα. Μετά τον πόλεμο δόθηκαν δικαιώματα σε εταιρίες με δύτες να κάνουν εκμετάλλευση των ναυαγίων, έπαιρναν το σίδερο και το πουλούσαν αλλά κάποια μικροαντικείμενα ή τα χάριζαν ή τα πουλούσαν.
Αυτά είναι τα πηδάλια στη γέφυρα και στην πρυμναία γέφυρα, τη γέφυρα στο πάνω μέρος δηλαδή του πλοίου, τα οποία παραδόθηκαν στην οικογένεια τότε. Στο στεφάνι μέσα διαβάζουμε τα γράμματα που είναι του ναυπηγείου που κατασκευάστηκε το Ύδρα, είναι το Odero-Terni-Orlando. Λειτούργησε από το 1909 στο 1933, εμείς το 1929 παραγγείλαμε αυτά τα 3 τύπου Ύδρα και το ’33 παραδόθηκε το τελευταίο. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι είναι από το “Ύδρα” δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και είναι και το μόνο πηδάλιο που σώζεται από το αυτά τα πλοία.

Ήταν άτυχο πλοίο, βούλιαξε την τελευταία μέρα του πολέμου στην Ελλάδα. Δηλαδή οι Γερμανοί από τις 20 Απριλίου του 41 μέχρι τις 27 Απριλίου η διήρκησε η προέλασή τους και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίων των πλοίων. Τελευταία μέρα 27 Απριλίου βούλιαξε το Ύδρα λίγο πριν διαφύγει στην Αλεξάνδρεια.”

Την έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο με αφορμή τα πηδάλια του “Ύδρα” επισκέφθηκαν σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου 2002, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός.

Νέλλη Πετροπούλου
Στη φωτο εξωφύλλου: Λεωνίδας Τσιαντούλας και Δημήτρης Γκαλών

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.