FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

H επετειακή πλωτή έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21» στο λιμάνι της Αίγινας

Written by aeginalight

Στο λιμάνι της Αίγινας έδεσε σήμερα Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 το ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», το οποίο  μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο για να ταξιδέψει  σε 20 περίπου ναυτοτόπους της χώρας την πλωτή έκθεση κειμηλίων του ’21, ξεκινώντας στις 26 Ιουνίου 2022 από το λιμάνι της Χίου. Αύριο, Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, ολοκληρώνει την πορεία του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.

Η επετειακή έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» εντάσσεται στο πλαίσιο επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Από το πρωί, αρκετοί κάτοικοι της Αίγινας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πλωτή έκθεση και να ξεναγηθούν στα  αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στον ναυτικό Αγώνα κ.ά.) όσο και στις ψηφιακές εφαρμογές ( βίντεο μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Δήμητρα Κουκίου μίλησε στο Aegina Light για την έκθεση:

«Η πλωτή έκθεση που έφτασε στην Αίγινα σήμερα είναι ο τρίτος άξονας του επενδυτικού προγράμματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τον γενικότερο τίτλο «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21». Όταν σχεδιάσαμε το επετειακό μας πρόγραμμα το 2016 σκεφτήκαμε ότι δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στην περιοδική μας επετειακή έκθεση στην Αθήνα, στην βάση μας  στην Παλαιά Βουλή, αλλά να εξακτινωθούμε, και πράγματι το κάναμε. Υλοποιήσαμε 11 περιφερειακές εκθέσεις σε 11 πόλεις της Ελλάδας και σχεδιάσαμε και αυτή την πλωτή έκθεση για να επισκεφτούμε όσους περισσότερους ναυτοτόπους μπορούσαμε.
Η πρότασή μας αυτή όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα, έγινε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό αποδεκτή από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος. Μας διέθεσε αυτό το πανέμορφο σκαρί, το οποίο τώρα είμαι εκπαιδευτικό, ώστε να μπορέσουμε να το μετατρέψουμε σε πλωτό μουσείο. Δεν έκανε μόνο αυτό ο καπετάν Παναγιώτης, μας συνοδεύει από την έναρξη της πλωτής από τη Χίο με άλλα δύο σκάφη και μοιράζεται μαζί μας τη συγκίνηση, τον ενθουσιασμό και την αποδοχή του κόσμου.

Η πρώτη έκθεση εστιάζει στο ναυτικό αγώνα, με εμβληματικά κειμήλια καλύπτουμε πολλές  πτυχές του θαλάσσιου αγώνα ξεκινώντας πάντα από τη ναυτική μας παράδοση και τη δημιουργία ισχυρού εμπορικού στόλου, πριν από την έναρξη της Επανάστασης. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στους πρωταγωνιστές του αγώνα, στους τρόπους του πολέμου, κυρίως στη ζωή των ναυτικών στο πλοίο, στον φιλελληνισμό που αναζωπυρώθηκε μετά τις σφαγές της Χίου. Μία ενότητα πολύ ιδιαίτερη και σημαντική είναι αυτή που αποκαλούμε μία κοινωνία σε πόλεμο, θέλοντας  να αναδείξουμε και την προσφορά του αμάχου πληθυσμού,  δηλαδή όχι μόνο των στρατιωτών, των αγωνιστών της ξηράς και των αγωνιστών της θάλασσας, αλλά και των γυναικών και των παιδιών και των ηλικιωμένων και να θίξουμε ιδιαίτερα θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι μετά τις καταστροφές των νησιών οι προσφυγικές ροές είναι μεγάλες, πάρα πολλοί εγκαθίστανται και στο νησί της Αίγινας, υποδέχτηκε πάρα πολλούς πρόσφυγες το νησί, αλλά και η Πελοπόννησος και άλλα μέρη της Ελλάδας με συγκινητικά κειμήλια.
Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως σε ένα εμβληματικό κειμήλιο, το Ευαγγέλιο πού προέρχεται από το νησί της Σαμοθράκης το οποίο διεσώθη από τον Ίωνα Δραγούμη το 1905, όταν ήταν πρόξενος στην Αλεξανδρούπολη. Το νησί της Σαμοθράκης είναι το πρώτο που καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Οθωμανούς με την έναρξη της Επανάστασης το Σεπτέμβρη του 1821 και είναι λιγότερο γνωστό το συμβάν από οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό ήταν για μας να συμπεριλάβουμε το Ευαγγέλιο αυτό στα εκθέματα της πλωτής έκθεσης.

Να κλείσω τη σύντομη αυτή περιγραφή με αναφορά στις ναυτικές σημαίες. Πέρα από το ότι τα σύμβολα των σημαιών είναι χαρακτηριστικό και της δικής μας οπτικής ταυτότητας, και για το επετειακό πρόγραμμα αλλά και για την πλωτή έκθεση ειδικότερα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι σημαίες οι ναυτικές των νησιών εξακολουθούν να υψώνονται για αρκετά χρόνια μετά μαζί με την Ελληνική σημαία, η οποία ορίζεται με το πρώτο προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδος  μετά την Συνέλευση του 1822 στην Επίδαυρο .

Ευχαριστούμε για την γενναιόδωρη παραχώρηση των χειροποίητων αντιγράφων των σημαιών από την δημιουργό την κυρία Μαριλή Χαραμή η οποία όταν έμαθε για την πλωτή έκθεση είπε ότι, με μεγάλη χαρά σας τις παραχωρώ για να τις εντάξετε στο ιστορικό σας αφήγημα. Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε τις πρωτότυπες έτσι, σε αυτές τις συνθήκες. Όλα τα άλλα είναι προστατευμένα, τα αντικείμενα, τα όπλα των αγωνιστών, οι προσωπογραφίες και τα έγγραφα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι σημαίες επειδή αποτελούν και το χαρακτηριστικό της κάθε χώρας την ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία έχουμε μακροχρόνια συνεργασία. Με την Τράπεζα Πειραιώς συνεργαστήκαμε αφενός για την κοπή και χύτευση του μεταλλίου, αφετέρου για την συμβολή της στα ψηφιακά κυρίως μέσα και στο περιεχόμενο της πλωτής έκθεσης».

Στην ξενάγηση συναντήσαμε και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κ. Στέλιο Θεριανό

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.