Με το βιβλίο του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, Η Συναγωγή (Αθήνα, Ινφογνώμων, 2022) συνεχίζεται την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», στον κήπο του του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου του νησιού μας (Μητροπόλεως 10, Αίγινα). Το βιβλίο, που αναφέρεται σε ιστορικές συναγωγές του ελληνικού χώρου τις οποίες έχει μελετήσει ο συγγραφέας, θα παρουσιάσει ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δέδες. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Άννα Γεραλή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αρχαία συναγωγή της Αίγινας, στην οποία είναι αφιερωμένο το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Η πέμπτη αυτή από τις έξι φετινές «Τετάρτες» ολοκληρώνει έναν κύκλο τριών βραδυών με θέματα που αναφέρονται σε πτυχές της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας.
Ο Ηλίας Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, σύμβουλος αειφορίας και δημόσιας διαβούλευσης. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Yale, της Ακαδημίας Bezalel, με διδακτορικό από το ΕΜΠ στην Χωροταξία και Mεταπτυχιακό σε «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Με μεταδιδακτορικό από το τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Technion, πραγματοποίησε επίσης έρευνα πάνω στο βιοκλιματικό σχεδιασμό στη Μονάδα Αρχιτεκτονικής της Ερήμου του Πανεπιστημίου Ben Gurion. Ανέλαβε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκτενή μελέτη και αποτύπωση των συναγωγών της Ελλάδας το 1993. Από το 1995 έχει αναλάβει τη μελέτη αποκατάστασης ιστορικών συναγωγών στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και στην Κω, ενώ εδώ στην Αίγινα, σε συνεργασία με την Υβέτ Ναχμία-Μεσσίνα και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων προώθησε την προστασία του ψηφιδωτού της αρχαίας συναγωγής. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν 10 βιβλία, καθώς και δεκάδες άλλες δημοσιεύσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, σελίδες ιστολογίων, και εφημερίδες, μεταξύ άλλων της «Jerusalem Post» και των «Νέων του Σαρωνικού». Έχει βραβευτεί και υπήρξε υποψήφιος για τα βραβεία Tallberg/Eliasson και το Ευρωπαϊκό Βραβείο, ενώ συμμετείχε στον ελληνικό κατάλογο στη Μπιενάλε το 2006. Δημιουργός του «ECOWEEK», της Εβδομάδας Οικολογίας που ξεκίνησε εδώ στην Αίγινα το 2005 με δραστηριότητα σε 17 χώρες. Διδάσκει Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon.
H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε από την ίδρυσή της Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 27 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2022, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα, στις 9 μ.μ.