ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Στάθης Σιώμος – Από την Αίγινα στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Στάθης Σιώμος
Written by aeginalight

Η Αίγινα με έναν άγνωστο ιδιαίτερο τρόπο ανέκαθεν ήταν και εξακολουθεί να είναι στη καρδιά των ανθρώπων της τέχνης. Εικαστικοί, άνθρωποι του θεάτρου, συγγραφείς, ποιητές αγαπούν την Αίγινα και ζουν μόνιμα ή επισκέπτονται αρκετά συχνά το νησί μας.

Ένας από αυτούς είναι και ο Στάθης Σιώμος που τα τελευταία χρόνια ζει για μεγάλα διαστήματα στην Αίγινα και ειδικότερα στη Βαγία. Ένας ποιητής που έχει εκδώσει δυο προσωπικές συλλογές ποιημάτων, το «Ανοιχτό παράθυρο» από τις εκδόσεις «οδός Πανός» και τις «Ελεογραφίες» από τις εκδόσεις «Όταν».
Η ποίηση του με επίκεντρο τον άνθρωπο προσπαθεί να φωτίσει τον μέσα και τον έξω κόσμο της ανθρώπινης ψυχής. Καταγράφει, ζωγραφίζει, ανακαλύπτει, αποκαλύπτει με λέξεις και εικόνες το επώδυνο και μαγευτικό ταξίδι από το συναίσθημα μέχρι τη λογική, από το λησμονημένο και παρεξηγημένο αυτονόητο μέχρι το κυρίαρχο παντοδύναμο παράλογο. Από τις θάλασσες και τα φαράγγια του έρωτα μέχρι τα σκοτάδια του φόβου και της αδικίας, από την διαστρεβλωμένη ελευθερία μέχρι την άγρια ακόρεστη εξουσία καταγγέλλοντας με ξεκάθαρο παραστατικό ύφος την ασχήμια που έχει κατακλύσει τα πάντα γύρω μας. Τα ποιήματα του περιγράφουν, αποκαλύπτουν από την μια πλευρά μια ζωή που περισσότερο μοιάζει με τη σκιά της παρά με την ουσία της, κι από την άλλη μια ζωή που μας αξίζει να αγωνιστούμε, να ζήσουμε, να χαρούμε.

Αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται πάλι στην Αίγινα ετοιμάζοντας την τρίτη συλλογή ποιημάτων, όπως έγινε και με τις δυο προηγούμενες των οποίων αρκετά ποιήματα γράφτηκαν ή ολοκληρώθηκαν εδώ. Εμπνέεται από την Αίγινα, την ομορφιά της, τους θησαυρούς της. Αν δεν τον συναντήσετε κάπου εδώ μεταξύ Βαγίας, Αίγινας, Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας θα βρίσκεται και θα σας περιμένει από τις 2 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο, στο περίπτερο των εκδόσεων «Όταν».
Φέτος είναι μια ιδιαίτερη ξεχωριστή χρονιά, γιορτάζονται τα 50 χρόνια του θεσμού με πάρα πολλές εκδηλώσεις, και πάνω από 230 εκδοτικοί οίκοι με νέους και παλιούς τίτλους μας περιμένουν.

« Τα σύμφωνα ερωτεύτηκαν τα φωνήεντα
έτσι γεννήθηκε η Ποίηση»

Στάθης Σιώμος

Aegina Light

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.