ΘΕΑΤΡΟ

12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας: «Έγκλημα και Τιμωρία»

Written by aeginalight

12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

«ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

 

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας.

Ώρα έναρξης 21.15

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση του συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος.

Τη χρονιά που πέρασε, το 2021, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι(1821-1881), του σπουδαιότερου ίσως, «προφήτη» του 20ου αιώνα.  Σαν φόρο τιμής στον ίδιο και στο έργο του, η κ. Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το «Έγκλημα και Τιμωρία».

Πρόκειται για μία θεατρική διασκευή των MarilynCampbell και Curt Columbus που αναφέρεται στη σχέση των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ. Εκείνος είναι που ενσαρκώνει το πνεύμα και τα προβλήματα της εποχής του και δεν αρκεί μόνο να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, αλλά πρέπει να δει το φως μέσα του για να τολμήσει να ομολογήσει στον εαυτό του την πίστη του.

Αυτή την πορεία του προς το φως, ακολουθεί η παράσταση και εστιάζει στη σύγκρουση που φέρνουν τα γεγονότα στην ψυχή του ήρωα με μια κινηματογραφικής αντίληψης αισθητική που παραπέμπει στην εποχή των ασπρόμαυρων ταινιών.

Η Όλια Λαζαρίδου σημειώνει: “Στο «Έγκλημα και Τιμωρία»του Ντοστογιέφσκι, ένας νεαρός φοιτητής που φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματίσει κανείς, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους. 

Αυτά τα ερωτήματα καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογιέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που τη συνείδηση υπνωτίζει ο ήχος του πληκτρολογίου.

Παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι  κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φόρα και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία.

Σε αυτούς, αφιερώνω νοερά αυτή την παράσταση”.

Τo σκηνικό της παράστασης είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου.

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Συντελεστές 

Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus

Μετάφραση: Στέλιος  Βαφέας

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος

Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος

Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά

Ευχαριστούµε θερµά τους: Εύα Στεφανή, Ουρανία Κρασάκη, Γιώργο Μουρατίδη.

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. και από την Περιφέρεια Αττικής.

Τιμή  εισιτηρίου : 10  Ευρώ. (Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος).

Προπώληση: Κέντρο Τύπου – Λυχνάρι deco

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.