FEATURED ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου “Μαρίκες” από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας

Μαρίκες Ηλίας Φραγκάκης,
Written by aeginalight

Το μυθιστόρημα “Μαρίκες” του σκηνοθέτη κ. Ηλία Φραγκάκη παρουσίασε με επιτυχία ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας “ο Καποδίστριας”, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Ο φιλόλογος κ. Δημήτρης Νικολόπουλος ανέλυσε σε βάθος, με την εξαιρετική του προσέγγιση και πάντα πεντακάθαρη άρθρωση, τα πρόσωπα και τα νοήματα του μυθιστορήματος. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η καθηγήτρια κ. Αννίτα Λεούση-Χαρτοφύλακα και ο δάσκαλος κ. Αντώνης Ντελής.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Βασίλης Μουσουλέας.
Όπως μας πληροφόρησε, το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην κόρη του συγγραφέα Μελίτα και ο τίτλος του “Μαρίκες” έχει την ονομασία μιας παραλίας στην βορειανατολική Αττική.

Ο κ. Δημήτρης Νικολόπουλος ευχαρίστησε το Σύλλογο για την πρόσκληση, το κοινό για την παρουσία του και τον συγγραφέα, τον οποίο προέτρεψε μετά την παρουσίαση να κάνει συμπληρωματικές παρατηρήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα των όσων θα ειπωθούν στο πάνελ.
Όπως ανέφερε στην εισαγωγή του:

Το μυθιστόρημα “Μαρίκες” είναι το πρώτο που εκδίδει ο Ηλίας Φραγκάκης και γράφτηκε σε μία στιγμή που η συνάντηση του με την μυθιστοριογραφία τον βρήκε απόλυτα ώριμο και έμπλεο σχετικών εμπειριών, αφού ήδη έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης θεατρικών και κινηματογραφικών έργων. Επίσης έχει  μεταφράσει θεατρικά έργα, ποίηση και κείμενα θεωρίας του πολιτισμού, από τα Αγγλικά, τα Βουλγαρικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά. Το “Μαρίκες” εκδόθηκε το 2021 από το βιβλιοπωλείο της Εστίας. Από την άποψη της φιλολογικής ταξινόμησης, το έργο αυτό ανήκει στην κατηγορία ιστορικό μυθιστόρημα. Αυτό άλλωστε μας πληροφορεί  και το οπισθόφυλλο. Ένα μυθιστόρημα σκληρό, που αναμειγνύει το βίωμα, τη μαρτυρία, τις μνήμες και την ιστορία με τη μυθοπλασία, γραμμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και σαρκασμό“.

Δημήτρης Νικολόπουλος

Ο συγγραφέας κ. Ηλίας Φραγκάκης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους ομιλητές για την όμορφη βραδιά και την ανάλυση του βιβλίου του, όπως και όσους παρευρέθηκαν. Όπως του ζήτησε ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε τις δικιές του παρατηρήσεις για το βιβλίο, εξήγησε την επιλογή του τίτλου και μίλησε για τους χαρακτήρες όπως ο ίδιος τους αποτύπωσε.

Αυτό το μυθιστόρημα που διαρκεί μια μέρα, από το μεσημέρι παραμονής μιας Πρωτοχρονιάς μέχρι το μεσημέρι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς,  είναι μια Οδύσσεια που κουβαλάει μέσα της τις Οδύσσειες όλων αυτών των ανθρώπων. Των προσφύγων και μεταναστών κάθε είδους, που δημιουργούν ένα παζλ, είναι μια Αθήνα σκοτεινή, που είτε δεν την ξέρουμε είτε επιμένουμε να κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε. Υπάρχει όμως. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και νύχτα στο δικό μου το μυαλό“.

Μετά την παρουσίαση και την τοποθέτηση του συγγραφέα ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Αίγινας κ. Μαίρη Κουκούλη, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Αίγινας κ. Νίκος Αλεξίου και πολλά μέλη συλλόγων του νησιού.

Δημήτρης Νικολόπουλος

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.