ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Σε πρώτο πρόσωπο” – Νέο βιβλίο της Ελένης Καπνιά Αραποστάθη

Written by aeginalight

Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ, το βιβλίο της Ελένης Καπνιά Αραποστάθη- μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Αίγινας” – με τίτλο ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β’ ο Χατζησταύρου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει αφηγήσεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και ανθρώπων με τους οποίους συμπορεύτηκε στην πολυκύμαντη ζωή του, παρουσιασμένες μέσα στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται: Παιδί στο Αϊδίνι, φοιτητής στη Χάλκη, Μακεδονομάχος, Μητροπολίτης με μεγάλη δραστηριότητα στην Μικρά Ασία των Νεοτούρκων, στενός συνεργάτης του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης, υποστηρικτής των αμάχων στη φλεγόμενη Σμύρνη και των προσφύγων στην Ελλάδα. Επί χρόνια Μητροπολίτης Καβάλας και τέλος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Μια αρχιεπισκοπική θητεία με υψηλούς στόχους και αναπάντεχες εξελίξεις.

Γίνεται επίσης αναφορά στο πραξικόπημα της εκθρόνισής του, το 1967, όπως εξελίχθηκε από τον Επιτάφιο της Μητρόπολης, στο σπίτι του στον Βύρωνα και την χωρίς λόγο παραμονή του στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων, που παρευρέθηκαν ή πήραν μέρος στα γεγονότα.

Μια εκ των έσω ματιά σε μια κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.