FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με σεβασμό στα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα οι ομιλίες στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Written by aeginalight

Σημαντικές ενημερωτικές ομιλίες από φορείς του νησιού για τα ζώα συντροφιάς και για τα αδέσποτα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φιλόζωοι της Αίγινας στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στα πλαίσια των δράσεων της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.
Οι ομιλίες από τον Δήμο Αίγινας, την Αστυνομία, το Κέντρο Προστασίας και ιδιώτες (κτηνίατρος, εκπαιδευτής σκύλων, εικαστικός) αλλά και οι γόνιμες συζητήσεις με το κοινό, ανέδειξαν τις αξίες του σεβασμού σε κάθε τετράποδο, την ευθύνη μας απέναντι στα ζώα, τόνισαν την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, της ευζωίας τους και τη σωστή διαχείριση και προστασία των αδέσποτων.
Μια βραδιά που μας υπενθύμισε ότι η συμπεριφορά μας σε αυτά τα αδύναμα πλάσματα, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού.
Όπως είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι:

Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα“.

Η αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας γέμισε με φιλόζωους, αλλά κυρίως με εκείνους τους αφανείς ήρωες που εκφράζουν έμπρακτα και καθημερινά την ευαισθησία τους για τα ζώα, τους εθελοντές, τους υποστηρικτές και τα μέλη του Animal Protection και της Vrouva Farm.

Τις ομιλίες και τις συζητήσεις συντόνισε η κ. Μαριλένα Γιαννούλη η οποία παρουσίασε τις δράσεις της ΚΕΔΑ για την Ημέρα των Ζώων και ευχαρίστησε την εμπνεύστρια των δράσεων την κ. Λένα Μαρίνη, υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας.

Από την πλευρά του Δήμου Αίγινας, ο κ. Νίκος Πτερούδης  πρόεδρος της ΚΕΔΑ & του Δ.Σ. Αίγινας και η  κ. Σοφία Χατζίνα, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας Δήμου Αίγινας, κατέθεσαν την πρόθεση του Δήμου για περαιτέρω λύσεις στο θέμα της μείωσης του αριθμού των αδέσποτων και για εποικοδομητική συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας.
Όπως είπε ο κ. Ν. Πτερούδης η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι η μόνη μέχρι σήμερα που έχει κάνει κάποια βήματα σε αυτόν τον τομέα. Και είναι αλήθεια ότι αυτό το έχουμε διαπιστώσει με τα προγράμματά, σήμανσης -στείρωσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς όπως και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σημαντική ήταν η ενημέρωση από την κ. Σοφία Χατζίνα, την πρώτη ομιλήτρια, ότι πρόκειται ο δήμος να προχωρήσει σύντομα σε νέο πρόγραμμα στειρώσεων, όπως και η​ ​απόκτηση – από δωρεά –  ειδικού βαν για την συλλογή αδέσποτων σκύλων τους οποίους θα στειρώνει και θα εμβολιάζει  συνεργαζόμενος κτηνίατρος.

Η κ. Μαρία Φράγκου, Υποδιοικητής του Α.Τ. Αίγινας σε συνεργασία με τον Ανθυπαστυνόμο κ. Ελευθέριο Παπαντωνίου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους  για το νέο πλαίσιο της νομοθεσίας σχετικά με την ευζωία των ζώων συντροφιάς παρουσιάζοντας τα κυριότερα σημεία του νόμου 4830/2021. Ανάμεσα σε πολλά τόνισε τις κυρώσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα για την κακοποίηση και παραμέληση ζώων.
Κατά τις συζητήσεις στο τέλος των ομιλιών η κ. Μ. Φράγκου δήλωσε την καλή της πρόθεση για την εφαρμογή της ως άνω νομοθεσίας. Από το κοινό, διευθυντής σχολείου του νησιού, της ανέφερε παγίδες και παράνομο εμπόριο πουλιών από ανηλίκους, όπως και οπλοφορία, τα οποία όμως δεν έχει καταγγείλει ποτέ στην Αστυνομία.
Σίγουρα η κ. Μ. Φράγκου και η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου αλλά δεν είναι αρμοδιότητά της να διαμορφώσει την φιλοζωική κουλτούρα και παιδεία στα παιδιά και τους πολίτες του νησιού.

Ο κ. Φώτης Πούντος, κτηνίατρος, μίλησε για την σημασία και την αναγκαιότητα της πρόληψης των ασθενειών των ζώων συντροφιάς.

Ο ζωγράφος και  εκπαιδευτής σκύλων κ. Νεκτάριος Αποσπόρης έδωσε χρήσιμες συμβουλές για μια καλή γνωριμία με το σκύλο μας, μετέφρασε προβληματικές συμπεριφορές και τόνισε την απαραίτητη κοινωνικοποίηση τους. Όπως είπε, το σκυλάκι από μικρή ηλικία πρέπει να ζει μαζί μας, στην καθημερινότητά μας να είναι παντού, ώστε γίνει ένα ισορροπημένο σκυλί.

Η εικαστικός κ. Κατερίνα Γιάννακα, μέσα από προσωπικές της εμπειρίες με ζώα συντροφιάς ανέδειξε τον ιδιαίτερο δεσμό που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Η κ. Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Ζώων Αίγινας Αγκιστρίου παρουσίασε τις εγκαταστάσεις και το μεγάλο έργο του Κέντρου, του καταφυγίου της Αίγινας όπως συνηθίζουμε να το λέμε.
Ξεκίνησε την εισήγησή της με τη φράση του Ανατόλ Φρανς: “Μέχρι ο άνθρωπος να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής του παραμένει κοιμισμένο”.
Εντυπωσιακά ήταν τα νούμερα των αδέσποτων που έχουν φιλοξενηθεί στο κέντρο, εκείνων που υιοθετήθηκαν, αλλά και η μείωση των αδέσποτων της Αίγινας τα τελευταία χρόνια. Απογοητευτικές οι εικόνες από ζώα εγκαταλειμμένα.
Κατά την ομιλία της η κ. Μολφέση απευθύνθηκε στην κ. Μ. Φράγκου, ως εκπρόσωπο της Αστυνομίας, μεταφέροντας το παράπονο των κατοίκων για μη αποτελεσματική  καταστολή της κακοποίησης. Επίσης ανέφερε εκτροφές και πωλήσεις σκύλων ράτσας Πιτ Μπουλ από ιδιώτες όπως και τσοπανόσκυλων Τουρκίας από το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
Η κ. Φράγκου απάντησε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια καταγγελία ώστε να γνωρίζει το θέμα παράνομων εκτροφών και προσκάλεσε στο γραφείο της την κ. Μολφέση: “ η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή, όποτε θέλετε είστε καλοδεχούμενη “.
Έντονη συζήτηση αναπτύχθηκε στο τέλος της ομιλίας της με την κ. Σοφία Χατζίνα για την μεταξύ τους συνεργασία και τις ενέργειες του δήμου ώστε να πάρει τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα καταφύγια.
Το καταφύγιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα για όλα αυτά τα ζώα. Αποτελεί ευθύνη του δήμου να στηρίξει τη λειτουργία του καταφυγίου εφόσον ο δήμος δεν έχει δική του δομή.


Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.