ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Δημάρχου Αίγινας με τον Περιφερειάρχη Αττικής

Written by aeginalight

«Αγαστή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας για την ολοκλήρωση
του συνολικού σχεδίου και οράματος της Δημοτικής Αρχής»

Τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη επισκέφτηκε εχθές, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κ. Στέλιος Θεριανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φίλιππος Τζίτζης, η κα Μαίρη Μίσκα της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Στράτος Παγωτέλης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Πειραιά και Νησών της Περιφέρειας Αττικής.

Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η συνεργασία των δύο φορέων για την εξέλιξη των έργων πνοής για το νησί καθώς και για την πορεία ολοκλήρωσής τους.

Ο κ. Ζορμπάς ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑ, καθώς και για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που κατατέθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συζητήθηκε επίσης, η πρόταση του Δημάρχου για αποκατάσταση των οδικών αξόνων του νησιού. Με παραίνεση του κ. Πατούλη θα ξεκινήσει η διερεύνηση από την Διαχειριστική Αρχή που προΐσταται ο κ. Δημήτρης Δρόσης, για την δυνατότητα αξιοποίησης οικονομικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το αδιάθετο της Εγνατίας οδού.

Από πλευράς του, ο κ. Πατούλης ενημέρωσε για την ένταξη του έργου ολοκλήρωσης του λιμένα της Αγίας Μαρίνας στους οικονομικούς πόρους του ΠΔΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στράτου Παγωτέλη οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ο κ. Στέλιος Θεριανός εισηγήθηκε το θέμα της προμήθειας με τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών στο λιμάνι της Αίγινας, με την διαβεβαίωση από τον κ. Πατούλη για την επίσπευση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ολοκλήρωση των μελετών για το κλειστό γήπεδο, η επίσπευση των μελετών για την μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και την παραγωγή compost, καθώς και για το έργο του ηλεκτροφωτισμού του αρχαιολογικού ναού της Αφαίας.

Ο κ. Φίλιππος Τζίτζης αναφέρθηκε στην σημασία της τοπικής εορτής για την άφιξη και ορκωμοσία του πρώτη κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, στην Αίγινα, ως πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας. Η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Φίλιππος Τζίτζης αφορά την παράσταση του εικαστικού δρώμενου της αναπαράστασης της άφιξης του Καποδίστρια στο νησί. Η πρόταση θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κα Μαίρη Βιδάλη.

Στο κλείσιμο της συνάντησης, ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη Αττικής στην Αίγινα, ώστε να μπορέσει να δει από κοντά την πορεία των έργων.

Σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η δημοτική αρχή έχοντας ένα ξεκάθαρο όραμα για το νησί μας, έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου με λύσεις και προτάσεις που ήδη τίθεται σε εφαρμογή. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς για την επίσπευση των διαδικασιών δικαιοδοσίας τους».

 

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.