FEATURED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας ένα χρόνο μετά το τραγικό τροχαίο

Written by aeginalight

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της 2ης ΔΥΠΕ με τον Υποδιοικητή κ. Γ. Αντύπα και δυο πολιτικούς μηχανικούς στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, συναντηθήκαμε για μια συζήτηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Αίγινας κ. Κώστα Αδάμ.

Ο κ. Κ. Αδάμ δηλώνει, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο Κ.Υ. που δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια, όπως αυτά αναφέρονται στην δημοσιευμένη αναδρομή στο 2018, χωρίς αυτό να σημαίνει πως από μέρος του σταματούν οι διεκδικήσεις για καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Και είναι εμφανές σε όλους μας, ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν καλυφθεί πολλά κενά και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό.
Ευχαριστημένος έμεινε από την επίσκεψη του κλιμακίου, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, που όπως είπε, είδε μια “απλοχεριά”, ως προς την συντήρηση του κτηρίου.

“Το κλιμάκιο, μας άφησε θετικές εντυπώσεις, μένει βέβαια να δούμε.
Το κτίριο είναι από το 1986, δεν έχει γίνει καμία επέμβαση, παρόλα αυτά οι μηχανικοί το βρήκαν σε καλή κατάσταση.
Εμείς είχαμε κάνει με μηχανικό του δήμου μια μελέτη, κυρίως για εξωτερικές φθορές -βαψίματα κλπ- ενώ εκείνοι είχαν άλλη αντίληψη, προχώρησαν και στο εσωτερικό. Αποφάσισαν την αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων, του αίθριου, του εσωτερικού φωτισμού, των ηλιακών συλλεκτών, των δαπέδων κ.α.”.

Σε συνέχεια σχετικού άρθρου, ζητήσαμε την τοποθέτησή του για την έλλειψη ψυχιάτρου. Η απάντηση εντοπίστηκε στην έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος διάφορων ειδικοτήτων ιατρών για την Αίγινα. Σε αυτό ευελπιστεί ότι θα δώσει λύση ένα νέο νομοσχέδιο που θα ισχύσει από 1 Μαρτίου:

“Ο υποδιοικητής κ. Γ. Αντύπας, μας διαβεβαίωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο όπου όλοι οι ιδιώτες γιατροί, όλων των ειδικοτήτων θα μπορούν να κάνουν αίτηση, χωρίς προκήρυξη θέσης, να ενταχθούν στο σύστημα του ΕΣΥ, αρκεί να μη διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο. Αυτό σημαίνει ότι αν ιδιώτης γιατρός, με ειδικότητα που προβλέπεται στο καταστατικό του Κέντρου Υγείας, κάνει αίτηση, θα προσληφθεί άμεσα, εφόσον υπάρχει κενό.
Εκτός από τις ειδικότητες που έχουμε σήμερα, το καταστατικό προβλέπει: οφθαλμολογικό, χειρουργικό, καρδιολογικό, ψυχιατρικό, ορθοπεδικό. Πέντε πολύ δυνατές ειδικότητες, με πρώτη βέβαια το καρδιολογικό”.

Συζητήσαμε επίσης, για τους μοτοσυκλετιστές του ΕΚΑΒ που είδαμε στην Αίγινα και ρωτήσαμε που βρισκόμαστε με οδηγούς ασθενοφόρου.

“Με τη μεσολάβηση δυο ιδιωτών γιατρών της Αίγινας, ήρθε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΚΑΒ, αρχικά για τις Κυριακές, όπου ο διασώστης της μηχανής φτάνει πολύ γρήγορα στον τόπο του συμβάντος και προσφέρει άμεσα την επείγουσα βοήθεια.
Σε επικοινωνία μου με τον προϊστάμενο του τμήματος, τελικός στόχος τους είναι να χαρτογραφήσουν την Αίγινα, ώστε να κάνει εδώ το ΕΚΑΒ μόνιμη μονάδα. Όποτε και αν αυτό γίνει, εκεί θα ενταχθούν τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί-τραυματιοφορείς.
Όπως μου είπε ο προϊστάμενος, μπορούν να εκπαιδευτούν με πιστοποίηση από το ΕΚΑΒ εθελοντές οδηγοί- 15μέρες  έως ένα μήνα-και εάν είναι περίπου 15 οι ενδιαφερόμενοι υπάρχει η δυνατότητα η εκπαίδευσής τους να γίνει εδώ στην Αίγινα.

Από τους δυο επιλεχθέντες οδηγούς ασθενοφόρων, ο ένας δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ήρθε μια γυναίκα η οποία είναι σε άδεια μητρότητας. Άρα είμαστε πάλι με τρεις οδηγούς, όπου η πρωινή βάρδια είναι μονίμως ακάλυπτη εκτός τα σαββατοκύριακα”.

Φεύγοντας χθες από το Κέντρο Υγείας, ευχαρίστησα τον πρόεδρο για τη συζήτηση και χαιρετηθήκαμε σχεδόν με την ίδια φράση που ο ίδιος επανέλαβε συχνά στη συνάντησή μας: “Μένει να δούμε“.

Σήμερα, γράφοντας αυτές τις γραμμές, θυμήθηκα ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνο το τροχαίο, με τον άτυχο 37χρονο συμπολίτη μας να ψυχορραγεί στην άσφαλτο, στο κέντρο της πόλης, περιμένοντας μαζί με την γιατρό του Κ.Υ., 50 ολόκληρα λεπτά ένα ασθενοφόρο.
Έναν χρόνο μετά από συσκέψεις επιτροπών, συλλόγων, συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου, προτάσεις κι αποφάσεις,  δελτία τύπου και ανακοινώσεις, βρίσκομαι στο Κέντρο Υγείας και ακούω την ίδια φράση: Όλες οι πρωινές βάρδιες  ακάλυπτες από οδηγό ασθενοφόρου.

Μη μείνετε στα λόγια, πάρτε μια απόφαση και τηρήστε την”  είχε πει πέρυσι η αδελφή του άτυχου άνδρα, στη σύσκεψη της Επιτροπής Υγείας Δήμου Αίγινας, δέκα μέρες μετά το τραγικό τροχαίο…

Νέλλη Πετροπούλου

About the author

aeginalight

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.