ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πορτοκαλόπιτα με άρωμα …Αίγινας

mm

Εν όψει του 12ου Aegina Fistiki Fest, ο μοναδικός καρπός της φιστικιάς

Εν όψει του 12ου Aegina Fistiki Fest, ο μοναδικός καρπός της φιστικιάς με ενέπνευσε για αυτή τη νόστιμη πορτοκαλόπιτα, που κάθε μπουκιά φέρνει στο νου τα καλοκαίρια μας στο νησί της Αίγινας.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
250 γραμμ ηλιέλαιο
250 γραμμ ζάχαρη
2 βανίλιες
5 αυγά
Πουρέ από ένα μεγάλο πορτοκάλι (με τη φλούδα)
500 γραμμ γιαούρτι
200 γραμμ. αριάνι (ξινόγαλα)
20 γραμμ. baking powder
150 γραμμ. τριμμένη φιστικόψυχα  & 20 γραμμ. σε μεγάλα κομμάτια για το σερβίρισμα

 ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500 γραμμ. ζάχαρη
400 γραμμ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Το χυμό από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή πούδρα πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Την προηγούμενη μέρα, βράζουμε για 1-2 ώρες το πορτοκάλι ολόκληρο σε νερό με τη φλούδα του μέχρι να μαλακώσει. Κατόπιν αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας τις χοντρές ίνες και πολτοποιούμε σε μούλτι.
Το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά, χωρίς άλλο ανακάτεμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Παίρνουμε το ρολό με τα φύλλα και χωρίς να τα ξεδιπλώσουμε, κόβουμε σε φετάκια πάχους 2 εκατοστών. Τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα να ξεχωρίσουν σαν ταλιατέλες και τα βάζουμε σε ρηχό ταψί να ξεραθούν στον αέρα.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα χειρός τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά ένα- ένα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε τελευταία το baking powder και την τριμμένη φιστικόψυχα.
Προσθέτουμε λίγες – λίγες τις κορδέλες από το φύλλο ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφήσουν το μίγμα.

Αφήνουμε 10 λεπτά να ποτίσουν καλά και αδειάζουμε σε ρηχό ταψί ή πυρέξ 25 x 35 που έχουμε βουτυρώσει .
Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, 1 ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει καλά).
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο καυτό γλυκό με κουτάλα της σούπας για να πάει παντού.
Σερβίρουμε με χοντροκομμένο φιστίκι και ή παγωτό φιστίκι ή μαστίχα.

TIPS:
Αφήνουμε 10′ τη ζάχαρη στα υγρά του μείγματος για να λιώσει σωστά και να καραμελώσει στο ψήσιμο.
Αν το φύλλο «σβωλιάσει» το διαλύουμε με πιρούνι.
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου .

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!

Κατερίνα Ανδριτσάκη

 

About the author

mm

Katerina Andritsaki

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.