Το Fistiki Fest μπορεί να τελείωσε, αλλά το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και μας εμπνέει για ένα μεζέ για μπύρα με τα προϊόντα του αγαπημένου μας νησιού, της Αίγινας.
Φλογερές με γκερεμέζι (τοπικό αλοιφώδες τυρί Αίγινας)
και σως μελιού με φιστικομουστάρδα
Υλικά για τις φλογέρες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γραμμ γκερεμέζι 150 γραμμ γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμμ τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, ρεγκάτο ή άλλο μέτρια αλμυρό )
2 αυγά
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Υλικά για τη σως
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας φιστικομουστάρδα
50 γραμμ. φιστικόψιχα Αιγίνης χοντροτριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπωλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι και το πιπέρι.
Ομογενοποιούμε και αφήνουμε 15′ στο ψυγείο να σφίξει λίγο το μίγμα.
Όπως ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα και είναι διπλωμένα στη μέση, τα κόβουμε μ ένα αιχμηρό μαχαίρι και έχουμε έτοιμα 24 φύλλα για τις φλογέρες.
Στρώνουμε δυο φύλλα με ελάχιστο λάδι ανάμεσα και βάζουμε δυο κουταλιές από το μίγμα στη στενή πλευρά, όχι πολύ άκρη για να μη βγει έξω.
Διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά το φύλλο και ξεκινάμε να ρολάρουμε το φύλλο προς τα πάνω, δημιουργώντας τη φλογέρα.
Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και μ ένα πινελάκι τις αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν (πάντα ανάλογα με το φούρνο)
Όσο ψήνονται , ετοιμάζουμε τη σως σε μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνοντας ελαφρά το μέλι με τη φιστικομουστάρδα.
Σερβίρουμε ζεστά, περιχύνοντας με τη σως και χοντροτριμμένη φιστικόψυχα.
Tips:
1.Το γκερεμέζι μπορεί ν αντικατασταθεί με κατίκι Δομοκού χωρίς βέβαια το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα, καθώς το γκερεμέζι είναι υπόξινο και ισορροπεί με τη γλυκιά γεύση του μελιού
2 .Η φιστικομουστάρδα μπορεί ν αντικατασταθεί με μια απαλή μουστάρδα με προσθήκη ψιλοτριμμένου φυστικιού, πάλι με σχετική απόκλιση στη γεύση.
Καλή σας όρεξη!
Κατερίνα Ανδριτσάκη