ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αφράτο κέικ με επικάλυψη αλμυρής φιστικοκαραμέλας

Written by aeginalight

Κάτι η νοσταλγία για το νησί μας, κάτι η ψύχρα που ζητάει γλυκό με τον καφέ ή (γιατί όχι;) το τσάι μας , να λοιπόν η συνταγή για το Σαββατοκύριακο!

Κάτι η νοσταλγία για το νησί μας, κάτι η ψύχρα που ζητάει γλυκό με τον καφέ ή (γιατί όχι;) το τσάι μας , να λοιπόν η συνταγή για το Σαββατοκύριακο!

 

Αφράτο κέικ με επικάλυψη αλμυρής φιστικοκαραμέλας

Υλικά

*250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
*230 γραμμ. ζάχαρη
*100 γραμμ. μέλι
*4 αυγά
*1 κεφίρ 200 ml (ή ξινόγαλο)
*300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
*1/3 κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
*2 βανίλιες ή 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
*120 γραμμ. φιστικόψυχα ωμή τριμμένη στο μούλτι
*1 βαζάκι έτοιμη αλμυρή φιστικοκαραμέλα «ο Φώτης»

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε δυνατά το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι να γίνει μια κρέμα .
Προσθέτουμε ένα-ένα τ αυγά μειώνοντας την ταχύτητα .
Συνεχίζουμε με τη βανίλια και το κεφίρ μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Το μίξερ δε χρειάζεται πια . Προσθέτουμε την πούδρα του φιστικιού, το αλεύρι κοσκινισμένο και τη σόδα κι ανακατεύουμε με μαρίζ (σπάτουλα).
Βάζουμε σε αλευροβουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 26 εκ . και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 170 βαθμούς (πάντα ανάλογα με το φούρνο ).
Ελέγχουμε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ στο εσωτερικό και βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει .
Μετά από 15 λεπτά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και στρώνουμε τη φιστικοκαραμέλα με μαχαίρι επάλειψης.

Tips : το κεφίρ ενεργοποιείται με τη σόδα και δημιουργούνται φυσαλίδες κατά το ψήσιμο με αποτέλεσμα ένα κέικ αφράτο σαν σφουγγάρι . Η επικάλυψη προσθέτει την απαιτούμενη γλύκα που λείπει από το κέικ λόγω της μειωμένης ζάχαρης που περιέχει.

Κατερίνα Ανδριτσάκη

 

About the author

aeginalight