ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γιορτινά Λαζάνια από την Κατερίνα Ανδριτσάκη

mm

Φαγητό μπελαλίδικο αλλά πεντανόστιμο κι ό,τι πρέπει για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ

Υλικά για ταψί 35 εκ.
1 κουτί λαζάνια
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 εκ.
500 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κυβάκια 0,5 εκ.
500 γρ. Gorgonzola κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης ακανόνιστα θρυμματισμένα στο γουδί
80 ml. ελαιόλαδο
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.

Για τη Μπεσαμέλ:
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
1 λτ. γάλα ζεστό
70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο,  αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

1. Καραμελώστε το μπέικον:
Κόψτε το μπέικον σε μικρά κυβάκια, περίπου 0.5 εκ. ανά πλευρά. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μεσαία ένταση και προσθέστε το ελαιόλαδο. Βάλτε το μπέικον μέσα και σιγομαγειρέψτε το για περίπου 15 λεπτά, ώστε να χάνει σταδιακά το λίπος του και να καραμελώνει, να παίρνει βαθύ χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή.
Αν στο τηγάνι σας μπαίνει καπάκι με δυνατότητα διαφυγής υδρατμών, βάλτε το για να αποφύγετε το να λερώσει η κουζίνα από πιτσιλιές και να επιταχύνετε ελαφρά τη διαδικασία καραμελώματος.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρέστε το μπέικον σε ένα μπολ και αφήστε στο τηγάνι όλο το λίπος και ελαιόλαδο, χωρίς να σβήσετε.

2. Ετοιμάστε τη κολοκύθα με το φιστίκι :
Όσο καραμελώνετε το μπέικον, κόψτε τη κολοκύθα σε μικρά κυβάκια, λίγο πιο μεγάλα απ’ τα αντίστοιχα του μπέικον και σπάστε λίγο τα φιστίκια σε ακανόνιστα μεγέθη, χωρίς να γίνουν σκόνη.
Ρίξτε τα κυβάκια κολοκύθας στο τηγάνι που καραμελώσατε το μπέικον, το οποίο εξακολουθεί να είναι σε μεσαία ένταση, και ανακατέψτε κάθε τόσο.

Στα 15΄περίπου λεπτά που έχει μαραθεί αρκετά η κολοκύθα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια τα τριμμένα φιστίκια.

Ανακατέψτε καλά, αφήστε μερικά λεπτά ακόμη να μαλακώσει η κολοκύθα ώστε να τρώγεται ευχάριστα, δοκιμάστε και κλείστε το μάτι.

3. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ:
Όσο μαγειρεύετε τη κολοκύθα ετοιμάστε και τη μπεσαμέλ σε άλλο μάτι. Πάρτε μια μεσαία αντικολλητική κατσαρόλα και βάλτε τη σε μεσαία ένταση. Βάλτε μέσα το βούτυρο να λιώσει και όταν λιώσει προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα να δημιουργήσετε ένα ρου (κολλώδες μίγμα). Αφού μαγειρέψετε το ρου για 1 λεπτό, αρχίστε να προσθέτετε το ζεστό γάλα σταδιακά ανακατεύοντας και αραιώνοντας το πηκτό κολλώδες μείγμα της μπεσαμέλ. Όταν έχετε βάλει περίπου τη μισή ποσότητα του γάλακτος, η μπεσαμέλ θα έχει λογικά αραιώσει, θα είναι χωρίς σβόλους απ’ το ανακάτεμα με το σύρμα, οπότε μπορείτε να προσθέσετε το υπόλοιπο γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τη περισσότερη ποσότητα της παρμεζάνας (κρατείστε λίγη για να πασπαλίσετε πάνω απ’ τα λαζάνια). Θα τη δουλέψετε λίγο ακόμη (2’-4’) με το σύρμα πάνω στην εστία μέχρι να αρχίσει να ξαναπήζει. Όταν αρχίσει να χύνεται σχετικά αργά απ’ το σύρμα, τότε είναι έτοιμη για τα λαζάνια.

4. Ετοιμάστε τα λαζάνια σε στρώσεις:
Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C, αέρα Στο ταψί (κατά προτίμηση πυρέξ για να βγει στο τραπέζι) στρώστε τον πάτο με λίγη μπεσαμέλ να δώσει υγρασία και λιπαρότητα στη πρώτη στρώση λαζάνια. Κάντε τη πρώτη στρώση από λαζάνια και καλύψτε μεγάλα τυχόν κενά βάζοντας κάποιες λωρίδες από λαζάνια. Ρίξτε από πάνω το 1/3 της γέμισης κολοκύθας, το 1/3 του μπέικον, το 1/3 της γκοργκονζόλας σε μικρά κομμάτια και 2 κουτάλες μπεσαμέλ ακανόνιστα. Στρώστε δεύτερη στρώση λαζάνια και κάντε το ίδιο και τρίτη επίσης. Καλύψτε από πάνω τη τρίτη στρώση με λαζάνια και απλώστε πάνω στα λαζάνια όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίστε λίγη παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω απ’ τη μπεσαμέλ και τα λαζάνια είναι έτοιμα για φούρνο.

Ψήστε για 40-50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ . Αφήστε εκτός φούρνου για ένα τέταρτο της ώρας και σερβίρετε.

Κατερίνα Ανδριτσάκη

About the author

mm

Katerina Andritsaki

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.